Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το άρμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε... ιδέες σε Στάρμερ και Μακρόν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το άρμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε... ιδέες σε Στάρμερ και Μακρόν | Ludovic Marin via AP
Οι προτεραιότητες της γαλλικής κυβέρνησης

Να μη γίνει... Ελλάδα και να αναβιώσει την Αντάντ

Ετοιμη να καταρρεύσει είναι η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία λόγω της πρότασης μομφής που θα υπερψηφίσουν Αριστερά και Ακροδεξιά. ● Μπροστά στο σενάριο αυτό στήθηκε μια κινδυνολογία με... φόβητρο την οικονομική κατάντια της χώρας μας. ● Τι ετοιμάζουν Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ με φόντο την ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά τα μύρια όσα προβλήματα την ταλανίζουν και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Γαλλία έχει πλέον δύο βασικούς στόχους με αναφορές ωστόσο στο παρελθόν: ο ένας στόχος είναι οικονομικός και ο άλλος πολιτικός.

Ο οικονομικός είναι να μην έχει την τύχη που είχε η Ελλάδα πριν από 15 χρόνια και ο πολιτικός είναι η ανασύσταση κατά κάποιον τρόπο της λεγόμενης «Αντάντ», δηλαδή της γαλλοβρετανικής συμμαχίας των αρχών του 20ού αιώνα, με στόχο αυτή τη φορά όχι βεβαίως τη Γερμανία, αλλά τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό στόχο ετέθη επισήμως διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Μοντ Μπρεζεόν, η οποία πρόσφατα δήλωσε πως αν πραγματοποιηθεί η όλο και περισσότερο πιθανολογούμενη πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, έπειτα από πρόταση μομφής που θα υπερψηφίσουν η Αριστερά και η Ακροδεξιά, τότε η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε ένα «scénario à la grecque». Με άλλα λόγια, οι διεθνείς χρηματαγορές, λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική αστάθεια και κυρίως την αδυναμία της χώρας να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, θα πάψουν να τη δανείζουν με λογικά επιτόκια, όπως για παράδειγμα ώς ένα βαθμό συμβαίνει σήμερα, που τα γαλλικά επιτόκια δανεισμού είναι κάπως χαμηλότερα από αυτά της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά και κάπως υψηλότερα από αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά την αλλαγή ρότας της γαλλικής Ακροδεξιάς, η οποία ώς τώρα, έστω και ατύπως, έλεγε πως δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση. Μία αλλαγή ρότας που μάλλον δεν είναι άσχετη με το ενδεχόμενο να στερήσει η γαλλική Δικαιοσύνη από τη Μαρίν Λεπέν, λόγω των οικονομικών ατασθαλιών της στην Ευρωβουλή, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τον πολιτικό στόχο και ειδικότερα το ζήτημα της αμυντικής γαλλοβρετανικής συνεργασίας τύπου Αντάντ, την έφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία επικαλούμενη καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφερε προχθές πως ήταν το βασικό θέμα διαβούλευσης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάμερ, ο οποίος επισκέφτηκε τη Γαλλία στις 11 Νοεμβρίου για να λάβει μέρος στους εορτασμούς για τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της νίκης της λεγόμενης αγγλογαλλικής Εγκάρδιας Συνεργασίας (Entente Cordiale γαλλιστί, Αντάντ ελληνιστί) κατά των Γερμανών. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απεμπλακεί από το ουκρανικό ζήτημα, σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού σκληρού αμυντικού πυρήνα» με άξονα το Ουκρανικό και ευρύτερα την ασφάλεια της Ευρώπης. Η γαλλική εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι η Πολωνία, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής θα είναι οι πρώτες που θα ενταχθούν στον εν λόγω πυρήνα, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ανάπτυξης των στρατιωτικών του δυνάμεων στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Οπως επίσης δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να εμπλακούν ώς τότε στο Ουκρανικό όχι απευθείας οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας, αλλά κάποιες παραστρατιωτικές εταιρείες ιδιωτικού Δικαίου, με βασικούς μετόχους τα δύο κράτη. Κάτι που ώς ένα βαθμό ήδη συμβαίνει, παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα, σημειώνοντας πως στις 9 Νοεμβρίου η διοίκηση Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση εμπλοκής στρατιωτικών ιδιωτικών εταιρειών στην Ουκρανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Να μη γίνει... Ελλάδα και να αναβιώσει την Αντάντ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας