«Η κατάσταση αρχίζει να κινείται, ας δούμε τι έρχεται» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Ουκρανία.
Μιλώντας στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας και απαντώντας στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να σώσει τις ζωές των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί στο Κουρσκ, ο Πούτιν απάντησε: «Θα σώσουμε τις ζωές τους σε περίπτωση που καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν».
«Για να εφαρμοστεί ο όρος του ελέους, είναι απαραίτητο να λάβουν εντολή από την ουκρανική πλευρά να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα. Αυτή θα είναι η κύρια προϋπόθεση για τη διασφάλιση της διατήρησης της ζωής των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή του Κουρσκ» είπε ο Πούτιν.
Putin says he read Trump's plea, Ukrainian 'lives will be secured' if they surrender pic.twitter.com/0M1o9PfV1C
— Viory Video (@vioryvideo) March 14, 2025
Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας θα καταστραφούν ανελέητα αν συνεχίσουν να πολεμούν.
Ο Μεντβέντεφ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επίλυση του ζητήματος από τον Πούτιν με εγγύηση της ασφάλειάς τους αν καταθέσουν τα όπλα ήταν μια ανθρώπινη χειρονομία, αλλά η άλλη όψη για την Ουκρανία είναι ότι «αν αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα τους, θα καταστραφούν όλοι, μεθοδικά και ανελέητα».
The Ukrainian soldiers in the Kursk region will be ruthlessly destroyed, if they refuse to lay down their arms, said Dmitry Medvedev, Deputy Chairman of the Russian Security Council:https://t.co/KET8kbZoB8 pic.twitter.com/vJvgHkBUln
— TASS (@tassagency_en) March 14, 2025
Οι G7 απειλούν τη Ρωσία με κυρώσεις
Όλα αυτά ενώ από την σύνοδο των G7 εστάλη σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία για επιβολή νέων κυρώσεων, εάν δεν αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία.
Τα κράτη μέλη των 7 ισχυρότερων βιομηχανιών, σημείωσαν «την ακλόνητη στήριξη προς την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι εάν ο Πούτιν δεν αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία, τότε θα πρέπει να αναμένει νέο πακέτο κυρώσεων.
Στη συνεδρίαση του Κεμπέκ, οι επικεφαλής διπλωματίας των G7 εξέφρασαν ανησυχία για την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά και για τις κινήσεις προσέγγισης στη Ρωσία.
«Η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ρωσίας. Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, όμως υπήρχαν πολλά περισσότερα θέματα στα οποία συμφωνούμε και μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης», δήλωσε ο Βρετανός Ντέιβιντ Λάμι.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» όσον αφορά τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία από το διπλωματικό μέτωπο.
The G7 discussed possible measures against Russia if it doesn't accepts ceasefire: "caps on oil prices" and using revenues from frozen Russian assets. "The Europeans and the US are expected to co-ordinate the application of economic pressure on Putin."https://t.co/NlgOKrPTRR
— Dr Maria Shagina 🇺🇦 (@maria_shagina) March 14, 2025
Η έκβαση της συμφωνίας με το Κουρσκ υπό ομηρεία
Πάντως είναι γνωστό πλέον στους διπλωματικούς κύκλους ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ επιστρέφει στην Ουάσινγκτον κομίζοντας συγκεκριμένη απάντηση του Πούτιν. Και στον Λευκό Οίκο ήδη προετοιμάζονται για το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν που θα γίνει τις επόμενες ώρες, μετά από την ανακοίνωση της απάντησης Πούτιν, από τον Γουίτκοφ στον Τραμπ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πλέον αντικείμενο των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων είναι η διανομή των εδαφών, προσδιορισμένων με συγκεκριμένους χάρτες και γραμμές που χωρίζουν περιοχές και με δεδομένες τις μεγάλες παραχωρήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας