Ουγγαρία
Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν μέσα από μια χώρα η οποία ψηφίζει διαρκώς όλο και πιο σκληρούς νόμους, που προβλέπουν φυλακίσεις και απελάσεις σε όποιον επιχειρήσει να περάσει τα αγκαθωτά σύρματα που συνθέτουν έναν φράχτη εκατοντάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Σερβία, έναν φράχτη που ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν ξεκαθάρισε ότι φτιάχτηκε για να κρατάει τους πρόσφυγες έξω από τη χώρα.
Ευτυχώς που μας το είπες, ρε μεγάλε, μην τυχόν και νόμιζε κανείς ότι τον έφτιαξες ως... καλωσόρισμα στους δυστυχείς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου.
Αυστρία
Οι πραγματικές φωτογραφίες για τους πρόσφυγες είναι σαν αυτή, η οποία δείχνει ένα μεγάλο τσούρμο που ακινητοποίησε η αστυνομία πάνω σε μια γέφυρα και οι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά να τους επιτραπεί να συνεχίσουν με τα πόδια προς τον προορισμό τους.
Γερμανία
Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θαλασσοπνίγονται και υποφέρουν για να φτάσουν στη δυτική γη της επαγγελίας, ακροδεξιές οργανώσεις και σχολιαστές σε ΜΜΕ προσπαθούν να τους δαιμονοποιήσουν χρησιμοποιώντας ψεύτικα περιστατικά, βίντεο και φωτογραφίες. Μια τέτοια είναι και αυτή και υποτίθεται ότι δείχνει Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι κραδαίνοντας τη σημαία του ISIS συγκρούονται με τη γερμανική αστυνομία.
Μόνο που η φωτογραφία είναι από το 2012, πριν δηλαδή εμφανιστεί το «Ισλαμικό κράτος». Η απλή σκέψη, ότι αν οι πρόσφυγες υποστήριζαν τον ISIS δεν θα είχαν κανένα λόγο να φύγουν από τη Συρία, είναι πολύ σύνθετη για την ευφυΐα ρατσιστών και ακροδεξιών.
Γερμανία
Και ενώ τα ακροδεξιά μπουμπούκια προσπαθούν να μας πείσουν πως οι πρόσφυγες υψώνουν τη σημαία του ISIS, η πραγματικότητα είναι κομμάτι διαφορετική. Η πιτσιρίκα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάαφελντ στην κεντρική Γερμανία κρατάει στο χέρι της ένα χαρτόνι, στο οποίο έχει γράψει μόνη της πόσο πολύ αγαπάει τη χώρα που τη φιλοξενεί ζωγραφίζοντας και τη σημαία της.
Πού να ’ξερε το καημένο για τα καλόπαιδα του PEGIDA αλλά και για την καγκελάριο της χώρας που, μετά τη φωτογραφία του μικρού άτυχου Αϊλάν, θυμήθηκε τα ανθρωπιστικά καθήκοντα της Ευρώπης έναντι των προσφύγων, αλλά πριν, και πολύ φοβάμαι και μετά, ασχολείται με τους τρόπους που θα βρει για να κρατήσει τον κύριο όγκο του ανθρώπινου ποταμού μακριά από τη χώρα της.
Αλβανία
Παρότι ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγάλος -υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στην Ευρώπη 500.000 άτομα- το βρετανικό παρακλάδι της ρατσιστικής οργάνωσης PEGIDA, η οποία ξεκίνησε από τη Δρέσδη της Γερμανίας, χρησιμοποιεί αυτή τη φωτογραφία για να μας πείσει ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα ακροδεξιά τζιμάνια προφανώς αγνοούν ότι η φωτογραφία είναι γνωστή και άρα υπάρχουμε αρκετοί που ξέρουμε ότι τραβήχτηκε το 1991 στην Αυλώνα.
Σερβία
Δυστυχώς, όσο υπάρχουν κάτοικοι της πλατείας Βικτωρίας οι οποίοι κοιτάνε από το άνετο καθιστικό τους τις οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά και βρέφη σαν αυτά, που μεταφέρει κάποιος πάνω σε καρότσι προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ουγγαρία, οι οποίες περνάνε 3, 4 ή και παραπάνω μέρες σ’ ένα βρομερό σεντόνι στρωμένο καταμεσής στην πλατεία κάτω από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο, και νομίζουν ότι κόλαση έχει γίνει η δική τους ζωή και όχι των προσφύγων, η ακροδεξιά εκστρατεία ψεύδους θα πιάνει τόπο.
Ιταλία
Ευτυχώς για τους μετανάστες αλλά και για όλους όσοι εννοούν τη λέξη άνθρωπος, στην Ευρώπη δεν ζουν μόνο ούτε ακροδεξιοί ούτε τύποι σαν τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Υπάρχουν και χιλιάδες ευαίσθητοι άνθρωποι σαν αυτούς που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες κατά μόνας χαρίζοντάς τους κάποιο είδος πρώτης ανάγκης ή ακόμη και ένα χαμόγελο, αλλά και σαν αυτούς που συλλογικά διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στη Βενετία ξυπόλητοι, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στην οδύσσεια των προσφύγων και συνθέτοντας ένα κίνημα που ήδη έχει απλωθεί σε πάνω από είκοσι ιταλικές πόλεις.
Ιράκ
Και μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες στο εσωτερικό των χωρών τους, όπως αυτοί εδώ που ζουν σε τέντες στην Γκαζαλίγια δυτικά της Βαγδάτης, οι οποίοι προς το παρόν δεν θα έρθουν στην Ευρώπη, αλλά η Δύση είναι αυτή που ευθύνεται για την κατάστασή τους μάνι μάνι επειδή εισέβαλε στη χώρα τους για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και εξόπλισε διάφορους τύπους που σήμερα συνθέτουν το μωσαϊκό του «Ισλαμικού κράτους».
Γαλλία
Στην πρωτεύουσα της υποτίθεται πιο ευαίσθητης ευρωπαϊκής χώρας πάνω από 500 Σύροι είχαν βρει καταφύγιο σε αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα. Τώρα οι αρχές εκκενώνουν τις σκηνές για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε έναν πιο μόνιμο και πιο ανθρώπινο οικισμό.
Η κυβέρνηση διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι ψάχνει να βρει μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα και μακάρι έτσι να ’ναι, αλλά όποτε σκέφτομαι τη φάτσα του Ολάντ -πείτε με παλιοχαρακτήρα, αλλά διατηρώ σημαντικές αμφιβολίες.
Σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Και πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων περνάει από τη χώρα μας και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουμε δει διαδηλώσεις συμπαράστασης που να πλησιάζουν σε μαζικότητα αυτές της γειτονικής Ιταλίας, η οποία, για να μην πεταχτεί κάποιος έξυπνος υπερασπιστής της Ελλάδας, έχει εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα με τη χώρα μας όσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.
Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ associated press
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας