Η ξαδέλφη του Αμπντελαχίντ Αμπααούντ, Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, η οποία σκοτώθηκε στην επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν Ντενί την Τετάρτη, δεν ήταν βομβίστρια αυτοκτονίας, σε αντίθεση με όσα πίστευαν αρχικά οι αστυνομικοί, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
Η αστυνομία πίστευε μέχρι τώρα ότι επρόκειτο για μια γυναίκα. Όμως, σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πραγματικότητα ο καμικάζι ήταν ένας άνδρας, ο οποίος ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Οι ερευνητές που ταξινομούν τα ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί μετά την επιχείρηση θεωρούν ότι η Αϊτμπουλαχσέν, που σκοτώθηκε εκεί, δεν ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
Στα μέσα της εβδομάδας, η πληροφορία ότι η Αϊτμπουλαχσέν έγινε η πρώτη γυναίκα-καμικάζι στην Ευρώπη έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς αξιωματούχοι δήλωναν ότι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Γάλλων αστυνομικών.
Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ίδιο διαμέρισμα όπου το βράδυ της Τρίτης η Αϊτμπουλαχσέν είχε πάει τον εξάδελφό της, τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Ο ένας από τους νεκρούς επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο Αμπααούντ, ενώ ο δεύτερος δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη.
«Τα πρώτα ευρήματα έδειχναν ότι ήταν εκείνη. Όμως το κρανίο που βρήκαμε στο πεζοδρόμιο δεν ήταν το δικό της» είπε η πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Η μάχη που δόθηκε στο διαμέρισμα ήταν τόσο έντονη που η αστυνομία αρχικά ήταν αδύνατον να αναγνωρίσει τους νεκρούς. Οι ερευνητές χρειάστηκαν μάλιστα περισσότερες από 24 ώρες για να καθορίσουν ότι οι νεκροί ήταν τρεις και όχι δύο.
Τοπικά μέσα είχαν μεταδώσει ότι η Αϊτμπουλαχσέν φέρεται να είχε φωνάξει «βοήθεια» στην αστυνομία πριν σκοτωθεί, σύμφωνα με το BBC.
Η 26χρονη Γαλλίδα μαροκινής καταγωγής, που θεωρούνταν λίγο εκκεντρική σύμφωνα με το περιβάλλον της, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και δεν διατηρούσε στενές σχέσεις με την οικογένειά της.
Και φωτογραφίες που δεν ήταν δικές της
Μια γυναίκα από το Μαρόκο σε βίντεο που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα Alyaoum24 δηλώνει ότι φωτογραφίες που έδειχναν την Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, είναι στην πραγματικότητα δικές της φωτογραφίες.
Η Daily Mail ήταν μεταξύ των μέσων που κυκλοφόρησε τις φωτογραφίες- μία που παρουσιάζει τη γυναίκα σε ένα μπάνιο και μία άλλη που την δείχνει με δύο φίλες της.
Ωστόσο, η Μαροκινή γυναίκα, της οποίας αναφέρεται μόνο το όνομα Nabila, είπε ότι η φωτογραφία της γυναίκας στο μπάνιο είναι της δική της και τραβήχτηκε στο σπίτι ενός φίλου της, ενώ ζούσε στη Γαλλία.
Σύμφωνα με Alyaoum24, η Nabila που είναι από το Beni Mellal στο Μαρόκο και εργάζεται σε σχολή οδήγησης, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν, αφού οι φωτογραφίες έχουν κάνει το γύρο του κόσμου σε απευθείας σύνδεση.
Διευκρινίσεις για τον Αμπααούντ ζητάει το υπ. Προστασίας του Πολίτη
Διευκρινήσεις από τις Γαλλικές Αρχές για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ότι ο Αμπααούντ διήλθε από την Ελλάδα, ζητάει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι «ο κ. Μπερνάρ Καζνέβ στο πλαίσιο ανακοίνωσης τύπου ανέφερε ότι, Υπηρεσία πληροφοριών "εκτός Ευρώπης", τους ενημέρωσε πως ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Βέλγο-Μαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ , διήλθε από την Ελλάδα».
«Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς», σημειώνει το υπουργείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας