Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Την ώρα που οι οπαδοί του διαδόχου της Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ Ντανιέρ Σιόλι δυσκολεύονται να χωνέψουν την ήττα με 48,6%, ο δεξιός πολυεκατομμυριούχος Μαουρίσιο Μάκρι ατενίζει το μέλλον με... αισιοδοξία | AP PHOTO/ RICARDO MAZALAN

Ηχηρό τέλος εποχής στην Αργεντινή

Περίτρανη νίκη πέτυχε ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή, σηματοδοτώντας ένα ηχηρό τέλος εποχής που θα γίνει αισθητό όχι μόνο στη χώρα αλλά και συνολικότερα στη Λατινική Αμερική.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στο (προεδρικό) Ροζ Μέγαρο φτάνει ένας συνασπισμός καθαρά της Δεξιάς και ένας πρόεδρος που δεν είναι περονιστής ή ριζοσπάστης.

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, που του έδιναν έως και οκτώ μονάδες προβάδισμα, ο φιλελεύθερος Μάκρι κέρδισε με 51,4% έναντι του 48,6% του πολιτικού διαδόχου της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, του Ντανιέλ Σιόλι.

«Ζητώ από τον Θεό να με φωτίσει για να βοηθήσω κάθε Αργεντίνο να βρει τον τρόπο να προοδεύσει. Σας παρακαλώ να μη με εγκαταλείψετε», δήλωσε σαν πεφωτισμένος ζηλωτής της σωτηρίας του έθνους, αυτός ο γιος ενός Ιταλού μετανάστη που δημιούργησε μια οικονομική αυτοκρατορία.

Αδικαιολόγητος φόβος

Ο Μάκρι έκανε λόγο για επικράτηση του φόβου. «Αδικαιολόγητου» κατά την αντιπρόεδρό του Γκαμπριέλα Μιτσέτι, που διαβεβαίωσε «τα ταπεινά νοικοκυριά που ανησυχούν πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν».

Αλλά απόλυτα δικαιολογημένο για τα λαϊκά στρώματα που δεν πείστηκαν για τη μεταλλαγμένη ρητορική του τέλους της εκστρατείας του με υποσχέσεις ότι δεν θα καταργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά κοινωνικά προγράμματα του κιρτσνερισμού, δεν θα επανιδιωτικοποιήσει τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, ούτε θα υποτιμήσει το πέσο, παρότι αυτά είναι μέτρα που έχει συμφωνήσει με την οικονομική ελίτ και το μεγάλο κεφάλαιο που τον στηρίζει.

Αλλά ο Μάκρι έπεισε περισσότερους απ’ ό,τι ο Σιόλι, ένα κακέκτυπο της αριστερής στροφής του περονισμού που επαγγέλθηκαν οι κυβερνήσεις του Νέστορ κι έπειτα της Κριστίνα Κίρτσνερ, η οποία, ιδίως, δεν είναι άμοιρη ευθυνών, όπως επισημαίνει στην «El Pais» ο φιλόσοφος Πάμπλο Φέινμαν, από τους διανοούμενους που αποτελούν αναφορά για τον κιρτσνερισμό, επικρίνοντας την Κίρτσνερ που αναλώθηκε σε μια προσωποκεντρική διακυβέρνηση χωρίς να θεωρήσει αναγκαίο να διαμορφώσει στελέχη ή έναν διάδοχό της βγαλμένο από την κοινωνία.

«Μάκρι και Σιόλι είναι οι δύο όψεις του καπιταλισμού: απλώς η μία, του Σιόλι, παρουσιάζεται σαν το πρόσωπο του καπιταλισμού του ανθρώπινου, αναδιανεμητικού και υπέρ της λατινοαμερικανικής ολοκλήρωσης» κατέληξε εξηγώντας γιατί, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, στηρίζει τον κιρτσνερισμό.

AP PHOTO/ IVAN FERNANDEZ

Αυτή είναι και η ουσία της νίκης του Μάκρι, που δεν σημαίνει απλώς το τέλος των λαϊκών κατακτήσεων της τελευταίας δωδεκαετίας, της μείωσης της φτώχειας, της αναδιανομής του εισοδήματος, της προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κυρίως όλων των πρωτοβουλιών για την περιφερειακή ένταξη της ηπείρου με προοδευτικό πρόσημο.

Γιατί όπως εξηγεί ο Βραζιλιάνος μαρξιστής κοινωνιολόγος και εκ των εμπνευστών του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, Εμίρ Σαντέρ, οι αντινεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής -Βενεζουέλα, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βολιβία, Εκουαδόρ, με τη σειρά επικράτησής τους- αντιστάθηκαν στον νεοφιλελευθερισμό και ξεκίνησαν μια διαδικασία οικοδόμησης εναλλακτικών συστημάτων, τις αποκαλούμενες «μετα-νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εδραιώσει συστήματα υπέρβασης του νεοφιλελευθερισμού.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την εκλογή του, ο Μάκρι έσπευσε να δηλώσει πως θα ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας δημοκρατίας για τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας από τη Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου) λόγω «της δίωξης της αντιπολίτευσης και της ελευθερίας της έκφρασης».

Με δεδομένη την ταυτόχρονη δήλωσή του πως θα επιδιώξει την άμεση προσέγγιση της χώρας με τη Συμμαχία για τον Ειρηνικό, έναν οργανισμό που προωθούν οι ΗΠΑ στον αντίποδα των μηχανισμών χειραφέτησης που συστήνουν οι προοδευτικές κυβερνήσεις της ηπείρου, είναι προφανές πως η επίκληση της «ρήτρας δημοκρατίας» αποτελεί πρόφαση για να τον αποδυναμώσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ηχηρό τέλος εποχής στην Αργεντινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας