Δεκαεφτά χρόνια αφότου ο Ραφαέλ Κορέα νίκησε τον πλουσιότερο επιχειρηματία του Εκουαδόρ, Αλβαρο Νομπόα, κερδίζοντας την προεδρία της χώρας, η πολιτική κληρονόμος του πρώτου, Λουίσα Γκονσάλες, με την Επανάσταση των Πολιτών και ο γιος του δεύτερου, Ντανιέλ Νομπόα, με την Εθνική Δημοκρατική Δράση διεκδικούν τη νίκη στον δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου με μια καμπάνια στην οποία προσπάθησαν να προσεταιριστούν το 15-18% των ψηφοφόρων που δηλώνει αναποφάσιστο, αλλά και τους νέους που αποτελούν το 26% του εκλογικού σώματος.
Η νομικός Λουίσα Γκονσάλες ξεκίνησε την εκστρατεία της με τον αέρα της νίκης στον πρώτο γύρο με 34% έναντι 23% του μεγαλοεπιχειρηματία Ντανιέλ Νομπόα, που ήταν και η μεγάλη πολιτική έκπληξη των εκλογών. Αλλά φαίνεται πως αυτή η δυναμική άλλαξε, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεταστροφή της τάσης καθώς «ανασυντάχθηκαν» οι πολιτικές δυνάμεις εν όψει του δεύτερου γύρου.
Ο Νομπόα έχει πλέον τη ρητή στήριξη πολλών μικρών συντηρητικών κομμάτων αλλά και του συνασπισμού του πρώην μισθοφόρου της Λεγεώνας των Ξένων, Τζαν Τόπικ, που ήρθε τέταρτος με 14,6%. Ο δε συνασπισμός Construye του δολοφονημένου υποψηφίου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, που ήρθε τρίτος με 16,4%, δεν έδωσε ανοιχτά την υποστήριξή του στον δεξιό επίδοξο πρόεδρο, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εύνοια προς το κίνημα του Ραφαέλ Κορέα, με το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση. Μάλιστα ο αντικαταστάτης του Βιγιαβισένσιο, Κριστιάν Σουρίτα, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, χωρίς να προσφέρει την παραμικρή απόδειξη.
Ετσι από τις πέντε τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις 5 Οκτωβρίου (τελευταία ημέρα δημοσιοποίησής τους), τέσσερις δίνουν τη νίκη στον Νομπόα, δύο με διαφορά από 5 ώς και 12 μονάδες και άλλες δύο τεχνική ισοπαλία με 0,5 ώς 1,5 μονάδα διαφορά, ενώ μόνο μία δείχνει την υποψήφια της Επανάστασης των Πολιτών να προηγείται με δύο μονάδες.
Η καμπάνια εστίασε και πάλι στην ανασφάλεια, σε αυτή τη χώρα όπου το οργανωμένο έγκλημα επελαύνει ατιμώρητο εκτοξεύοντας τις δολοφονίες από 5,8 στις 25,32 ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία πενταετία, μεταμορφώνοντας το Εκουαδόρ σε μια από τις πλέον βίαιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο 35χρονος Νομπόα πρότεινε το Σχέδιο Φοίνικας με επίκεντρο τη δημιουργία πλωτών φυλακών αγκυροβολημένων στα ανοιχτά, ώστε να είναι απόλυτα απομονωμένοι οι κρατούμενοι. Από την πλευρά της, η 45χρονη Γκονσάλες υποσχέθηκε το Σχέδιο Αναβίωση με κεντρικό άξονα τη στρατιωτικοποίηση των φυλακών.
Αλλά καμιά ανάλογη προσέγγιση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστούν η φτώχεια και η ακραία φτώχεια που αυξήθηκαν στο Εκουαδόρ (27% και 10,8% αντίστοιχα του πληθυσμού) και οδηγούν πολλούς νέους στις συμμορίες και την εγκληματικότητα. Αλλωστε οι όποιες λύσεις διατυπώθηκαν δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με αποτελέσματα στον ενάμιση χρόνο που θα κυβερνήσει ο νικητής ή η νικήτρια αυτής της αναμέτρησης. Οσο δηλαδή να συμπληρωθεί η αρχική θητεία της προεδρίας που κατείχε ο πρόεδρος Γκιγέρμο Λάσο: δυόμισι χρόνια μετά τη νίκη του διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει την πολιτική δίκη που πιθανότατα θα οδηγούσε στην καθαίρεσή του για σκάνδαλο διαφθοράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας