Παρά την έντονη εκστρατεία προπαγάνδας της ExxonMobil, που όπως υποστηρίζει το Καράκας, «διαδίδεται από τη Γουιάνα, η οποία επιδιώκει να αποδείξει ότι η διεκδίκηση της Βενεζουέλας ξεκίνησε το 2015» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της ενσωμάτωσης στη χώρα τους της πλούσιας σε πετρέλαιο περιφέρειας του Εσεκίμπο, σε μια διαδικασία που έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της χώρας σ' αυτή την περιοχή, την οποία διεκδικεί από τη Γουιάνα.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Βενεζουέλας, εδώ και χρόνια, «έχει πέσει θύμα μιας έντονης εκστρατείας ψεμάτων που κάνει πολλούς να πιστέψουν ότι είναι ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτά που νομίζουν ότι γνωρίζουν, είναι απλώς ένα πλαίσιο σκέψης που τους έχει επιβληθεί ώστε να δικαιολογηθεί η ιμπεριαλιστική επίθεση, της οποίας ο λαός μας είναι θύμα».
Η χθεσινή ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με μια νίκη του ναι, καθώς περισσότερες από το 95% των ψήφων ήταν προς την κατεύθυνση αυτή στις πέντε ερωτήσεις που είχαν τεθεί, ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο δεν ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «συντριπτική» νίκη. «Πραγματοποιήσαμε τα πρώτα βήματα σε ένα νέο ιστορικό σταθμό στη μάχη γι' αυτό που μας ανήκει, για να ανακτήσουμε αυτό που οι απελευθερωτές μάς άφησαν», υποστήριξε.
Στη διάρκεια της ημέρας, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Καράκας, στη Σιουδάδ Γκουαγιάνα, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Βενεζουέλας που συνορεύει με το Εσεκίμπο, ή στο Σαν Κριστόμπαλ (νοτιοδυτική Βενεζουέλα) δε διαπίστωσαν παρά μέτρια προσέλευση στα εκλογικά τμήματα.
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως στην ψηφοφορία καταμετρήθηκαν σχεδόν 10,5 εκατομμύρια «ψήφοι», από τους περίπου 20,7 εκατομμύρια Βενεζουελανοί που καλούνταν στις κάλπες.
Ο αριθμός αυτός των ψήφων, χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή, προκάλεσε πολεμική, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την εξουσία ότι επιχειρεί να κρύψει ένα ισχυρό ποσοστό αποχής, υπογραμμίζοντας πως 10,5 εκατομμύρια «ψήφοι» δεν σημαίνουν 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.
Ο Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X έναν αριθμό «2.110.864» ψηφισάντων, καθώς καθένας έχει δικαίωμα να ρίξει μέχρι πέντε ψήφους - μια «ηχηρή αποτυχία», κατ' αυτόν.
«Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τέτοια αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Λουίς Βισέντε Λεόν, διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Datanalisis.
Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν του γνωστοποίησε αμέσως αριθμό ψηφισάντων.
Το δημοψήφισμα, σε πέντε ερωτήσεις, ερωτούσε τους Βενεζουελανούς αν συμφωνούν να μην αναγνωριστεί η δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαιοδοτικού οργάνου του ΟΗΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η Γουιάνα. Τους ερωτούσε επίσης αν συμφωνούν να ενσωματωθεί το έδαφος αυτό στη Βενεζουέλα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα έχει πάντως συγκεκριμένες συνέπειες βραχυπρόθεσμα: το έδαφος βρίσκεται στη Γουιάνα και δεν πρόκειται για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης. Η ψηφοφορία προκάλεσε ανησυχίες στο Τζορτζτάουν, την πρωτεύουσα της Γουιάνας, και στη διεθνή σκηνή.
Η αντιπολίτευση, που στο σύνολό της διεκδικεί το Εσεκίμπο, φάνηκε επιφυλακτική, διχασμένη ανάμεσα στις πεποιθήσεις της και στη βούλησή της να μην υποστηρίξει την εξουσία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024. Η αντιπολιτευόμενη Μαρία Κορίνα Ματσάδο υποστήριξε πως το δημοψήφισμα απέβλεπε στο «να αποσπάσει την προσοχή» σε ένα πλαίσιο κρίσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας