Δεν κοπάζει η αναταραχή στην Ολλανδία από τα βίαια γεγονότα στην πρωτεύουσα της χώρας μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Άγιαξ – Μακάμπι Τελ Αβίβ και στη σκιά της γενοκτονίας στη Γάζα.
Ενώ είναι, πλέον, σχεδόν προφανές ότι το ισραηλινό αφήγημα περί αντισημιτισμού, το οποίο ενστερνίστηκε αμέσως η ολλανδική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν εξαιρετικά έωλο, καθώς είναι πολλά τα ντοκουμέντα που δείχνουν την προκλητική συμπεριφορά των οπαδών της Μακάμπι, η κρίση μεταφέρεται και σε επίπεδο κυβέρνησης.
Ο λόγος είναι οι σοβαρές καταγγελίες ότι κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεπέρασαν τα όρια χρησιμοποιώντας ρατσιστικό λόγο κατά μη λευκών Ολλανδών πολιτών.
Εις ένδειξη διαμαρτυρίας η, μαροκινής καταγωγής, υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του ακροδεξιού κόμματος του Γκεερτ Βίλντερς, Νόρα Αχαχμπάρ, υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ ολλανδικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχουν κι άλλα μέλη της ούτως ή άλλως εύθραυστης κυβέρνησης, τα οποία απειλούν με αποχώρηση.
Αναμένεται, μάλιστα, συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το ενδεχόμενο κατάρρευσης να είναι ορατό.
Ο ίδιος ο Γκεερτ Βίλντερς, ο ακροδεξιός ηγέτης του PVV, του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, προκάλεσε ζητώντας να αφαιρεθεί η υπηκοότητα και να απελαθούν όσοι καταδικαστούν για τα επεισόδια, με την αριστερή αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και οξύνει τα πνεύματα. Την ακραία αυτή πρόταση έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν άλλα δύο κόμματα του δεξιού συνασπισμού, το VVD και το BBB, όπως το τέταρτο κόμμα το NSC δεν έχει απαντήσει ακόμη. Εάν το NSC αρνηθεί και αποχωρήσει από την κυβέρνηση τότε ο συνασπισμός θα μπει σε σοβαρούς μπελάδες.
Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και ο Φραντς Τίμερμανς, ηγέτης της συμμαχίας Εργατικών-Πρασίνων, δηλώνοντας «είναι σωστή η απόφαση της Αχαχμπάρ να παραιτηθεί. Τα ρατσιστικά σχόλια έχουν γίνει κανονικότητα».
Το αφήγημα περί αντισημιτισμού και η διάψευση με ντοκουμέντα
Το κλίμα ήταν τεταμένο αρκετά στη Χάγη μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν και έφεραν μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός της χώρας, αλλά και μια σχεδόν μονόπλευρη παρουσίαση του περιστατικού, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι παράλληλα με τις κορόνες περί αντισημιτισμού άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες με χούλιγκανς της Μακάμπι να κατεβάζουν παλαιστινιακές σημαίες και να τραγουδούν συνθήματα κατά των Αράβων και κατά των παιδιών στη Γάζα. Παράλληλα υπήρξαν αναφορές για επίθεση Ισραηλινών σε οδηγό ταξί, η οποία προκάλεσε αντίδραση από άλλους οδηγούς ταξί πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Λίγες ημέρες μετά η ολλανδική αστυνομία παραδέχθηκε ότι Ισραηλινοί οπαδοί διέπραξαν επίσης πράξεις βίας και προσέβαλαν Παλαιστίνιους με ρατσιστικά συνθήματα στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μακάμπι και του Άγιαξ .
Οι έρευνες του εισαγγελέα για τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται και δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.
Ψήφισμα για τη Γάζα μετά την καταστολή
Σήμερα, πάντως, το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ πέρασε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ανάληψη δράσης για τον «πραγματικό και άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα». Το ψήφισμα πέρασε μετά από πρωτοβουλία των αριστερών παρατάξεων, ενώ το ψήφισαν 35 από τα 45 μέλη του συμβουλίου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ίδια η δήμαρχος της ολλανδικής πρωτεύουσας είχε χαρακτηρίσει τα επεισόδια ως «ένα τοξικό κοκτέιλ χουλιγκανισμού, αντισημιτισμού και οργής για τον πόλεμο στη Γάζα». Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που πιστεύουν ότι το σημερινό ψήφισμα πέρασε για να χρυσωθεί το χάπι για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.
Ο Σεχέν Καν, μέλος του αριστερού κόμματος Denk, που στήριξε το ψήφισμα, τόνισε με νόημα ότι «αυτές οι εντάσεις δεν θα φύγουν εύκολα. Υποπτεύομαι και πιστεύω πως όλοι θα συμφωνήσουμε πως εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες τότε θα ξαναβρούμε μπροστά μας τέτοιες αντιπαραθέσεις».
Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, στην ολλανδική πρωτεύουσα κυριάρχησε η καταστολή, καθώς οι Αρχές απαγόρευσαν για κάποιες ημέρες τις διαδηλώσεις, ενώ έχουν συλληφθεί ήδη περισσότεροι από 250 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης που αψήφησαν τις εντολές. Υπήρχαν, ακόμη, ντοκουμέντα αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών.
Ο Καν, εξάλλου, επισήμανε ότι οι διαδηλώσεις δεν συνεχίζονται «επειδή οι άνθρωποι θέλουν να διαδηλώνουν, αλλά εξαιτίας των καθημερινών εικόνων που έρχονται από τη Γάζα».
Ορισμένα, πάντως, μέλη του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκαν να υπογράψουν το ψήφισμα εκφράζοντας ανησυχίες για τη χρήση της λέξης γενοκτονία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας