Τουλάχιστον 18 χρόνια φέρεται να κρατά το πάρτι με τις μίζες στο τρίγωνο της διαφθοράς μεταξύ πρωτοκλασάτων πολιτικών, ιδιωτών μεγαλοεργολάβων και υψηλόβαθμων στελεχών του «αμαρτωλού» κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras στη Βραζιλία. Τα «μαύρα» ποσά για δωροδοκίες που υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν προκαλούν ίλιγγο: κυμαίνονται από 800 εκατομμύρια έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που ερευνούν το σκάνδαλο- μαμούθ της Petroleo Brasileiro S.A.
Μαύρα σαν πετρέλαιο
Τα στόματα εμπλεκομένων έχουν αρχίσει να ανοίγουν στο πλαίσιο της έρευνας «Lava Jato» (Γρήγορο Πλύσιμο), «καίγοντας» 32 εν ενεργεία πολιτικούς, πρώην υπουργούς κι έναν πρώην πρόεδρο της χώρας, αλλά κυρίως το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Ντίλμα Ρούσεφ, στα ταμεία του οποίου φέρεται να κατέληξαν παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για προεκλογικές εκστρατείες, όπως άλλωστε και σε άλλα μεγάλα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόλπο γκρόσο αφορά μίζες που μοιράζονταν αφειδώς σε πολιτικούς +και μέλη της διοίκησης του κολοσσού, μέσω αναθέσεων υπερκοστολογημένων συμβολαίων της Petrobras σε τουλάχιστον 18 από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας, οι οποίες κατηγορούνται ότι είχαν στήσει καρτέλ για τη διακίνηση του «βρόμικου» χρήματος.
Ανάμεσα στα βαρύγδουπα ονόματα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας, είναι οι νυν πρόεδροι της Γερουσίας και της Κάτω Βουλής Ρενάν Καλιέιρος και Εδουάρδο Κούνια -που ανήκουν στην παράταξη Δημοκρατικό Κίνημα (PMDB), βασικό κυβερνητικό εταίρο του Εργατικού Κόμματος- καθώς και ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν γερουσιαστής των Εργατικών Φερνάνδο Κολόρ, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 1992 έπειτα από ανάμιξή του σε έτερο σκάνδαλο διαφθοράς. Μεταξύ των 54 πολιτικών, για τους οποίους το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή τους στο κύκλωμα δωροδοκιών, είναι και δύο πρώην υπουργοί της Ρούσεφ από την πρώτη της προεδρική θητεία.
Ο πρώτος μάρτυρας, που κατέθεσε χθες ενώπιον της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου, είναι ο Πέδρο Μπαρούσκο, πρώην μεγαλοστέλεχος της Petrobras, που έχει αρχίσει να «κελαηδάει» συνεργαζόμενος με τις εισαγγελικές αρχές.
Επιδιώκοντας μελλοντικά ελάφρυνση της ποινής του, αφού ακόμα δεν του έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες, συμφώνησε πρώτα απ’ όλα να επαναπατρίσει 97 εκατομμύρια δολάρια (!) από μίζες που έχει πάρει. Παραδέχτηκε πως ο ίδιος και συνάδελφοί του άρχισαν να λαδώνονται από κατασκευαστικές εταιρείες από το 1997. Και μετά μπήκε στο... παρασύνθημα. Κατέθεσε πως από το 2004 (ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον προκάτοχο και μέντορα της Ρούσεφ, Λούλα ντα Σίλβα) τα ποσά των δωροδοκιών προς πολιτικούς απογειώθηκαν και άρχισαν να ρέουν απευθείας και στα ταμεία του Εργατικού Κόμματος, εν γνώσει του νυν ταμία Ζοάο Βακάρι. Εκεί εκτιμά πως κατέληξαν 150 – 200 εκατομμύρια δολάρια μέχρι και το 2014, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον εγκέφαλο του κυκλώματος, επιχειρώντας έτσι να βγάλει λάδι τον διευθύνοντα σύμβουλο και άλλα στελέχη της διοίκησης της Petrobras που παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα.
Δικαιολογίες...
Μετά τη «ρουκέτα» Μπαρούσκο, το κυβερνών κόμμα έσπευσε να τον διαψεύσει, υποστηρίζοντας πως στα ταμεία του δέχεται αποκλειστικά νόμιμες δωρεές. Ετοιμάζεται μάλιστα να καταθέσει μήνυση εναντίον του, επισημαίνοντας πως στην πεντάωρη κατάθεσή του δεν παρουσίασε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Οι σεισμικές δονήσεις του σκανδάλου, όμως, έρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αριστερή πρόεδρο της Βραζιλίας, που κατάφερε οριακά πέρσι να εξασφαλίσει την επανεκλογή της.
Πριν από λίγες μέρες η Ρούσεφ ζήτησε με διάγγελμα από τους Βραζιλιάνους να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και να υποστούν «με υπομονή και κατανόηση» το πακέτο των μέτρων λιτότητας που σχεδιάζει, για να φρενάρει την ύφεση στην ήδη τελματωμένη οικονομία. Ζήτησε επίσης την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου της Petrobras, στην οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ., χωρίς να έχει εμπλακεί το όνομά της στην υπόθεση διαφθοράς. Σφόδρα δυσαρεστημένοι χιλιάδες πολίτες ετοιμάζονται να διαδηλώσουν εναντίον της την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας