Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουρουγουάη είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα. Το Πλατύ Μέτωπο (F.A.), που κυβερνά από το 2005, ήρθε πρώτο με 48% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 26ης Οκτωβρίου. Διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή με 50 έδρες στις 99 και στη Γερουσία με 15 στις 30 και, με αυξημένη συμμετοχή των πολιτών σε σχέση με τις εκλογές του 2009, το κυβερνών κόμμα αύξησε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του, γεγονός που δεν έχει συμβεί στη χώρα εδώ και 60 χρόνια.
Θα φανταζόταν κανείς ότι αυτή η μοναδική συνθήκη αλλά και το γεγονός ότι ο υποψήφιος του Μετώπου για την προεδρία, Ταμπαρέ Βάσκες, ξεκινά για τον δεύτερο γύρο της 29ης Νοεμβρίου με σημαντική διαφορά από τον Λουίς Λακάγε του Εθνικού Κόμματος που αρκέστηκε σε ένα 31%, θα αποτυπωνόταν ως αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα στα ΜΜΕ της χώρας. Αντ' αυτού, τα μίντια που σύσσωμα σχεδόν στρατεύτηκαν με την αντιπολίτευση και προφήτευαν τη διάλυση του Μετώπου στα εξ ων συνετέθη και τον καταποντισμό του, όχι μόνο δεν απολογήθηκαν για τις «λανθασμένες εκτιμήσεις» τους, αλλά δικαιολόγησαν τη διάψευσή τους ως... λάθος του ανώριμου λαού.
«Τα συλλογικά φαινόμενα είναι παράξενα και δύσκολα εξηγούνται. Και οι πλειοψηφίες συχνά κάνουν λάθος, όπως έλεγε ο Βάσκες. Αρκεί να θυμηθούμε τις εκλογικές νίκες ανθρώπων σαν τον Τζορτζ Μπους, τον Νικολάς Μαδούρο ή τον Κάρλος Μένεμ. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα αφυπνιστεί το κριτικό πνεύμα των πολιτών και ότι τα ανησυχητικά δείγματα που σήμερα δίνουν στην πολιτική τάξη δεν θα μεταφραστούν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώνουμε για πολύ καιρό», έγραφε το editorial της «Ελ Παΐς» της Ουρουγουάης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του απερχόμενου (και δημοφιλέστερου σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική) προέδρου «Πέπε» Μουχίκα.
Η τακτική τού ταυτίζω πολιτικές που απέχουν παρασάγγας μεταξύ τους και εξομοιώνω πρόσωπα που αποτελούν όψεις διαμετρικά αντίθετων κοσμοθεωριών αποτελεί προπαγανδιστική παραπληροφόρηση αντί για ενημέρωση. Ο Μουχίκα τα επεσήμανε όλα αυτά στην εβδομαδιαία του ραδιοφωνική εκπομπή, μιλώντας για ταξική στάση των εγχώριων ΜΜΕ που διαφεντεύουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας: «Είναι αλήθεια πως στα μεγάλα πολιτικά ρεύματα στην Ουρουγουάη, όπως το δικό μας, εκπροσωπούνται πολλά κοινωνικά στρώματα. Αλλά η επιρροή όσων ζουν από έναν μισθό είναι πολύ ισχυρή στο δικό μας πολιτικό κίνημα. Γι' αυτό, ίσως και δίχως να το καταλαβαίνουν, έχουν αυτήν την τρομακτική επιθετικότητα και σχεδόν αδιαλλαξία: επειδή κυβερνάμε. Το θέμα είναι ταξικό: μας μισούν γιατί είμαστε οι από τα κάτω».
Ο 79χρονος πρώην αντάρτης που ανέδειξε την Ουρουγουάη ως την «καλύτερη χώρα για να ζει κανείς στον κόσμο», απαντώντας στον συντάκτη του κειμένου, κατέληξε: «Αγαπητέ μου, αν ήσουν εργάτης γης, αν είχες υπάρξει ποτέ υπηρέτρια, θα μπορούσες να εξηγήσεις πολλά από τα ανεξήγητα για σένα. Εμείς τους καταλαβαίνουμε απόλυτα και κατανοούμε πως είναι πιστοί στα συμφέροντά τους και κυρίως στα αναπότρεπτα ταξικά τους οράματα».
Σε αυτούς που πριν στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου άρχισαν τη νέα εκστρατεία «κατεδάφισης του Μετώπου», απάντησε με τη σοφία που κατέκτησε από τα τόσα ταξίδια του νου που έκανε στα χρόνια της φυλακής και της απομόνωσης: «Θα υπάρξουν κάποιοι που θα νιώσουν νικητές κι άλλοι που θα νιώσουν ηττημένοι. Αλλά το σημαντικό είναι πως απέναντι στην ζωή, κανείς δεν χάνει». Οσο για τα μίντια της διαπλοκής, είναι προφανές ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο και εφόσον δεν μπορούν να αλλάξουν τον λαό που εκλέγει την κυβέρνηση, θα πασχίζουν να εκλέξουν τη δική τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας