Η ελβετική αστυνομία συνέλαβε χθες αρκετούς ανθρώπους μετά την πρώτη χρήση μιας αμφιλεγόμενης κάψουλας υποβοηθουμένης αυτοκτονίας, με την οποία έβαλε τέλος στη ζωή της μια 64χρονη Αμερικανίδα.
Η αστυνομία στο βόρειο καντόνι του Σαφχάουζεν που συνορεύει με τη Γερμανία δήλωσε ότι η λεγόμενη κάψουλα «Sarco» είχε αναπτυχθεί σε ένα δάσος στον δήμο Merishausen τη Δευτέρα.
Οι εισαγγελείς στο Σαφχάουζεν έχουν κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον πολλών ατόμων για υποκίνηση αυτοκτονίας και βοήθεια σε αυτοκτονία, ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για αυτούς ή τη νεκρή.
Ένας εκπρόσωπος της ομάδας πίσω από την κάψουλα, The Last Resort, είπε ότι νεκρή ήταν μια 64χρονη Αμερικανίδα που έπασχε από σοβαρά κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μια δικηγορική εταιρεία ενημέρωσε τους εισαγγελείς στο καντόνι Σαφχάουζεν ότι μια «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» με την Sarco έλαβε χώρα τη Δευτέρα σε μια δασική περιοχή στο Merishausen, ανέφερε η περιφερειακή αστυνομία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι» τέθηκαν υπό κράτηση και οι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα.
Η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant ανέφερε την Τρίτη ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν από τους φωτογράφους της που ήθελε να τραβήξει φωτογραφίες από τη χρήση της κάψουλας Sarco. Ανέφερε ότι η αστυνομία του Σαφχάουζεν είχε υποδείξει ότι ο φωτογράφος κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Η κάψουλα Sarco έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο που κάθεται εντός της να πιέζει ένα κουμπί που εγχέει αέριο άζωτο στον σφραγισμένο θάλαμο. Το άτομο στη συνέχεια υποτίθεται ότι θα αποκοιμηθεί και θα πεθάνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.
Η Exit International, μια ομάδα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με έδρα την Ολλανδία, δήλωσε ότι βρίσκεται πίσω από την τρισδιάστατη εκτυπωμένη συσκευή που κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη.
Η Exit International ανέφερε ότι ο Florian Willet, συμπρόεδρος της The Last Resort, μιας ελβετικής θυγατρικής της Exit International, ήταν το μόνο πρόσωπο που ήταν παρών και περιέγραψε τον θάνατό της ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή».
Ο Δρ. Φίλιπ Νίτσκε, ένας Αυστραλιανής καταγωγής γιατρός πίσω από την Exit International, είχε δηλώσει παλιότερα στο Associated Press ότι η εταιρεία του έλαβε συμβουλές από δικηγόρους στην Ελβετία ότι η χρήση της Sarco θα ήταν νόμιμη στη χώρα.
Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εφόσον το άτομο αφαιρεί τη ζωή του χωρίς «εξωτερική βοήθεια» και όσοι βοηθούν το άτομο να πεθάνει δεν το κάνουν για «οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο».
Τη Δευτέρα, η υπουργός Υγείας Ελίζαμπεθ Μπάουμ Σνάιντερ ρωτήθηκε στο ελβετικό κοινοβούλιο σχετικά με τις νομικές προϋποθέσεις για τη χρήση της κάψουλας Sarco και υποστήριξε ότι η χρήση της δεν θα ήταν νόμιμη.
Η Ελβετία είναι από τις μόνες χώρες στον κόσμο όπου οι αλλοδαποί μπορούν να ταξιδέψουν για να τερματίσουν νόμιμα τη ζωή τους και έχει μια σειρά από οργανώσεις που είναι αφοσιωμένες στο να βοηθούν ανθρώπους να αυτοκτονήσουν. Αλλά σε αντίθεση με άλλες, η Ελβετία δεν επιτρέπει την ευθανασία η οποία περιλαμβάνει επαγγελματίες υγείας που τερματίζουν τη ζωή ασθενών με θανατηφόρα ένεση κατόπιν αιτήματός τους και σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας