Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να σφυρίζει κλέφτικα για το έγκλημα των Τεμπών, μετά από σχεδόν δύο χρόνια συστηματικής συγκάλυψης, ένα άλλο τραγικό δυστύχημα που έγινε μόλις τον περασμένο Νοέμβρη στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Νόβι Σαντ, με 15 νεκρούς, οδήγησε χτες σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς.
Ως γνωστόν, τόσο ο Βούτσεβιτς όσο και ο πρόεδρος Αλεξάντρ Βούτσιτς επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να δαιμονοποιήσουν το λαϊκό ξέσπασμα οργής και ιδιαίτερα τις μεγάλες αντικυβερνητικές φοιτητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις ως απόπειρα ξένων δυνάμεων να ρίξουν την κυβέρνηση και φυσικά κατέφυγαν εξαρχής στη σκληρή αστυνομική καταστολή, στη διχαστική ρητορική αλλά και στην παρακρατική βία. Μάλιστα το κυβερνών κόμμα είχε εξαρχής πυροδοτήσει την ένταση καλώντας τους οπαδούς του σε «πατριωτικές» αντισυγκεντρώσεις και εμφανίζοντας συστηματικά ως ενεργούμενα ξένων δυνάμεων ακόμα και τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης που έχουν καταλάβει τα σχολεία τους ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη και συμμετέχουν ενεργά στο μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα.
Ομως η προσπάθειά τους προφανώς έπεσε στο κενό και η παραίτηση αποδείχτηκε μονόδρομος, ιδίως μετά τις νέες τεράστιες συγκεντρώσεις και την απεργία σε πολλούς κλάδους την περασμένη Παρασκευή 24/1. Αλλωστε στα μάτια της σερβικής κοινής γνώμης ο Βούτσεβιτς φέρει προσωπική ευθύνη για την πτώση του τσιμεντένιου στέγαστρου στα κεφάλια των ανυποψίαστων επιβατών, καθώς είχε διατελέσει δήμαρχος του Νόβι Σαντ μεταξύ 2012 και 2022. Αλλά και μετά το δυστύχημα προσπάθησε να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση σχετικών εγγράφων και γενικά τη δικαστική έρευνα - ανεπιτυχώς, καθώς ήδη από τον Δεκέμβριο η Εισαγγελία του Νόβι Σαντ άσκησε δίωξη κατά του πρώην υπουργού Υποδομών, Γκόραν Βέτσιτς, και άλλων 12 ατόμων.

Πάντως τη χαριστική βολή στην πρωθυπουργία Βούτσεβιτς έδωσε όπως φαίνεται το ίδιο του το παρακράτος, καθώς το βράδυ της Δευτέρας μια ομάδα φοιτητών στο Νόβι Σαντ δέχτηκαν άγρια επίθεση από τέσσερις άνδρες με ρόπαλα, με αποτέλεσμα ένας από τους φοιτητές να τραυματιστεί σοβαρά. Κι έτσι, ο «σκληρός» μέχρι και προχθές ανώτατος άρχων της χώρας, ο Βούτσιτς, που πριν από λίγες μέρες οργάνωνε προσωπικά διχαστικές αντιδιαδηλώσεις υπέρ της «τίμιας και κανονικής Σερβίας» και κατά των... ξενοκίνητων φοιτητών και απεργών, εμφανίστηκε τη Δευτέρα πολύ πιο διαλλακτικός και ουσιαστικά οδήγησε τον Βούτσεβιτς στη... λαιμητόμο: όχι μόνο παραδέχτηκε ότι έγιναν «λάθη» και «άστοχες δηλώσεις... που ενίσχυσαν το κλίμα διχασμού», αλλά και υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει άμεσα «όλα τα αιτήματα των φοιτητών».
Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε ότι θα αναρτηθεί άμεσα το σύνολο των εγγράφων που αφορούν την (ανεπαρκή) ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ μόλις τρεις μήνες πριν από την τραγωδία, ενώ υποσχέθηκε ότι με προσωπική του παρέμβαση θα σταματήσουν οι ποινικές διώξεις 13 φοιτητών και καθηγητών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις και αντίθετα θα διωχθούν με αυστηρότητα 37 παρακρατικοί που επιτέθηκαν σε φοιτητές. Και, το κυριότερο, έβαλε το χέρι στην... τσέπη, ανακοινώνοντας ότι θα αυξήσει κατά 20% τον προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αρκούν άραγε αυτές οι όψιμες παραχωρήσεις και κυρίως η καρατόμηση του Βούτσεβιτς για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη Σερβία; Κανείς δεν ξέρει – θεωρητικά ο Βούτσιτς έχει τώρα 30 μέρες για να «μαγειρέψει» με τους εταίρους του ένα νέο, βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα. Αλλιώς θα κηρύξει πρόωρες εκλογές και θα ποντάρει τα ρέστα του στην απουσία μιας ενιαίας αντιπολίτευσης που θα αμφισβητούσε πραγματικά την πρωτοκαθεδρία του κόμματός του, ενώ είναι βέβαιο πως θα... ξαναζεστάνει το αφήγημα περί ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή του.
Το οποίο αφήγημα περί «ξένου δάκτυλου» και «πολύχρωμων επαναστάσεων» βέβαια, για να λέμε και του Βούτσιτς το δίκιο, δεν είναι διόλου φανταστικό. Μπορεί να μην ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση του φοιτητικού ξεσηκωμού και γενικά να επιστρατεύεται όποτε η κυβέρνηση συγκρούεται με το λαϊκό αίσθημα, όπως έγινε και πέρσι με τη διαβόητη παραχώρηση των ορυχείων λιθίου σε ξένες εταιρείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σερβική πολιτική ηγεσία δεν βιώνει έναν διαρκή και θανάσιμο εκβιασμό από Ευρώπη και Αμερική για να αναγνωρίσει το Κόσοβο και, κυρίως, για να κόψει τους ιστορικούς δεσμούς της με την «κακιά» Ρωσία...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας