Ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές απ’ όλο τον κόσμο προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις πραγματικές προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προς την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, με βάση λιγοστές αντιφατικές διαρροές στα ΜΜΕ αλλά και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς εκφράσει για το θέμα διάφορα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που διορίζονται για θέσεις-κλειδιά, πίσω στο αληθινό πεδίο της μάχης οι εξελίξεις είναι κυριολεκτικά τραγικές για τις εξαντλημένες ουκρανικές δυνάμεις, που χάνουν τη μια οχυρή πόλη μετά την άλλη και υποχωρούν σε διάφορα σημεία του αχανούς μετώπου των 1.200 χιλιομέτρων.
Χτες για παράδειγμα επιβεβαιώθηκε και από ουκρανικές πηγές ότι ρωσικές μονάδες επιχειρούν ήδη στο κέντρο της περικυκλωμένης και ουσιαστικά καταδικασμένης πόλης Κουράκοβο, στο νότιο Ντονμπάς, και ότι ελέγχουν πάνω από το 70% του Τορέτσκ, στα νότια της διαφιλονικούμενης πόλης-κλειδί Ποκρόφσκ/Κρασνοαρμιέφσκ. Μάλιστα ο ίδιος ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Σίρσκι, παραδέχτηκε κατά τη συνάντησή του με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Κρίστοφερ Καβόλι, πως η κατάσταση στην περιοχή του Ντονέτσκ είναι «δραματική» και «επιδεινώνεται συνεχώς», ενώ όλα δείχνουν πως σημαντικές ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον εγκλωβιστεί και περικυκλωθεί μετά την «ορφανή» ακόμη ανατίναξη ενός μεγάλου φράγματος δυτικά του Κουράκοβο, που είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά χωριά αλλά και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη.
Αν και καμιά πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της ανατίναξης, βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης δείχνουν πως το φράγμα δεν βομβαρδίστηκε από αέρα ή ξηρά αλλά παγιδεύτηκε με εκρηκτικά: εικόνα που παραπέμπει σε ουκρανική ενέργεια με σκοπό την καθυστέρηση της ανεξέλεγκτης πλέον προέλασης των Ρώσων, αλλά που είχε σαν παρενέργεια –πέρα από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή– και την ουσιαστική δημιουργία μιας αδιαπέραστης τάφρου και την παγίδευση πίσω της χιλιάδων συμπατριωτών τους...
Ταυτόχρονα, χτες έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι οι Ρώσοι εισέβαλαν ξαφνικά και στη βορειοανατολική πόλη Κουπιάνσκ, έναν από τους λίγους σημαντικούς οικισμούς ανατολικά του Χαρκόβου που είχαν κατορθώσει να ανακτήσουν οι Ουκρανοί κατά τη μοναδική τους επιτυχημένη αντεπίθεση το φθινόπωρο του 2022. Οι Ουκρανοί αντεπιτέθηκαν και ξέσπασαν άγριες οδομαχίες, ενώ πληροφορίες από την περιοχή λένε πως τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά από την περιοχή περισσότεροι από 4.000 ρωσόφωνοι κάτοικοι που περίμεναν την... εκ νέου έλευση των συμπατριωτών τους.
Το επόμενο μεγάλο μέτωπο φαίνεται πάντως πως θα είναι στον Νότο, καθώς μετά τη δραματική κατάληψη του Ουγκλεντάρ οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει μια νέα κυκλωτική μηχανοκίνητη επίθεση βορειοανατολικά της Χουλιαϊπόλιε («Ηλιούπολη», η γενέτειρα του διάσημου αναρχικού πολέμαρχου Νέστορ Μάχνο) με απώτερο σκοπό τον αποκλεισμό και την κατάκτηση της πρωτεύουσας του ομώνυμου νομού, της μεγαλούπολης Ζαπορόζιε. Μάλιστα οι Ουκρανοί επιτελείς εκτιμούν πως οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει περισσότερους από 75.000 στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα στην περιοχή και προσπαθούν βεβιασμένα να ενισχύσουν τις αποδυναμωμένες δυνάμεις τους: σύμφωνα με ένα αγωνιώδες δημοσίευμα των βρετανικών Financial Times, ορισμένες μονάδες στέλνουν ακόμη και τους μάγειρες και τους νοσοκόμους τους στα χαρακώματα, ενώ κάποιοι από τους «νεοσύλλεκτους» του τελευταίου γύρου βίαιης επιστράτευσης δεν είναι καθόλου νέοι, αλλά μεσήλικες, ακόμη και εξηντάρηδες!
Ενώ όμως στα μέτωπα η Ουκρανία υποχωρεί συνεχώς, στη Δύση όλοι επιλέγουν να ασχολούνται με τις διάφορες ειρηνευτικές «συνταγές» Τραμπ. Ο Economist, για παράδειγμα, γράφει πως η ουκρανική ηγεσία φοβάται ότι η αναπόφευκτη διαπραγμάτευση του Τραμπ με τον Πούτιν θα βασιστεί, λέει, στη «φόρμουλα Βανς», δηλαδή μια σειρά από σκέψεις που διατύπωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και συμπυκνώνονται σε δύο βασικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία: τον οριστικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ και την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στις κατακτημένες/απελευθερωμένες ρωσόφωνες περιοχές, με αντάλλαγμα τερματισμό των μαχών και εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο. Ο Τζέι Ντι Βανς είχε πει συγκεκριμένα ότι κανείς δεν πιστεύει πως το Κίεβο θα μπορέσει να επιστρέψει στα σύνορα του 1991 με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας αυτά τα σχέδια «παράλογα»!
Και βέβαια η συνταγή «εδάφη αντί ειρήνης», που φυσικά θα προβληθεί ως «ασφάλεια αντί ειρήνης» ώστε να παρουσιάσει μια ξεκάθαρη ήττα της Δύσης σαν επιτυχία, δεν προωθείται πλέον μόνο από τον Βανς ή τον Economist. αλλά από το σύνολο σχεδόν των σκληροπυρηνικών τραμπικών στελεχών που σταδιακά συμπληρώνουν την ομάδα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, όπως ο Μαρκ Ρούμπιο και η Τούλσι Γκάμπαρντ, και φυσικά από όλα τα μεγάλα φιλο-ουκρανικά ΜΜΕ των ΗΠΑ όπως οι New York Times, η Washington Post και η Wall Street Journal, που όλως τυχαίως φιλοξένησαν ταυτόχρονα σχεδόν πανομοιότυπα σχετικά «ρεπορτάζ» το τελευταίο 48ωρο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας