Στη Βραζιλία επέστρεψε ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, τρεις μήνες από την ήττα στους εκλογές από τον Λούλα ντα Σίλβα, και όπως δήλωσε είναι αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για μια σειρά από υποθέσεις και κινδυνεύει να του ασκηθούν διώξεις. Στην περίπτωση που καταδικαστεί, μπορεί να φυλακιστεί ή να του απαγορευθεί να συμμετέχει στην πολιτική, περιπλέκοντας το πολιτικό παιχνίδι για τον αριστερό διάδοχό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Στο πλαίσιο των ελέγχων για τις οποίες ελέγχεται είναι ένα σετ διαμαντένια κοσμήματα που έλαβε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από κρατική τράπεζα, και τα οποία υποχρεώθηκε να παραδώσει πριν από μερικές ημέρες. Επίσης, η επιτροπή διαφάνειας της Γερουσίας διερευνά επίσης εάν η πώληση ενός διυλιστηρίου από τον κρατικά ελεγχόμενο πετρελαϊκό κολοσσό της Βραζιλίας σχετίζεται με τα κοσμήματα.
Ο Μπολσονάρο, που ποτέ δεν παραδέχθηκε τη ήττα του στις εκλογές του 2022, έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια λίγο πριν από τις 07.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδας), προερχόμενος από το Ορλάντο της Φλόριντα. Εκεί τον ανέμεναν περίπου 200 οπαδοί του -πολύ λιγότεροι από όσο υπολογιζόταν, καθώς είχε γίνει κάλεσμα στους οπαδούς του να τον υποδεχθούν πανηγυρικά. Φορούσαν σημαίες της Βραζιλίας γύρω από τους ώμους τους και τραγουδούσαν, παρουσία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας.
Ο Μπολσονάρο είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου και πριν από το ταξίδι της επιστροφή δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Brazil από το αεροδρόμιο του Ορλάντο, ότι «θέλω να συμμετάσχω στην πολιτική ζωή του κόμματός μου, προσφέροντάς του την εμπειρία μου».
Ο 68χρονος ακροδεξιός πολιτικός είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να «διατρέξει τη χώρα» και «να κάνει πολιτική» για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας.
Η επιστροφή του έχει προκαλέσει νευρικότητα στη Μπραζίλια, όπου η στρατιωτική αστυνομία ήταν έτοιμη να κλείσει γρήγορα την πρόσβαση στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπως και στο αεροδρόμιο, σε περίπτωση συγκεντρώσεων.
Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Μπολσονάρου αναμενόταν να μεταβεί στα γραφεία του Εργατικού Κόμματος (PL), συνοδευόμενος από οχήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι. Εκεί θα τον υποδεχθούν ο Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, επικεφαλής του κόμματος ως υποψήφιος του οποίου κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές, όπως και βουλευτές, γερουσιαστές και πρώην υπουργοί του.
Η επιστροφή του Μπολσονάρου στη Βραζιλία πραγματοποιείται ενώ ο πρόεδρος Λούλα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Αφού προσβλήθηκε από πνευμονία, χρειάστηκε να αναβάλει αυτή την εβδομάδα την επίσκεψή του στην Κίνα στην οποία προσέβλεπαν οι σύμβουλοί του προκειμένου να γυαλίσει την ασπίδα του έπειτα από διάφορες πολεμικές και άκαιρες διακηρύξεις.
Μετά τα γραφεία του PL, ο Μπολσονάρου αναμενόταν να πάει στη νέα του κατοικία σε αυστηρά φυλασσόμενο οικιστικό συγκρότημα στη συνοικία Ζαρντίμ Μποτάνικο της Μπραζίλια μαζί με τη 41χρονη σύζυγό του Μισέλ, .η οποία ανέλαβε μόλις την προεδρία του τμήματος γυναικών του PL και ενδεχομένως θα διεκδικήσει την προεδρία το 2026.
Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στη χώρα του την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του. Οι αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή τα έφερε στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει και έχει κληθεί να καταθέσει στι 5 Απριλίου.
Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του.
Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου και την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, τα οποία λεηλάτησαν χιλιάδες υποστηρικτές του.
Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος: όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και η διαχείριση της πανδημίας covid.
Εξάλλου το Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο ερευνά όχι λιγότερες από 16 υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται και ο Μπολσονάρου.
Ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από την πολιτική ζωή, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας