Παρά τη διεθνή κατακραυγή και την έντονη κριτική που δέχεται η Αγκυρα για τις διώξεις και τις συλλήψεις δημοσιογράφων και στελεχών των τουρκικών ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες την Ευρώπη «να κοιτάει τη δουλειά της». Ο Ερντογάν, με μια δήλωση αυταρέσκειας που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, έδειξε ότι δεν υπολογίζει τις Βρυξέλλες: «Δεν έχουμε καμία ανησυχία για το τι μπορεί να πει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για το εάν και κατά πόσον μας αποδέχεται ως (υποψήφιο προς ένταξη) μέλος ή όχι. Δεν έχουμε καμία τέτοια ανησυχία. Παρακαλώ να κρατήσετε τη σοφία σας για τον εαυτό σας. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέμβει σε ό,τι αφορά μέτρα που λαμβάνονται σε νομικό πεδίο εναντίον στοιχείων τα οποία απειλούν την εθνική μας ασφάλεια».
Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι συλλήψεις των ανθρώπων του Τύπου δεν έγιναν γιατί ασκούν κριτική, αλλά γιατί τα άτομα αυτά «είναι μέλη συμμορίας που απειλεί το κράτος». Είναι η ρετσινιά που προσάπτουν στον φιλελεύθερο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του, οι οποίοι τελούν υπό διωγμόν.
Η αναφορά του Ερντογάν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αν είναι ακόμη ζωντανή ως ουσία και προοπτική αυτή η διαδικασία, ήταν μια ευθεία απάντηση στη σκληρή κριτική του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Κουρτς υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία και να ασκήσει την ανάλογη πίεση ούτως ώστε η χώρα να μην κινείται στη λανθασμένη κατεύθυνση». Επίσης, τόνισε ότι η Βιέννη είναι αντίθετη στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η Βιέννη είχε και συνεχίζει να έχει ταχθεί κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και προτιμά μια «προνομιακή σχέση». Αρνητικό σε πλήρη ένταξη είναι και το 84% των Αυστριακών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Στην Αγκυρα πάντως, μετά την πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών, που χαρακτήρισαν τις διώξεις του Τύπου «αντίθετες με τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρώπης», φτάνουν βροχή οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από πολλές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες πως περιμένει «ότι θα επικρατήσει η αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας» και υπενθύμισε «το αναφαίρετο δικαίωμα για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σχολιάζουν τις μαζικές συλλήψεις εκπροσώπων του Τύπου ως γεγονός «απαράδεκτο για μια δημοκρατική και σύγχρονη χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στις τουρκικές φυλακές κρατούνται πάνω από 70 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και Κούρδοι, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.
«Ανατριχιαστικό μήνυμα»
Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, σε γραπτή δήλωσή του τόνισε πως «(η τουρκική κυβέρνηση) στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους δημοσιογράφους και τις φωνές κριτικής στην Τουρκία, που είναι κάτω από έντονη πίεση, συμπεριλαμβανομένων της βίας και των αντιποίνων».
Σε εντελώς άλλο κλίμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «όλοι θα πληρώσουν το τίμημα της στάσης τους απέναντι στη δημοκρατία» και εν χορώ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν την άποψη ότι οι διώξεις αποτελούν αναγκαία απάντηση στις «βρόμικες επιχειρήσεις» των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.
Πάντως, στα γραφεία της εφημερίδας «Zaman» και του ομίλου ΜΜΕ Σαμανίολου, που δέχτηκαν την εισβολή της αστυνομίας, συνέχισαν χθες να καταφτάνουν σε ένδειξη συμπαράστασης πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλήθος πολιτών, αλλά και μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας