Δεν καταρρέει, τουλάχιστον προς ώρας, η ολλανδική κυβέρνηση μετά την συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων, στη σκιά των όσων ακολούθησαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Άμστερνταμ.
Αφορμή της συνάντησης αποτέλεσε η χρήση ρατσιστικού λόγου από υπουργούς κατά μη λευκών Ολλανδών πολιτών κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης μετά τα βίαια γεγονότα στην πρωτεύουσα της χώρας, με φόντο τη γενοκτονία στη Γάζα.
Ο ρατσιστική ρητορική που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκάλεσε την παραίτηση της Νόρα Αχαχμπάρ, υφυπουργού οικονομικών, ενώ ολλανδικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ενδεχομένως να υπάρξει μια σειρά άλλων αποχωρήσεων, με αποτέλεσμα τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Με πόνο στην καρδιά, πρέπει να ανακοινώσω σήμερα ότι δεν θα συνεχίσω σε αυτήν την θέση», έγραψε η Αχάμπαρ, σημειώνοντας ότι είχε ενταχθεί στην κυβέρνηση για να «αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».
«Οι πολωτικές στάσεις των τελευταίων εβδομάδων είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο πάνω μου, που δεν μπορώ πια και δεν θέλω πια να εκπληρώσω αποτελεσματικά την θέση μου ως υφυπουργός αυτού του υπουργικού συμβουλίου», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας, από τον Ιούλιο, απαρτίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV), το κεντροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD), το λαϊκιστικό Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB) και το NSC, μετά τη νίκη του PVV στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντικ Σκουφ, έχουν σχηματίσει την πιο ακραία κυβέρνηση στην ιστορία της Ολλανδίας.
Ωστόσο, η ασταθής συμμαχία βρέθηκε σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το πώς να ανταποκριθεί στα βίαια περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο Άμστερνταμ, με τον ηγέτη του PVV, Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, να ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά και να απαιτεί σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών, κυρίως Αράβων και Μουσουλμάνων.
Ενώ τα PVV, VVD και BBB πρότειναν το ακραίο μέτρο της αφαίρεσης της ολλανδικής υπηκοότητας από τους εμπλεκόμενους που συνελήφθησαν στα επεισόδια. Το πιο μετριοπαθές NSC αρνήθηκε να δηλώσει εάν υποστηρίζει τέτοιο μέτρο.
Ο Σκουφ απάντησε στην παραίτηση της Αχάμπαρ σε συνέντευξη τύπου μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, διαβεβαιώνοντας ότι η συμμαχία «εκφράζει εμπιστοσύνη στο να συνεχίσει μαζί», παρά την «συναισθηματική» και «έντονη» εβδομάδα.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός διέψευσε τις κατηγορίες για ρατσισμό, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ρατσισμός» στην κυβέρνηση.
Επίσης, ισχυρίστηκε ότι τα μέλη του συνασπισμού θέλουν να εκπροσωπούν μια κυβέρνηση «για όλους τους Ολλανδούς», σε αντίθεση με την προηγούμενη καταγγελία του Φρανς Τίμερμανς, ηγέτη του κοινού αντιπολιτευόμενου Κόμματος Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (PVDA) και της Ολλανδικής Πράσινης Αριστεράς.
Ο Τίμερμανς έγραψε σε μήνυμα υποστήριξης για την παραίτηση της Αχάμπαρ την Παρασκευή: «Σε αυτή την κυβέρνηση, οι ρατσιστικές δηλώσεις είναι η καθημερινότητα. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι για όλους τους Ολλανδούς».
Το αφήγημα περί αντισημιτισμού και η διάψευση με ντοκουμέντα
Το κλίμα ήταν τεταμένο αρκετά στη Χάγη μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν και έφεραν μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός της χώρας, αλλά και μια σχεδόν μονόπλευρη παρουσίαση του περιστατικού, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι παράλληλα με τις κορόνες περί αντισημιτισμού άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες με χούλιγκανς της Μακάμπι να κατεβάζουν παλαιστινιακές σημαίες και να τραγουδούν συνθήματα κατά των Αράβων και κατά των παιδιών στη Γάζα. Παράλληλα υπήρξαν αναφορές για επίθεση Ισραηλινών σε οδηγό ταξί, η οποία προκάλεσε αντίδραση από άλλους οδηγούς ταξί πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Λίγες ημέρες μετά η ολλανδική αστυνομία παραδέχθηκε ότι Ισραηλινοί οπαδοί διέπραξαν επίσης πράξεις βίας και προσέβαλαν Παλαιστίνιους με ρατσιστικά συνθήματα στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μακάμπι και του Άγιαξ .
Οι έρευνες του εισαγγελέα για τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται και δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας