Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την κυβέρνηση που δημιουργήθηκε έπειτα από ένα δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ των συντηρητικών, άλλων σχηματισμών και της τουρκικής μειονότητας, επιχειρώντας να προσφέρει κάποια σταθερότητα στη χώρα αυτή, που εδώ και πάνω από τρία χρόνια έχει βυθισθεί σε σοβαρή πολιτική κρίση.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, περιλαμβάνονται «η αναζήτηση ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού», αλλά «κυρίως η ολοκλήρωση των προσπαθειών για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ», διευκρίνισε ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάζκοφ, 56 ετών, ο οποίος στηρίζεται απ' αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μετά τη διοργάνωση επτά βουλευτικών εκλογών από το 2021 μέχρι σήμερα και έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, η χώρα απέκτησε μια κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα GERB, τους σοσιαλιστές και ένα αντισυστημικό κίνημα, με τη στήριξη ενός κόμματος της τουρκικής μειονότητας.
Η πλειοψηφία μπορεί να βασίζεται σε 126 βουλευτές στο κοινοβούλιο, το οποίο αριθμεί συνολικά 240. Εκατόν δέκα τέσσερις βουλευτές τάχθηκαν κατά του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες να φθάσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας της είναι μικρές, όμως πρώτα απ' όλα πρέπει να μπει ένα τέλος στη διαδοχή των εκλογικών αναμετρήσεων η οποία παραλύει αυτό το κράτος που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι καλύτερα από το να πηγαίνουμε από τη μια εκλογή στην άλλη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτειολόγος Ντάνιελ Σμίλοφ, έστω κι αν «θα είναι μια περίπλοκη κυβέρνηση».
«Το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει να διατηρηθεί ο συνασπισμός για ένα χρόνο ώστε να βάλει τη Βουλγαρία στη ζώνη του ευρώ, να πάρει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό του 2025», προσθέτει.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού Ρόσεν Ζελιάζκοφ είναι ένας πιστός του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της βαλκανικής χώρας για σχεδόν μία δεκαετία, πριν εκδιωχθεί από την εξουσία στις κάλπες έπειτα από σειρά μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020.
Έκτοτε το κοινοβούλιο είναι κατακερματισμένο και τα κόμματα δυσκολεύονται να συνεννοηθούν, βυθίζοντας τη χώρα στη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μετά το τέλος του κομμουνισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας