Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας την Τετάρτη, όταν το όνομά της ενεπλάκη επίσημα σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα, γνωστό και ως υπόθεση Gürtel, που αφορά δωροδοκίες πολιτικών από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με τον δικαστή που ερευνά την υπόθεση, υπάρχουν πλέον αποδείξεις για να προσαχθούν πάνω από 40 άτομα.
Το δίκτυο δωροδοκιών φαίνεται ότι καλύπτει έξι περιφερειακές κυβερνήσεις των συντηρητικών και «λειτουργούσε» τη δεκαετία 1999-2009, οπότε άρχισε και η έρευνα για να την εξάρθρωσή του. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Πάμπλο Ρουθ, «κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση και κρίνει πως υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να δικαστούν 43 άτομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Και μεταξύ των 43 είναι τρεις πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος, αλλά και ο Χεσούς Σεπουλβέδα, ο πρώην δήμαρχος του εύπορου προάστιου της Μαδρίτης, Pozuelo de Alarcon, και πρώην σύζυγος της υπουργού Μάτο.
Αν και η Μάτο δεν αναφέρεται επισήμως ως ύποπτη, ο δικαστής απεφάνθη ότι «επωφελήθηκε, αυτή ή και άλλα μέλη της οικογένειάς της» από τις δωρεάν διακοπές, τα μετρητά και τα άλλα «δώρα» που λέγεται ότι πήρε ο τότε σύζυγός της και επομένως είναι αστικά υπεύθυνη. Παρότι διέρρεε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, η Μάτο χθες υπέκυψε στις πιέσεις προκειμένου « να μην προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Υπέρ της άμεσης πρόωρης «συνταξιοδότησής» της είχαν ταχθεί πολλά στελέχη του κόμματος -γράφει η El Pais- επειδή δεν ήθελαν να φωτογραφηθεί δίπλα στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, σήμερα, όπου το θέμα συζήτησης ήταν μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς (!).
«Μην θεωρείτε όλους τους πολιτικούς διαφθαρμένους» παρακάλεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Μπορώ να καταλάβω τον εκνευρισμό και την δυσπιστία των πολιτών, αλλά οι περισσότεροι πολιτικοί είναι έντιμοι άνθρωποι. Η Ισπανία δεν είναι διεφθαρμένη».
Για να δείξει πόσο έτοιμος είναι να πολεμήσει το πρόβλημα πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου, ο Ραχόι παρουσίασε σήμερα δυο νομοσχέδια κατά της διαφθοράς: Το ένα καλύπτει την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και το άλλο στοχεύει στην βελτίωση της διαφάνειας και της πρόληψης της σύγκρουσης συμφερόντων στους κόλπους της κυβέρνησης. Κανένα όμως από τα δυο δεν ήταν κάτι καινούργιο. Κυκλοφορούν στην Βουλή επί μήνες, καθώς το Λαικό Κόμμα προσπαθούσε μάταια να αποσπάσει τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων και να ενσωματώσει τροπολογίες πριν τεθεί προς ψήφιση.
Το Λαικό Κόμμα δεν είναι πλέον σε θέση ούτε νομιμοποιείται τίθεται επικεφαλής του αγώνα κατά της διαφθοράς, υποστήριξε η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος που αντιμετωπίζει όμως κι αυτό τα δικά του προβλήματα με τη διαφθορά. Ετσι το μοναδικό πραγματικά οφελειμένο από το κύμα αυτών των υποθέσεων που ξεπετάγονται η μια μετά την άλλη, είναι το νεοσύστατο Podemos, που σταθεροποιείται πλέον σε μια ανοδική πορεία προς την κορυφή.
Η υπόθεση Gürtel και η υπουργός Υγείας
Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται την υπόθεση Gürtel πλήρωναν για είδη πολυτελείας, πάρτι και δεξιώσεις, ακόμα και για κλόουν και κομφετί για τα γενέθλια πάρτι των παιδιών της υπουργού, στο πλαίσιο μαύρων συναλλαγών με τον τότε σύζυγό της. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα και ο δικαστής θα αποφανθεί τις επόμενες ημέρες πόσο μπορεί να «επωφελήθηκε» αυτή και άλλα μέλη της οικογένειάς της και με βάση αυτούς του «υπολογισμούς», μπορεί να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο.
Η Μάτο ήταν από τους λιγότερο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης Ραχόι, έχοντας δεχθεί σφοδρή κριτική πρόσφατα και για τους χειρισμούς της στην ιστορία της νοσοκόμας που είχε προσβληθεί από τον ιό Εμπολα. Και είναι η δεύτερη υπουργός που παραιτείται τους τελευταίους μήνες, μετά την απομάκρυνση του υπουργού δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο, λόγω της πολύ αυστηρής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις που δεν κατάφερε τελικά να επιβάλει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας