Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσανατολίζεται στη συγκρότηση μιας «συμμαχίας των προθύμων» που φιλοδοξεί να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, σε περίπτωση εκεχειρίας.
Με μια τέτοια «συμμαχία», οι Βρυξέλλες θα καταφέρουν να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας που ήδη απειλούν με βέτο - ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν πιο ξεκάθαρα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο πιο συγκεκαλυμμένα. Οι πρώτες αποφάσεις αναμένονται την Πέμπτη, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των «27». Δύο ηγέτες, η Τζόρτζια Μελόνι και ο (εκτός Ε.Ε.) Κιρ Στάρμερ, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν γέφυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ιδέα της «συμμαχίας των προθύμων» είναι υπό επεξεργασία τώρα και εντός της Ε.Ε. Η δυνατότητα προβλέπεται στο άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο ορίζει ότι «το Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει την εκτέλεση καθήκοντος σε ομάδα κρατών-μελών που είναι πρόθυμα και διαθέτουν την αναγκαία ικανότητα για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος. Τα εν λόγω κράτη-μέλη, σε συνεργασία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, συμφωνούν μεταξύ τους για τη διαχείριση του έργου».
Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν έχει ποτέ ενεργοποιηθεί, αλλά τώρα -ελέω πιθανού βέτο από Ουγγαρία και Σλοβακία- δεν αποκλείεται από τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
«Πεντακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζητούν από 300 εκατομμύρια Αμερικανούς να τους προστατεύσουν από 140 εκατομμύρια Ρώσους», είπε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας: «Βασίσου στον εαυτό σου. Ξεκίνα να υπολογίζεις στον εαυτό σου».
«Η Ουκρανία χρειάζεται ολοκληρωμένες εγγυήσεις ασφάλειας που θα στηρίζουν την οικονομική και στρατιωτική της θέση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ σημείωσε πως «στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα βρίσκεται σε θέση ισχύος στις όποιες διαπραγματεύσεις και ότι η χώρα θα γίνει ατσάλινος σκαντζόχοιρος (sic) έναντι πιθανών εισβολέων».
Δανεικά ή Ταμείο Ανάκαμψης
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες θα κληθούν να συζητήσουν και το παρόν και μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας. «Πρέπει να δώσουμε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει καινοτόμα χρηματοδότηση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro. «Αυτό σημαίνει είτε κοινό δανεισμό είτε αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση χρειαζόμαστε 200 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να επενδύσουμε», συμπλήρωσε.
Η χρηματοδότηση που θα χρειαστεί υπολογίζεται από την Κομισιόν σε 500 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία. Εν αναμονή της επιστολής της προέδρου της Επιτροπής στους 27 ηγέτες με τις προτάσεις της για τη χρηματοδότηση της άμυνας, οι διαρροές μιλούν για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδότηση, κινητοποίηση κοινών κεφαλαίων της Ε.Ε., καθώς και δημιουργία τράπεζας στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Επίσης, εξετάζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και επαναχρησιμοποίηση των αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Συνοχής.
Πάντως, κάποια κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία και η Φινλανδία, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, αφού δεν θέλουν να αναλάβει η Κομισιόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τις αμυντικές τους ανάγκες. Αλλωστε η άμυνα παραμένει εθνική αρμοδιότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας