Η Βουλή της Ρώμης έδωσε το δικό της «πράσινο φως» στη μεταρρύθμιση του εργασιακού, την οποία προώθησε με επιμονή η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Το μέτρο όμως δεν τίθεται άμεσα σε ισχύ, διότι χρειάζεται μια επιπλέον επικύρωση από τη Γερουσία, λόγω αλλαγών της τελευταίας στιγμής.
Τριακόσιοι δεκαέξι βουλευτές, πάντως, είπαν «ναι» στον νόμο της κυβερνητικής συμμαχίας. Εξι εκφράστηκαν κατά και πέντε επέλεξαν την αποχή. Ολοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία, αλλά και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί ομοφωνία, αφού πάνω από τριάντα βουλευτές των Δημοκρατικών δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, Πίπο Τσιβάτι, με άλλους τέσσερις εκφραστές του πολιτικού του ρεύματος, απέρριψαν το μέτρο αυτό, το οποίο επαναδιαμορφώνει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ιταλία.
Ο νόμος εγκρίθηκε σχεδόν «εν λευκώ», οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με ειδικά διατάγματα που θα ετοιμάσει από σήμερα η κυβέρνηση. Το κύριο σημείο αφορά τον περιορισμό του δικαιώματος επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης. Με τη μεταρρύθμιση του Ρέντσι, για τις απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων θα προβλέπεται μόνο χρηματική αποζημίωση, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που σχετίζονται με πειθαρχικές κυρώσεις παραμένουν και οι δύο εναλλακτικές, της επαναπρόσληψης και της αποζημίωσης, ενώ για τις απολύσεις που έχουν ως μόνη αιτία κάθε μορφής διακρίσεις, υπάρχει υποχρέωση να επανεντάσσονται οι απολυμένοι στο εργασιακό δυναμικό των διαφόρων εταιρειών.
Παράλληλα, ο νέος νόμος θα προβλέπει την αύξηση των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Ο κάθε εργαζόμενος όμως θα αποκτά «βαθμιαία» δικαιώματα και εγγυήσεις σε διάστημα τριών ετών. Τα ταμείο ανεργίας θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, με πιθανό όμως περιορισμό της συνολικής του διάρκειας. Προσφέρεται σε όλες τις εργαζόμενες και η δυνατότητα για άδεια μητρότητας. Για συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως, προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμού και υποβάθμισης των αρμοδιοτήτων των εργαζομένων, αν και οι αποδοχές τους θα μένουν αμετάβλητες.
Το κύριο σημείο τριβής συνεχίζει να σχετίζεται με τις λεπτομέρειες που καθορίζουν τις απολύσεις και το δικαίωμα επαναπρόσληψης. «Αν ο Ρέντσι νομίζει ότι μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων γελιέται, εμείς δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε από τη Σαρδηνία ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, επικεφαλής του συνδικάτου Fiom Cgil, το οποίο εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργατών του μετάλλου.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι και η Γερουσία θα δώσει την αναγκαία τελική έγκριση για την αλλαγή του νόμου που ρυθμίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως σχετικό χρονικό όριο την 31η Δεκεμβρίου. Πρέπει να ληφθούν υπόψη όμως δύο κύριας σημασίας παράμετροι: από τη μια, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η μερική αυτή «απελευθέρωση της εργασίας» δεν πρόκειται να συμβάλει ούτε κατ' ελάχιστον στην αύξηση των προσλήψεων, που είναι και το κύριο ζητούμενο στο οποίο κάνει συνεχώς αναφορά ο Ρέντσι. Από την άλλη, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, αφού η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός συνεχίζει να απομακρύνεται από την αριστερή ιστορική παράδοση της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της χώρας.
«Ψήφισα υπέρ της αλλαγής του εργασιακού για λόγους κομματικής πειθαρχίας και μόνο, δεν με πείθει», δήλωσε ο πρώην γραμματέας των Δημοκρατικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Και χθες, εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος συναντήθηκαν με στελέχη του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία. Πρόκειται για ζυμώσεις και επαφές που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας, η οποία σκοπεύει να διεκδικήσει και να προβάλει την παράδοση του ιταλικού ευρωκομμουνισμού; Η απάντηση θα δοθεί σχετικά σύντομα, το πολύ μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας