Η επιλογή του νέου Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή σήμερα από τους ευρωβουλευτές αποτελεί ουσιαστικά μια απόφαση για τη λογοδοσία στην Ε.Ε., σε μια εποχή αυξανόμενης πόλωσης, δυσπιστίας και απειλών για το κράτος δικαίου. Έξι υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση, μια θέση που υποτίθεται ότι είναι άκρως ανεξάρτητη αλλά η ανάληψη της είναι άκρως πολιτική.
Ο ίδιος ο ρόλος του Διαμεσολαβητή γίνεται επίσης όλο και πιο δύσκολος, σύμφωνα με την απερχόμενη Έμιλι Ο'ράιλι, πρώην δημοσιογράφος. Σε συνέντευξή της μίλησε για τα περί διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η ειρωνεία είναι ότι υποτίθεται ότι είσαι ανεξάρτητος και υπογράφεις έναν όρκο ανεξαρτησίας και κάνεις όλα αυτά τα πράγματα και μετά σε ρίχνουν σε ένα άκρως πολιτικό μείγμα» σχολιάζει η Ο'Ράιλι σημειώνοντας πως ευρωβουλευτές ζητούν συνεχώς τη συμβουλή της για το πώς να κάνουν την Επιτροπή να είναι πιο υπεύθυνη.
Η θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή δημιουργήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια αλλά οι συστάσεις του δεν είναι δεσμευτικές. Τα θεσμικά όργανα μπορούν να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μόλις τρία άτομα έχουν υπηρετήσει στη θέση από το 1995. Η Ιρλανδή Ο'Ράιλι εξετάζει αν τα θεσμικά όργανα ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Όμως, έκανε και στρατηγικές επιλογές της με στόχο να επιληφθεί καυτών θεμάτων, όπως ο θάνατος 600 προσφύγων στα ανοιχτά των ακτών της Πύλου. Κάποιοι από τους επίδοξους διαδόχους της θέλουν να κρατήσουν χαμηλότερους τόνους, ενώ άλλοι να αρπάξουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν προτείνουν τους υποψήφιους Διαμεσολαβητές. Ο κάθε διεκδικητής έθεσε υποψηφιότητα, αφού τον στήριξαν 39 ευρωβουλευτές. Ο νικητής στη σημερινή ψηφοφορία θα πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Αν κανείς δεν το κάνει, τότε οι δύο πρώτοι θα πάνε σε επαναληπτικό γύρο.
Οι τρεις υποστηρίζονται από τον κεντρώο συνασπισμό - ο Ολλανδός Ρέινιρ βαν Τσούτφεν, η Πορτογαλίδα Τερέζα Anjinho και η Αυστριακή Κλαούντια Μάλερ, που τείνουν να υιοθετούν μια πιο ακτιβιστική προσέγγιση.
Όμως, η Εσθονή Τζούλια Λαφράνκ έχει μεγάλη υποστήριξη από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους ακροδεξιούς "Πατριώτες". Έχασε από την Ο'Ράιλι το 2019, όταν η Ιρλανδή διεκδίκησε την επανεκλογή της. Η Λαφράνκ έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να μειώσει τις αρμοδιότητες του Διαμεσολαβητή και από ό,τι φαίνεται να είναι η μόνη υποψήφια, που απέκλεισε μια έρευνα της κοινωνίας των πολιτών για τους υποψηφίους.
O Ντε Καπιτάνι, πρώην αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Μαρίνο Φαρντέλι, διεκδικούν επίσης τη θέση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας