Σε οικονομία πολέμου θέλει να μετατρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία η Κομισιόν. Οι προτάσεις που παρουσίασε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνουν την αναζήτηση και, σε βάθος χρόνου, την ενεργοποίηση συνολικά 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων 150 δισ. ευρώ κοινού δανεισμού μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου. Προτείνουν επίσης μια σειρά διευκολύνσεων που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ποτέ υιοθετήσει στην ιστορία της - εκτός εν μέρει από την «απάντηση» στην πανδημία του κορονοϊού.
Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή κρίση, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. «Πλέον το ερώτημα δεν είναι αν η ασφάλεια της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια εντελώς πραγματική απειλή. Ούτε αν η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη δική της ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε εδώ και καιρό τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να ενεργήσει όσο αποφασιστικά υπαγορεύει η κατάσταση, με την ταχύτητα και το όραμα που απαιτείται», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η πρότασή της λέγεται «Επανεξοπλίστε την Ευρώπη» (ReArm Europe) και συμπεριλαμβάνει πέντε σημεία με ορίζοντα δεκαετίας.
1) Βασικός πυλώνας είναι η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς να ενεργοποιείται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Μόνο που αυτήν τη στιγμή, η διατύπωση αφορά μόνο τα κράτη που δεν πιάνουν τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ περισσότερα, οπότε, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «το όφελος για την Ελλάδα από τη ρήτρα εξαίρεσης είναι ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλους για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών γιατί τελικά η άμυνα είναι προς το κοινό όφελος».
«Πρόκειται για πράξη εξισορρόπησης (σ.σ. των οικονομικών). Γιατί ενώ υπάρχει ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά και να ενημερωθούν οι αγορές σχετικά με επιπρόσθετο χρέος. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Η ρήτρα πρέπει λοιπόν να αφορά ξεκάθαρα μόνο τις αμυντικές δαπάνες», τόνισε η ίδια πηγή.
2) Η δεύτερη πρόταση θα αφορά τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου το οποίο θα χορηγήσει στα κράτη-μέλη δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας. «Αυτό βασικά αποσκοπεί στο να κάνουμε τις δαπάνες καλύτερες - και να τις κάνουμε μαζί», εξήγησε έτερη πηγή.
Αυτό το εργαλείο, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα από τους «27», θα χρησιμεύσει στην ανάπτυξη αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, συστημάτων πυροβολικού, πυραύλων και πυρομαχικών, drones και anti-drones, αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών, από τον κυβερνοχώρο έως τη στρατιωτική κινητικότητα.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ζητήσουν αυτά τα δάνεια. «Οι κοινές προμήθειες θα μειώσουν το κόστος, θα περιορίσουν τον κατακερματισμό, θα αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα και θα ενισχύσουν τη βιομηχανική μας βάση στον τομέα της άμυνας. Και μπορεί να είναι προς όφελος της Ουκρανίας. Είναι η στιγμή της Ευρώπης και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», εξήγησε η Φον Ντερ Λάιεν.
3) Επίσης, η Κομισιόν προτείνει στις χώρες-μέλη να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
4 και 5) Οι δύο τελευταίοι τομείς δράσης αποσκοπούν στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αν υιοθετηθούν, οι προτάσεις αυτές θα αλλάξουν το DNA της Ευρωπαϊκής Ενωσης έτσι όπως την ξέραμε. Από project ειρήνης, η Ε.Ε. θα αφήσει πίσω της το προφίλ της ήπιας ισχύος (soft power) για να γίνει μια στρατιωτική δύναμη.
Επικριτές της πρότασης της Κομισιόν λένε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να καταλήξει πάλι σε αμερικανικές τσέπες, αφού πολλά οπλικά συστήματα πρώτης γραμμής στον πλανήτη είναι αμερικανικά ή κινεζικά. Αρα ο εκβιασμός Τραμπ θα έχει πετύχει, αφού η Ευρώπη θα δώσει δουλειές και χρήματα σε χιλιάδες Αμερικανούς... Κάποιοι πάντως Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι αυτό θα κατευνάσει και τη στάση του πλανητάρχη απέναντι στην Ευρώπη. Οι προτάσεις θα συζητηθούν αύριο Πέμπτη, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την άμυνα και το ουκρανικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας