Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο λογαριασμός με το ψευδώνυμο «Φουάτ Αβνί» στο twitter

«Δεν θα πρέπει απλώς να φοβάστε, αλλά να τρέμετε»

Το όνομα Φουάτ Αβνί είναι πολύ γνωστό πλέον στην Τουρκία, διαβόητο μεταξύ των αρχών και «ηρωικό» μεταξύ των χρηστών του Twitter. Είναι το ψευδώνυμο πίσω από τις αποκαλύψεις με twitts για τις επιχειρήσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά των εχθρών του, στη σκιά των σκανδάλων διαφθοράς που εντέχνως έχουν μπει πλέον στο «αρχείο». Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του τόσο για τις επιδρομές των αστυνομικών όσο και για τον «επανασχεδιασμό» της δικαστικής εξουσίας από τον Ερντογάν, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι πίσω από τον λογαριασμό αυτό στο twitter, κρύβεται μια ομάδα ανθρώπων από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό, χαρακτηρίζοντας τον Φουάτ Αβνί ...«κονσόρτιουμ».  Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα φιλοκυβερνητική εφημερίδα έγραψε ότι οι αρχές γνωρίζουν ποιος είναι ο Αβνί και ότι δεν είναι ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά δυο: ένα που άνοιξε τον λογαριασμό στο Twitter και ένα που γράφει τα αποκαλυπτικά μηνύματα των 140 χαρακτήρων.

Απαντώντας σε αυτή τη φημολογία την Κυριακή ο Αβνί όχι μόνο διέψευσε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά προκάλεσε πάλι τον Ερντογάν αποκαλώντας τον «τύραννο» και υποστηρίζοντας ότι με εντολή του έγινε η σφαγή Κούρδων στο Ουλούντερε, της επαρχίας Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το 2011, με 34 νεκρούς αμάχους. Δεδομένης της ακρίβειας των πληροφοριών του για το δικαστικό σύστημα, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και θέματα εξωτερικής πολιτικής- γράφει η εφημερίδα Zaman-  ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Αβνί πρέπει να ανήκει στο στενό του περιβάλλον με την εικοτολογία να φθάνει σε παραμυθένια... άκρα, αφού ορισμένοι είπαν ότι ο Αβνί θα πρέπει να είναι ένα «τζίνι» που μπορεί να βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα!

«Σας παρακαλώ πέστε στους αναγνώστες σας ότι δεν είμαι τζίνι» έγραψε σε μήνυμα του ο Αβνί προς την Ζαμάν, υπογράφοντας με τη γνωστή χαμογελαστή φατσούλα. 

Αυτός ο μυστηριώδης λογαριασμός- του οποίου ο χρήστης κατά πάσα πιθανότητα είναι στη λίστα του Ερντογάν με τους «πλέον καταζητούμενους» - έχει τώρα 735.000 followers. Ο Αβνί υπογράφει τώρα @fuatavnifuat μετά το μπλοκάρισμα στις 5 Αυγούστου, από τις αρχές του αρχικού λογαριασμού (@fuatavni) που είχε πάνω από 1.000.000 followers.

Τα σύντομα μηνύματα του πολλές φορές τελειώνουν πολλές φορές με τη φράση «Οχι μόνο να φοβάστε, αλλά να τρέμετε», μια φράση που χρησιμοποιούν συχνά οι κληρικοί στην Τουρκία όταν τους ρωτάνε για την κόλαση

Οταν η κυβέρνηση έκλεισε τον πρώτο του λογαριασμό, ο Αβνί δεν άλλαξε στάση. Το αντίθετο. «Οι λογαριασμοί μου με σας δεν θα κλείσουν με αυτό τον τρόπο» απάντησε σε κάθε ενδιαφερόμενο». Συνήθως γράφει στα τουρκικά, αλλά έχει και έναν λογαριασμό στα αγγλικά (@FuatAvniEng) με 24.000 followers. Λέει ότι έχει δεχθεί αιτήματα για συνεντεύξεις όχι μόνο από τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και από διεθνή, μέσω twitter. Οι πληροφορίες του λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψη, αφού οι περισσότερες από αυτές έχουν επιβεβαιωθεί: όπως η επιδρομή στην Zaman και οι συλλήψεις των δημοσιογράφων στις 14 Δεκεμβρίου ή η αντίστοιχη επιχείρηση κατά δημοσιογράφων και αστυνομικών στις 22 Ιουλίου.

Ποιος κρύβεται λοιπόν πίσω από το ψευδώνυμο «Φουάτ Αβνί»; Αλλοι λένε ότι είναι οπαδός του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και του κινήματος του Χιζμέτ, άλλοι ότι είναι ο αρθρογράφος Εμρέ Ουσλού, ή ότι είναι ψευδώνυμο του ίδιου του Γκιουλέν, υπάρχει και ένας δημοσιογράφος που υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο αλλά για ένα κυβερνητικής έμπνευσης πρόγραμμα, που στόχο έχει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, κατά του Γκιουλέν.    

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν θα πρέπει απλώς να φοβάστε, αλλά να τρέμετε»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας