Σαν βόμβα έσκασε στην Αθήνα η άκρως προκλητική απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να μεταφέρει για πρώτη φορά εκτός Βρετανίας ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, δανείζοντάς το στο «αδελφό» μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, όπως αποκάλυψαν χθες σε αποκλειστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους οι Times του Λονδίνου. Πρόκειται για το ακέφαλο άγαλμα του θεού Ιλισσού, ένα από τα αριστουργήματα των Μαρμάρων του Παρθενώνα που εκλάπησαν το 1803 από τον λόρδο Ελγιν.
Η πρωτοφανής απόφαση ελήφθη μόλις πριν από 15 μέρες και η μεταφορά του γλυπτού έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να μετριαστούν οι έντονες αντιδράσεις τόσο για το ίδιο το «δάνειο» όσο και για την κίνηση να σταλεί στη Ρωσία σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι σχέσεις Μόσχας και Δύσης βρίσκονται στο ναδίρ λόγω Ουκρανίας. Το άγαλμα εκτίθεται από σήμερα μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ερμιτάζ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 250 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, του «πιο γενναιόδωρου στον κόσμο» όπως είπε μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική στιγμή», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση «θα ευχαριστηθεί πολύ που ένα μεγάλο νέο κοινό θα έρθει σε επαφή με τα σπουδαία επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας». Σε δηλώσεις του στην «Guardian» ανέφερε δε πως δεν έχει τεθεί ποτέ σε διάλογο μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης η πιθανότητα να έρθει «δανεικό» ένα τμήμα των Μαρμάρων στην Αθήνα. «Ως σήμερα ξεκαθάριζαν πάντα πως δεν επρόκειτο να τα επιστρέψουν. Αυτό μάλλον βάζει τελεία στη συζήτηση» υπογράμμισε με νόημα.
Η απόφαση προκάλεσε αιφνιδιασμό και αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού που ανέδειξαν σε άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα τον πρόσφατο διορισμό της Λιβανέζας μεγαλοδικηγόρου Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει τις νομικές οδούς για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα.
«Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να “δανείσει” ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε γραπτή δήλωσή του, με την οποία επισημαίνει ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Οπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο “επιχείρημά” τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει». Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Ελληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας