Ολο και πιο ζοφερά γίνονται τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών για τους μαζικούς θανάτους και την ατέρμονη ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο, με τα παιδιά -ασυνόδευτα ή όχι- να αναδεικνύονται νομοτελειακά στα πλέον εύκολα αλλά και τραγικά θύματα της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης ιστορικών διαστάσεων, που έχει παραλύσει και πολώσει περισσότερο από ποτέ την Ενωμένη -κατά τα λοιπά- Ευρώπη.
Από τους συνολικά 368 ανθρώπους που πνίγηκαν ή χάθηκαν στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο, ο ένας στους έξι ήταν ανήλικος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Πιο συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του 2016 σχεδόν 62.200 πρόσφυγες και μετανάστες -το 90% εξ αυτών Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- κατέφυγαν στον διάπλου του τρόμου μεταξύ τουρκικών ακτών και ελληνικών νησιών, ένας αριθμός καταφανώς πολλαπλάσιος συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό, βάσει των στοιχείων του ΙΟΜ.
Αλλοι 5.000 έκαναν το εξίσου επικίνδυνο, αλλά απείρως μακρύτερο, ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Ομως το Αιγαίο έχει πάρει προ πολλού τα μακάβρια «σκήπτρα» του υγρού μαζικού τάφου από την κεντρική Μεσόγειο, μετά τα πολυάριθμα πολύνεκρα ναυάγια -ήδη από το φθινόπωρο του 2013- ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα και των άναρχων λιβυκών παραλίων.
Μόνο τον Γενάρη, κατά τη διάπλευση του Αιγαίου έχασαν τη ζωή τους 272 συνάνθρωποί μας - οι 60 από αυτούς βρέφη, παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών ανεβάζοντας τον φονικό απολογισμό σε 330 ανήλικους νεκρούς τους τελευταίους πέντε μήνες.
Πολλοί χάθηκαν σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τις ακτές...
Στη σοκαριστική δε αποκάλυψη της Europol για την εξαφάνιση εδώ και μια διετία τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ε.Ε. -τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πέσει θύματα παντός είδους εκμετάλλευσης από εγκληματικά δίκτυα διακινητών και δουλεμπόρων- ήρθε χθες να προστεθεί η δημοσιοποίηση από τον ΙΟΜ της «κολοσσιαίας αύξησης» στις αφίξεις ανηλίκων άνευ συνοδείας τον Ιανουάριο: το ένα τρίτο, περίπου 20.000 δηλαδή, από τους 62.200 πρόσφυγες και μετανάστες που πάτησαν στην Ελλάδα, ήταν παιδιά μόνα κι έρημα.
Ενδεικτική της ραγδαίας επιδείνωσης της κρίσης, που πασχίζει μακιαβελικά και ανερμάτιστα να καταπνίξει η Ευρώπη, είναι και η αλλαγή στη δημογραφική αναλογία των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, σύμφωνα με τη UNICEF.
Αλλη μια θλιβερή πρωτιά λοιπόν του φετινού Γενάρη (που φανερώνει και την εντεινόμενη απελπισία των πιο ευάλωτων πληθυσμών) είναι η αύξηση του αριθμού παιδιών και γυναικών οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στην Ε.Ε. περνώντας από το συνοριακό πέρασμα της Γευγελής στην ΠΓΔΜ – αριθμός που για πρώτη φορά ξεπέρασε τον αντίστοιχο των αντρών: το 60% ήταν γυναικόπαιδα, όταν τον περασμένο Ιούνιο το ποσοστό των ανηλίκων ήταν μόλις 10% και το ποσοστό των αρρένων κυμαινόταν μεταξύ 73% και 79%.
Ο ένας δε στους τρεις, αναλογικά δηλαδή το 36% όσων φτάνουν πια από την Τουρκία στην Ελλάδα, είναι παιδί.
«Οι επιπτώσεις [...] είναι τεράστιες. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο στη θάλασσα, ιδιαίτερα εν μέσω χειμώνα, ενώ απαιτείται ακόμα πιο αυξημένη προστασία στη στεριά», τόνισε η Μαρί Πιερ Πουαριέ, ειδική συντονίστρια της UNICEF.
Το θέμα είναι ποιος θέλει να ακούσει...
Οσο η Ευρώπη κωφεύει, εκβιάζει και κωλυσιεργεί στην υλοποίηση συμπεφωνημένων και συγκροτημένων ενεργειών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Τουρκία δείχνει να αναθαρρεί κατά τι μετά την άρση του άτυπου βέτο της Ιταλίας στη γενναία χρηματοδότησή της με 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. σε αντάλλαγμα της ανάσχεσης της προσφυγικής/μεταναστευτικής ροής και της πάταξης των κυκλωμάτων διακινητών.
Χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει γερμανικά δημοσιεύματα περί αύξησης των οικονομικών της απαιτήσεων στα... 5 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, για να... γλυκάνει λίγο ακόμα τους Ευρωπαίους, ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, που θα καθιστά πλέον τη διακίνηση ανθρώπων «τρομοκρατική πράξη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας