«Λεπτομέρειες» από την Ουάσιγκτον αναμένει το Κρεμλίνο σχετικά με την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών, έπειτα από τη συμφωνία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφο ότι… προτρέχει σχετικά με ερώτησή του εάν η Ρωσία σκέφτεται να συνδέσει την εκεχειρία με την άρση των διεθνών κυρώσεων.
«Ο Ρούμπιο και ο Βαλτ λένε ότι θα μας στείλουν αναλυτικές λεπτομέρειες μέσω διαφόρων καναλιών για το πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στη Τζέντα.
Πρώτα πρέπει να λάβουμε αυτές τις λεπτομέρειες» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πούτιν.
Ενδεικτικές, πάντως, των θέσεων και προθέσεων της Μόσχας ίσως είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος διεμήνυσε πως η Ουκρανία έχει χάσει την ευκαιρία να διατηρήσει τα σύνορα του 1991.
«Εάν η Ουκρανία είχε τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ θα μπορούσε να κρατήσει τα σύνορα του 1991, αλλά χωρίς την Κριμαία και το Ντονμπάς» φέρεται να ανέφερε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.
Ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι η Ρωσία ξέρει πώς να μην συμβιβαστεί στην ουκρανική κρίση για να προσθέσει πως στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, υπό όποια σημαία, θα είναι μια απειλή για τη Ρωσία.
«Κανείς δεν μιλάει σε εμάς. Συνεχίζουν να λένε ότι δεν μιλάνε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, όμως κάνουν τα πάντα κατά της Ρωσίας χωρίς τη Ρωσία» υπογράμμισε.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρόταση θα μπορούσε να είναι προσχέδιο ειρήνης
Τη δική του θέση εξέφρασε σήμερα και ο Ουκρανός πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν εμπιστεύεται τη Μόσχα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η αμερικανική πρόταση εκεχειρίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσχέδιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Αντιμετωπίζω πολύ σοβαρά (την κατάπαυση του πυρός) και για μένα είναι σημαντικό να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική την επανέναρξη της αμερικανικής βοήθειας και της ανταλλαγής πληροφοριών. «Είμαστε έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες όπως προτείνεται από την αμερικανική πλευρά».
Παράλληλα ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν «εμπιστεύεται» τη Ρωσία να εφαρμόσει μια εκεχειρία. «Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι κανείς από εμάς δεν εμπιστεύεται τους Ρώσους», είπε.
Τόνισε επίσης ότι αναμένει «ισχυρά» μέτρα από την Ουάσιγκτον αν η Μόσχα δεν αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση. «Από ό,τι καταλαβαίνω, μπορούμε να υπολογίζουμε σε ισχυρά μέτρα», συμπεριλαμβανομένων «κυρώσεων» κατά της Ρωσίας και της «ενίσχυσης της Ουκρανίας» με όπλα είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συνάντηση στη Τζέντα βοήθησε στην «αποκλιμάκωση» των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας έπειτα από τη σύγκρουση στον Λευκό Οίκο στις 28 Φεβρουαρίου ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ .
Το σχόλιο του Ρούμπιο
Νέες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Ρούμπιο, σημειώνοντας ότι αναμένει μια θετική ανταπόκριση από τη Ρωσία.
Εάν η απάντηση είναι αρνητική «αυτό θα μας πει πολλά για τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου» πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας