Οι πιθανοί μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου ότι οι διερευνητικές συνομιλίες τους κατέληξαν σε συμφωνία, και ότι επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
„Wir werden die irreguläre Migration deutlich begrenzen. Wir beschleunigen Rückführungen, setzen den Familiennachzug für subsidiär Schutzberechtigte aus und führen Zurückweisungen an unseren Grenzen konsequent durch. Wer kein Bleiberecht hat, muss unser Land wieder verlassen. Das… pic.twitter.com/yuderGaEfP
— Friedrich Merz (@_FriedrichMerz) March 8, 2025
Ενόψει της εσωτερικής αλλά και της διεθνούς συγκυρίας, οι διερευνητικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν ασυνήθιστα γρήγορα και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (CDU), ο Μάρκους Ζέντερ (CSU) και ο Λαρς Κλινγκμπάιλ (SPD), ανακοίνωσαν την συμφωνία τους στα δύο βασικά ζητήματα πολιτικής, τη μετανάστευση και την οικονομία.
Στη μετανάστευση, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν:
- να απορρίπτονται επιτόπου στα σύνορα αιτούντες άσυλο και
- να επεκταθούν «μαζικά» οι συνοριακοί έλεγχοι.
- να ανασταλεί η οικογενειακή επανένωση και
- στον αντίποδα, να παραμείνει σε ισχύ ο νέος νόμος περί ιθαγένειας.
Οι πτήσεις από το Αφγανιστάν για πρώην συνεργάτες της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ σταματούν, αλλά θα πραγματοποιηθούν πτήσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία, με απελαθέντες μετανάστες.
Στην οικονομία, συμφωνήθηκε ότι:
- θα δημιουργηθούν επενδυτικά κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης των επιχειρήσεων και της μείωσης του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- θα τεθεί στόχος ανάπτυξης 1-2%
- θα μεταρρυθμιστεί και θα μετονομαστεί το Επίδομα Πολιτών και
- από την άλλη πλευρά, θα τηρηθεί ο σχεδιασμός για βασικές απολαβές ίσες με 15 ευρώ ανά ώρα εργασίας.
Οι τρεις αρχηγοί ανακοίνωσαν και τυπικά, την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Την απόφαση θα λάβουν οι κομματικές επιτροπές, σε μια διαδικασία η οποία θεωρείται πάντως μόνο τυπική. Κυβέρνηση ωστόσο σχηματίζεται, μόνον εφόσον τα κόμματα που την απαρτίζουν, συμφωνήσουν στον κυβερνητικό πρόγραμμα.
Το 11σέλιδο διερευνητικό έγγραφο πραγματεύεται πολλά θέματα, αλλά πολλά ερωτήματα πιθανότατα θα απαντηθούν μόνο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. «Το κοινό διερευνητικό έγγραφο είναι η βάση για τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού που είναι πιθανό να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς και σημείωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «εξαιρετικά καλή και πολύ συλλογική ατμόσφαιρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας