Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χθες κι ο ευφημισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο πικρός. Την ώρα που ένα ισπανικό ωκεανογραφικό πλοίο κι ένα ισλανδικό σκάφος του λιμενικού διέσωζαν ανοιχτά της Σικελίας άλλο ένα ανθρώπινο φορτίο 408 ψυχών, κυρίως από τη Συρία, που θαλασσοδερνόταν επί έξι μερόνυχτα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακήρυσσε τον διάπλου της Μεσογείου ως «την πιο θανατηφόρα θαλάσσια δίοδο» στον κόσμο.
Από τους 348.000 και πλέον ανθρώπους παγκοσμίως, που έχουν μπαρκάρει φέτος στις βάρκες όχι της ελπίδας αλλά του θανάτου, τουλάχιστον οι 207.000 έχουν φτάσει στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο -ένα αλγεινό ιστορικό «ρεκόρ», σχεδόν τριπλάσιο από το προηγούμενο των περίπου 70.000 που είχαν αφιχθεί το 2011 στο ξέσπασμα της «αραβικής άνοιξης». Δεν πρόκειται για έκρηξη της (οικονομικής) μετανάστευσης εν γένει, αλλά για ραγδαία αύξηση των αιτούντων άσυλο, δηλαδή πολιτών ξεσπιτωμένων και καταρρακωμένων από τους πολέμους και τους κινδύνους πίσω στις πατρίδες τους, που καταφανώς δικαιούνται διεθνή προστασία, πέφτοντας βορά κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος. Συντριπτικά οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και την Ερυθραία.
Από τους 4.272 καταγεγραμμένους νεκρούς σε παγκόσμια κλίμακα φέτος, τουλάχιστον 3.419 πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα αφιλόξενα νερά της -δρακόντεια φυλασσόμενης- ευρωπαϊκής μας γειτονιάς. Μένει να αποδειχθεί αν οι καθηλωτικοί αριθμοί θα ευαισθητοποιήσουν και τον νεοδιορισθέντα Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τα «μεγάλα κεφάλια» των Βρυξελλών, ώστε να διευρύνουν τις αρμοδιότητες και τα κονδύλια της Triton, της ναυτικής επιχείρησης για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών υδάτινων συνόρων και όχι για τη διάσωση ζωών.
Νομική και ηθική υποχρέωση
Το καμπανάκι του οργανισμού κατά το διήμερο φόρουμ στη Γενεύη για τις -πρωτόγνωρες στα χρονικά- προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μέσω της θάλασσας είναι σαφές: η διεθνής κοινότητα χάνει την προσήλωσή της στο να σώζει ανθρώπους, με ορισμένες κυβερνήσεις (βλέπε και τη δική μας) να θέτουν ύψιστη προτεραιότητα την προσπάθεια να κρατήσουν τους ξένους έξω από τα σύνορά τους, αντί τη νομική και ηθική υποχρέωσή τους να σέβονται και να τηρούν τον απαράβατο θεσμό του ασύλου, παρά την όποια οικονομική κρίση, που μετατρέπεται σε βολικό πρόσχημα για τη διογκούμενη ξενοφοβία στη Δύση. «Δεν μπορείς να σταματήσεις μέσω της αποτροπής έναν άνθρωπο που έχει αποδράσει για να σώσει τη ζωή του, χωρίς να κλιμακώσεις περαιτέρω τους κινδύνους» υπογράμμισε ο επικεφαλής της UNHCR Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας πως η παρεμπόδιση προσφύγων και μεταναστών κι ο ασφυκτικός συνοριακός έλεγχος δεν λύνει τις γενεσιουργούς αιτίες του προβλήματος. Το θέμα είναι ποιος ακούει...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας