«Δεν μπορεί να επιστρέψουμε στην εποχή της γενοκτονίας, του αφανισμού ενός ολόκληρου λαού μπροστά στα μάτια μας... Αν πεθάνει η Παλαιστίνη, πεθαίνει η ανθρωπότητα, και δεν θα την αφήσουμε να πεθάνει». Δηλώσεις-προοίμιο της ανακοίνωσης του προέδρου της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, την Πρωτομαγιά ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι έχει «έναν πρωθυπουργό –και μια κυβέρνηση– γενοκτόνο».
Ο Κολομβιανός ΥΠΕΞ Λουίς Χιλμπέρτο Μουρίγιο τόνισε πως αυτή η απόφαση απευθύνεται αποκλειστικά στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και «δεν στρέφεται ποτέ κατά του ισραηλινού λαού ούτε κατά των εβραϊκών κοινοτήτων». Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να ταυτίζει όσους επικρίνουν την καταστροφή και τον θάνατο που έχει σκορπίσει στη Γάζα (και τη Δυτική Οχθη) με αντισημίτες ή και υποστηρικτές της Χαμάς. Οπως επανέλαβε και σε αυτή την περίπτωση ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, κατηγορώντας τον Πέτρο ως «αντισημίτη πρόεδρο γεμάτο μίσος».
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού εδώ και μήνες η κολομβιανή διπλωματία αξιολογούσε αυτή την πιθανότητα. Λίγο διάστημα μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε την «παύση των εξαγωγών στον τομέα ασφαλείας» προς την Κολομβία, έπειτα που ο Πέτρο παρομοίασε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, με εκείνη των ναζί κατά των Εβραίων. Τον δε Φεβρουάριο ο Πέτρο σταμάτησε την αγορά όπλων από το Ισραήλ μετά την επίθεσή του κατά πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνοντας δεκάδες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτές τις πράξεις ως γενοκτονία που θυμίζουν το Ολοκαύτωμα.
Η Κολομβία γίνεται έτσι η τρίτη χώρα της περιοχής που διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ λόγω της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου για τον πόλεμο στη Γάζα. Πρώτη το έκανε η Βολιβία τον Οκτώβριο και ακολούθησε τον Νοέμβριο η Μπελίς (στην Κεντρική Αμερική). Ενώ ήδη από το 2009 η Βενεζουέλα, λόγω ακριβώς της σύρραξης στη Γάζα, έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και η Κούβα από το 1973.
Στη Λατινική Αμερική (όπως και σε άλλες περιοχές του πλανήτη) χώρες όπου επικρατούν προοδευτικές κυβερνήσεις και κοινωνικά κινήματα τάσσονται υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και της καταδίκης του Ισραήλ. Είναι ενδεικτικό πως την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα στήριξαν η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Κούβα και η Νικαράγουα, θεωρώντας την «ιστορικό βήμα στην προάσπιση του παλαιστινιακού λαού».
Στη Βραζιλία ο πρόεδρος Λούλα έχει καταγγείλει τη δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ και τη στρατιωτική του επιχείρηση ως γενοκτονία συγκρίνοντάς τη δράση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Δηλώσεις που κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου «ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή» κατηγορώντας τον Λούλα ότι «σαν τον πιο ακραίο αντισημίτη δαιμονοποιεί το εβραϊκό κράτος» και κηρύσσοντάς τον persona non grata.
Το Μεξικό μαζί με τη Χιλή ζήτησαν τον Ιανουάριο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Η κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή, όπου διαμένουν περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι, η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου, έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ και απέκλεισε τις ισραηλινές στρατιωτικές βιομηχανίες από την Εκθεση Αεροδυναμικής και Αμυνας που έγινε στον Απρίλιο στο Σαντιάγο.
Αντίθετα, χώρες όπου κυριαρχούν υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις, ακροδεξιά κόμματα και η ευαγγελική Δεξιά στηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ, με πρωτοστάτη τον Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή. Ο Μιλέι υιοθέτησε μια πολιτική αυτόματης ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, διόρισε πρέσβη στο Ισραήλ τον ραβίνο Αλεξ Ουάνις, τον πνευματικό του στη διαδικασία ασπασμού του ιουδαϊσμού, και επέλεξε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό να την κάνει στο Ισραήλ από όπου δήλωσε πως θα μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Χαρακτηρίζοντας την επίθεση της Χαμάς ως «τον ναζισμό στου 21ου αιώνα» επαναλαμβάνει την «ακλόνητη στήριξή» του στο Ισραήλ, όπως έκανε μετά την επίθεση του Ιράν στις 13 Απριλίου.
Σε αυτή την αντιπαράθεση, το Ιράν παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι». Η Βραζιλία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το θεοκρατικό καθεστώς με το οποίο συνυπάρχει και τους BRICS. Η Βολιβία υπέγραψε με το Ιράν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που περιλαμβάνει πέρα από εξοπλισμό και την παρουσία Ιρανών στρατιωτικών εκπαιδευτών.
Στα δε σύνορα μεταξύ Βραζιλίας, Αργεντινής και Παραγουάης, στο αποκαλούμενο Τριπλό Σύνορο, υπάρχει μια δυναμική λιβανέζικη κοινότητα, που μετανάστευσε στην περιοχή μετά τον πόλεμο του 1982 και που εδώ και χρόνια βρίσκεται στον φακό μυστικών υπηρεσιών που υποπτεύονται ότι χρηματοδοτεί οργανώσεις σαν τη Χεζμπολάχ. Για την οποία η Δικαιοσύνη της Αργεντινής αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα πως διέπραξε –με εντολή του Ιράν– τις επιθέσεις κατά της ισραηλινής πρεσβείας το 1992 και του εβραϊκού κέντρου ΑΜΙΑ το 1994, που άφησαν πίσω τους 116 νεκρούς.
Αυτή η ακλόνητη συστράτευση της Αργεντινής με το Ισραήλ (κατά και του Ιράν) μπορεί να φέρει και άλλες διπλωματικές κρίσεις στην περιοχή. Η υπουργός Ασφαλείας της Αργεντινής, Πατρίσια Μπούλριτς, άνοιξε πολλαπλά μέτωπα δηλώνοντας πρόσφατα πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής ασφαλείας γιατί υπάρχει πιθανή τρομοκρατική απειλή από το Τριπλό Σύνορο, από μέλη τρομοκρατικών ομάδων που διέφυγαν στη Βραζιλία, από τη Χεζμπολάχ που δρα από τον Βορρά της Χιλής και από τον Νότο της Βολιβίας, όπου βρίσκονται εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων Quds των Φρουρών της Επανάστασης. Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως «η Χιλή δεν προστατεύει καμιά τρομοκρατική ομάδα εντός ή εκτός της επικράτειάς μας» ζητώντας δημόσια από την Μπούλριτς αν έχει στοιχεία να τα καταθέσει.
Ανάλογα έπραξε η βολιβιανή κυβέρνηση, που διέψευσε «κατηγορηματικά ότι η Βολιβία προστατεύει στα σύνορά της άτομα που σπέρνουν τρόμο, ανασφάλεια και αναταραχή».
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Κολομβίας να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μπορεί να μην έχει ένα σοβαρό οικονομικό ή στρατιωτικό αντίκτυπο, όπως εκτιμά στην El País o Μαουρίσιο Χαραμίγιο, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Ροσάριο της Μπογκοτά. «Αλλά είναι ένα μήνυμα σε διεθνές επίπεδο υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα συμβολικό μήνυμα καθώς διακόπτει σχέσεις με το Ισραήλ επειδή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας