Σε προκαταρκτική συμφωνία ήρθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την Αργεντινή του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι, για τη παροχή νέου πακέτου διάσωσης ύψους 20 δισ. δολαρίων προκειμένου να κλιμακώσουν έτι περεταίρω τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον λαό της Αργεντινής.
Όπως μεταδίδει το CNN, το νέο δάνειο πρέπει να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.
Το μνημόνιο του ΔΝΤ αποσκοπεί στο να δώσει μια σανίδα σωτηρίας στον Ελ Λόκο Μιλέι, ο οποίος έχει επιβάλλει μια από τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας παγκοσμίως με πρόσχημα την σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας.
Σημειώνεται πως η Αργεντινή έχει λάβει τα περισσότερα πακέτα διάσωσης από το ΔΝΤ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής εξαντλούνται ραγδαία, ενώ τα μέτρα λιτότητας οδηγούν τη χώρα στον γκρεμό.
Αυτή την στιγμή στην Αργεντινή, αναφέρει το CNN, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες καθώς η χώρα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο χείλος της χρεοκοπίας.
Από το 1958 μέχρι σήμερα, η Αργεντινή έχει λάβει 22 δάνεια από το ΔΝΤ και χρωστά πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθεί το ίδιο το ΔΝΤ, γεγονός που έχει δημιουργήσει τη δικαιολογημένη οργή του αργεντίνικου λαού κατά του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ εμφανίστηκε αρχικά επιφυλακτικό ως προς το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε άλλη μία συμφωνία με τον μεγαλύτερο οφειλέτη του, αλλά οι αξιωματούχοι του Ταμείου δηλώνουν θαυμασμό για την πυγμή του Μιλέι να εφαρμόσει τις σκληροπυρηνικές συνταγές του Ταμείου.
Στους δρόμους οι Αργεντίνοι
Μαζική είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή γενική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα στην Αργεντινή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η ακραία φιλελεύθερη κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.
Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα τρένα και τα ταξί. Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια, όπως και τα πλοία στα λιμάνια. Κλειστά ήταν πολλά υποκαταστήματα τραπεζών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στην αποκομιδή σκουπιδιών.
Η σημερινή είναι η τρίτη γενική απεργία στην Αργεντινή από τότε που ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2023. Εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές επιδοτήσεων. Παρότι έχει μειώσει σημαντικά τον πληθωρισμό, παρουσιάζοντας έναν πιο ισορροπημένο προϋπολογισμό, διογκώνεται η λαϊκή δυσφορία αφού η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί δραματικά.
«Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος γιατί τα χρήματα δεν επαρκούν πλέον μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε ο Αντρές Ροντρίγκες της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων CGT στο Radio Rivadavia.
Σημαντικό πλήγμα έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι: περίπου το 70% λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί σε 286 ευρώ, όταν το μέσο μηνιαίο κόστος διαβίωσης στην Αργεντινή υπολογίζεται σε 983 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας