Η Κομισιόν δεν ήταν διαφανής σχετικά με τις πληροφορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις οποίες βασίστηκε πριν από την υπογραφή συμφωνίας με την Τυνησία. Αυτό αποφαίνεται η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια σε έκθεσή της, καλώντας την Επιτροπή να καθορίσει ρητά κριτήρια για την αναστολή της χρηματοδότησης της Ε.Ε.
Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη τονίζει πως η Κομισιόν έχει υποχρέωση να διασφαλίζει ότι τα κονδύλια της Ε.Ε. δεν υποστηρίζουν δράσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζήτησε από την Επιτροπή να καθορίσει και να δημοσιεύσει συγκεκριμένα κριτήρια για το πότε θα αναστέλλει τη χρηματοδότηση προς Τυνησία λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόκειται για ακόμα ένα πόρισμα-ράπισμα κατά της Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν από τη Συνήγορο Εμιλι Ο’ Ρέιλι, η οποία αποχωρεί σε λίγους μήνες από τη θέση της. Η οξεία κριτική της και στο παρελθόν είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην ηγεσία της Κομισιόν, που πάντως επιχειρεί να συντονιστεί με τις παρατηρήσεις της Συνηγόρου.
Το Μνημόνιο Ε.Ε. - Τυνησίας περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε. για την παροχή εξοπλισμού για την κατάρτιση και την τεχνική υποστήριξη της διαχείρισης των συνόρων της Τυνησίας, για την καταπολέμηση των επιχειρήσεων λαθρεμπορίου και για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων.
Στην έρευνά της η διαμεσολαβήτρια διαπίστωσε πως, παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να διενεργήσει ρητή εκτίμηση επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η Επιτροπή είχε πράγματι ολοκληρώσει σχετική εκτίμηση.
Αν και είναι θετικό ότι η Επιτροπή είχε επαληθεύσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία, μεταξύ άλλων, μέσω των εκθέσεων της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη χώρα, θα ήταν προτιμότερη μια επίσημη αξιολόγηση των επιπτώσεων της συμφωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες επίσημες αξιολογήσεις δημοσιοποιούνται, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα ληφθούν έναντι τυχόν προβλημάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συμφωνία.
Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τις οργανώσεις που παρακολουθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τυνησία να δημιουργήσουν μηχανισμούς καταγγελιών όπου τα άτομα μπορούν να αναφέρουν εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους κατά τη χρήση των κονδυλίων. Η Κομισιόν βασίζεται στις εκθέσεις αυτών των οργανώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να εντοπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο για το κοινό να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διαμεσολαβήτρια ζήτησε από την Κομισιόν να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθησή της σε ένα ενιαίο έγγραφο, να δημοσιεύσει το έγγραφο και να το ενημερώνει τακτικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας