Οι πολικές αρκούδες βγαίνουν ενίοτε στο έδαφος της Ισλανδίας, αφού ταξιδέψουν από τη Γροιλανδία, σύμφωνα με επικεφαλής επιστημονικών συλλογών στο Ισλανδικό ινστιτούτο Φυσικής Ιστορίας. Η πρώτη που εθεάθη στη χώρα από το 2016 πυροβολήθηκε προχθές σε απομακρυσμένο χωριό, στα Δυτικά Φιόρδ, καθώς οι αρχές την θεώρησαν απειλή, αφού συμβουλεύτηκαν την εθνική υπηρεσία περιβάλλοντος.
«Δεν είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος. «Η αρκούδα βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα εξοχικό σπίτι. Υπήρχε μια ηλικιωμένη γυναίκα εκεί μέσα». Ήταν μόνη της, φοβήθηκε και κλειδώθηκε στον επάνω όροφο καθώς η αρκούδα έψαχνε τα σκουπίδια της. Επικοινώνησε με την κόρη της στο Ρέικιαβικ και κάλεσε σε βοήθεια.
Η εμφάνιση πολιτικών αρκούδων, προστατευόμενο είδος στην Ισλανδία, είναι σχετικά σπάνιες, καθώς μόνο 600 έχουν καταγραφεί στην Ισλανδία από τον 9ο αιώνα. Αφότου δύο αρκούδες εθεάθησαν το 2008, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση σχετικά με τη θανάτωση του απειλούμενου είδους με τον υπουργό Περιβάλλοντος να ορίζει ειδική ομάδα εργασίας για να μελετήσει το θέμα. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θανάτωση των περιπλανώμενων αρκούδων ήταν η πλέον ενδεδειγμένη αντίδραση.
Η ομάδα ανέφερε πως τα μη ενδημικά είδη αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους και τα ζώα και ότι το κόστος της επιστροφής τους στη Γροιλανδία, περίπου 180 μίλια μακριά, ήταν υπέρογκο. Διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχε ένας υγιής πληθυσμός αρκούδων στην ανατολική Γροιλανδία, από όπου ήταν πιθανό να έχει προέλθει οποιαδήποτε αρκούδα.
Σημειώνεται ότι μελέτη στο Wildlife Society Bulletin (2017) ανέφερε ότι η απώλεια των θαλάσσιων πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει περισσότερες πεινασμένες αρκούδες στην ξηρά, δημιουργώντας μεγαλύτερη πιθανότητα συγκρούσεων με τον άνθρωπο και αυξάνοντας τον κίνδυνο και για τους δύο.
Από τις 73 καταγεγραμμένες επιθέσεις πολικών αρκούδων από το 1870 έως το 2014 στον Καναδά, τη Γροιλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες - από τις οποίες σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 63 - οι 15 σημειώθηκαν από το 2009 έως το 2014.
Με πληροφορίες από Τhe Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας