Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και το προσφυγικό, είναι μερικά από τα θέματα του μονοήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. •
Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν σήμερα στις 11.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με θέμα την Ουκρανία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τονίζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους.
«Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη και αμέριστη υποστήριξή μας για ό,τι χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο.
«Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε μια μέρα εδώ, ως μέλος της Ε.Ε.», είπε στον Ζελένσκι ο Α. Κόστα. Όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος κατά του διεθνούς δικαίου. Διακυβεύεται το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού, της εδαφικής ακεραιότητας και των ασφαλών συνόρων. «Το διεθνές δίκαιο πρέπει να επικρατήσει και η εισβολή πρέπει να ηττηθεί», είπε ο Α. Κόστα.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο.
«Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στην διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία τα θέματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο», σχολίασε.
«Αυτό το οποίο πρωτοδιατυπώθηκε από την Ελλάδα πριν από κάποιους μήνες και έμοιαζε ίσως ως ένα πολύ μακρινό όνειρο τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μία αίσθηση κατεπείγοντος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχω την ευκαιρία και σήμερα για ακόμη μία φορά να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις γύρω από το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Πακέτο» 30 δισ. στην Ουκρανία το 2025
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση ισχύος όταν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία το 2025, τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για την αγορά όπλων.
Σε άτυπη συνάντηση με αντικείμενο το προσφυγικό - μεταναστευτικό συμμετείχε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ουγγαρίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν το βασικό πρόσωπο στο άτυπο δείπνο που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στην οικία του, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Δανίας, καθώς και με τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και την ηγεσία της Ε.Ε. «Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, σήμερα και αύριο», δήλωσε ο Ζελένσκι έξω από την κατοικία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Και η στρατιωτική βιομηχανία στο «μενού»
Το επόμενο θέμα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η έκθεση του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, Σαούλι Νιίστο, σχετικά με την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες.
Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια σύντομη συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., η οποία θα βασιστεί κυρίως στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει καλύτερα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Ειδικότερα, για τη Συρία, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν έναντι της νέας ηγεσίας της χώρας, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τη τζιχαντιστική οργάνωση HTS. «Θα αξιολογήσουμε τη νέα δύναμη στη Συρία, δεν είμαστε αφελείς σχετικά με την προέλευσή της», προειδοποίησε μια ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι «το πρώτο πράγμα είναι να κατανοήσουμε τις προθέσεις τους».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την εθνική ενότητα και να διασφαλίσουν την προστασία όλων των πολιτών, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και τη δημιουργία συνθηκών για μια χωρίς αποκλεισμούς και ειρηνική πολιτική μετάβαση και για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, όπως αυτή ορίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες».
Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Τραμπ. Θα είναι μια «πολιτική συζήτηση» αλλά χωρίς αποφάσεις, κατά την οποία οι ηγέτες θα πρέπει να επιδείξουν ένα «κοινό μήνυμα ενότητας», ανέφερε ένας διπλωμάτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας