Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το σημερινό πρωτοσέλιδο του περιοδικού
Το σημερινό πρωτοσέλιδο του περιοδικού

Φόρος τιμής στους νεκρούς του Charlie Hebdo δέκα χρόνια μετά

«Ακλόνητοι» δηλώνουν οι συντάκτες του σατιρικού περιοδικού στο σημερινό τεύχος με αφορμή τη μαύρη επέτειο των δέκα ετών

Ήταν 7 Ιανουαρίου 2015 όταν δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Charlie Hebdo, στο Παρίσι. Δύο μέρες μετά οι αδελφοί Κουασί, πιστοί της αλ Κάιντα έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών μέσα τυπογραφείο όπου είχαν καταφύγει.

Ακολούθησαν οι επιθέσεις κατά του συναυλιακού χώρου Bataclan, του Σταντ ντε Φρανς και άλλων περιοχών στο Παρίσι, που βύθισαν στην Γαλλία στο πένθος. Δέκα χρόνια μετά γίνονται τελετές στη μνήμη των θυμάτων. Το Charlie Hebdo «ενσαρκώνει τον αγώνα για την ελευθερία», τόνισε μιλώντας στο Fanceinfo ο Φαμπρίς Νικολινό, μέλος της συντακτικής ομάδας, που επέζησε.

Το σατιρικό περιοδικό κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση 32 σελίδων και πρωτοσέλιδο, το οποίο γράφει «ακλόνητοι». Στο νέο τεύχος δημοσιεύονται τα 40 σκίτσα που κέρδισαν στον διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποίησε με τίτλο #RiredeDieu (γελώντας με τον Θεό). 

Ένα από τα σκίτσα δείχνει έναν σκιτσογράφο να αναρωτιέται: «Πειράζει να ζωγραφίσω την εικόνα ενός άνδρα που ζωγραφίζει την εικόνα ενός άνδρα ο οποίος ζωγραφίζει μια εικόνα του Μωάμεθ;».

Στο κεντρικό άρθρο του περιοδικού ο Riss διάδοχος του εμβληματικού σκιτσογράφου Charb, ο οποίος σκοτώθηκε στην επίθεση, ως επικεφαλής του Σαρλί Εμπντό, εκτίμησε ότι «σήμερα οι αξίες του Charlie Hebdo, όπως το χιούμορ, η σάτιρα, η ελευθερία της έκφρασης, η οικολογία, ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους, ο φεμινισμός, για να αναφερθώ σε μερικές από αυτές, αμφισβητούνται περισσότερο από ποτέ».

«Ίσως επειδή η ίδια η δημοκρατία απειλείται από νέες σκοτεινές δυνάμεις», πρόσθεσε. Ωστόσο ο Riss – ο οποίος στην επίθεση του 2015 τραυματίστηκε από σφαίρα στον ώμο-- υπογράμμισε ότι «η επιθυμία για γέλιο δεν θα εξαφανιστεί ποτέ».

«Η σάτιρα περιέχει μια αξία που μας βοήθησε να περάσουμε αυτά τα τραγικά χρόνια – την αισιοδοξία. Αν οι άνθρωποι θέλουν να γελάσουν είναι επειδή θέλουν να ζήσουν. Το γέλιο, η ειρωνεία και οι καρικατούρες είναι όλα τους εκφάνσεις της αισιοδοξίας», κατέληξε.

Charlie ο γαλλικός Τύπος

Πολλές γαλλικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει το σημερινό τους πρωτοσέλιδο στην επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης: «Ελευθερία, Ελευθερία Σαρλί!», είναι ο τίτλος της Liberation, ενώ η Le Figaro ανησυχεί για το γεγονός ότι η Γαλλία παραμένει «πάντα υπό την ισλαμιστική απειλή».

Οι σημερινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την οδό Νικολά- Απέρ στο 11ο διαμέρισμα, όπου ήταν τα γραφεία του περιοδικού και θα συνεχιστούν στη λεωφόρο Ρισάρ Λενουάρ, όπου οι αδελφοί Κουασί σκότωσαν τον αστυνομικό Αχμέντ Μεραμπέ στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τη σύλληψη.

Θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι, όταν θα αποδοθεί φόρος τιμής στους τέσσερις ανθρώπους που κρατήθηκαν όμηροι στο εβραϊκού παντοπωλείο Hypercasher και φονεύθηκαν στις 9 Ιανουαρίου 2015 από τον Αμεντί Κουλιμπαλί, πιστό στο Ισλαμικό κράτος.

«Η τρομοκρατική απειλή δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο παρούσα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Ρεταγιό μιλώντας στην Le Parisien.

Ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε να συνεχιστεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος «παραμένει παρών στις κοινωνίες μας».

Η Γερμανία μοιράζεται «την οδύνη των Γάλλων φίλων μας», υπογράμμισε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Χ. «Η βάρβαρη επίθεση» των αδελφών Κουασί «είχε στόχο τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας—δεν θα το δεχθούμε ποτέ», τόνισε.

«Η τρομοκρατική απειλή δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο παρούσα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Ρεταγιό μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien.

Ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε να συνεχιστεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος «παραμένει παρών στις κοινωνίες μας».

Η Γερμανία μοιράζεται «την οδύνη των Γάλλων φίλων μας», υπογράμμισε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Χ. «Η βάρβαρη επίθεση» των αδελφών Κουασί «είχε στόχο τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας—δεν θα το δεχθούμε ποτέ», τόνισε.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φόρος τιμής στους νεκρούς του Charlie Hebdo δέκα χρόνια μετά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας