Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου δεν ήταν ένα συνηθισμένο κυριακάτικο πρωινό, όπου απολαμβάνεις την ηρεμία σου τρώγοντας στο οικογενειακό τραπέζι. Αυτή τη μέρα είχα ρεπό, όμως πολύ γρήγορα κατάλαβα πως έπρεπε να αφήσω τη γαλήνη του σπιτιού και να πάω αμέσως στη «Zaman». Οδηγούσα σε έρημους δρόμους με ταχύτητα. Στο Twitter έγραφε πως η αστυνομία είχε εισβάλει στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας που δουλεύω, με σκοπό να συλλάβει τον διευθυντή μου, Εκρέμ Ντουμανλί. Ηθελα να είμαι κι εγώ εκεί, να τον υποστηρίξω αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οταν έφτασα, αντίκρισα χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ήδη φτάσει εκεί, μέσα κι έξω από το κτίριο, να διαμαρτύρονται για την άδικη αστυνομική έφοδο. Προσπερνώντας τους, ένιωθα μέσα μου τα χειρότερα συναισθήματα.
Η αστυνομία συνέλαβε τελικά τον Εκρέμ Ντουμανλί με δεύτερη προσπάθεια, το απόγευμα. Εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου εργαστήκαμε εκείνη την Κυριακή, ώστε να βγάλουμε ένα συμβολικό φύλλο της εφημερίδας για την επόμενη ήμερα. Την επομένη, το λογότυπό μας εμφανίστηκε σε μαύρο άσπρο, και όλα τα μέλη της ομάδας της έκδοσης εικονίζονταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με φιμωμένα τα στόματα, με τη λεζάντα «Ο ελεύθερος τύπος δεν μπορεί να σιωπά».
Ο δημοσιογράφος ο Εκρέμ Ντουμανλί κατηγορήθηκε ως «απειλή του έθνους». Ως «υποκινητής» μιας ομάδας ανθρώπων που «συμμετείχαν σε τρομοκρατική οργάνωση με στόχο την αποσταθεροποίηση» και παραμένει στη φυλακή έως αυτή τη στιγμή.
Είναι κοινώς γνωστό ότι πίσω από αυτή την επίθεση βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έδωσε καμιά σημασία στη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε από τις Βρυξέλλες και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο ίδιος είπε στην Ε.Ε: «Να κοιτάτε τη δουλειά σας!» Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, δεν έχει καμιά ανησυχία για το αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ε.Ε. στο μέλλον.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Αγκυρα είπε δυνατά και φωναχτά πως δεν δίνει καμία σημασία στα λεγόμενα της Ε.Ε. όποιο και αν είναι το κόστος. Δυστυχώς, είναι αλήθεια πως η Τουρκία μπαίνει σε ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που επί χρόνια επιζητούσε. Μακριά από την Ε.Ε., κάνοντας μόνο ό,τι προστάζει ένας άντρας. Ενάντια στα απλά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και των ελευθεριών, αλλά επίσης και ενάντια στην υπάρχουσα ειρήνη με τις γείτονες χώρες. Είναι φανερό πως δεν θα υπάρξουν ισορροπίες στο στιλ διακυβέρνησης του κ. Ερντογάν. Εμείς που πιστεύουμε στην ειρήνη δηλώνουμε πως πολλοί δημοσιογράφοι είναι έτοιμοι να δουλέψουν πολλές Κυριακές ακόμα... Είναι καιρός, όλος ο δημοκρατικός κόσμος να δει τι συμβαίνει εδώ στην Τουρκία.
*Το κείμενο γράφτηκε αποκλειστικά για την «Εφ.Συν.»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας