«Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Μόλις διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ. Μέλος, μεταξύ άλλων, ενός κόμματος που ήρθε τελευταίο στις εκλογές. Ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεψε τις εκλογές από τον γαλλικό λαό».
Μέσα σε λίγες προτάσεις, ο αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν συνόψισε το πρωτάκουστο που συνέβη χθες στη Γαλλία: την καταπάτηση της λαϊκής βούλησης και την πλήρη απαξίωση της δημοκρατίας από έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκλέχτηκε δύο φορές όχι για τη δημοφιλία του, αλλά ως «φάρμακο», ως «αναγκαίο κακό», υπό το εκβιαστικό δίλημμα του δεύτερου γύρου «ή εγώ ή η Λεπέν».
Αυτός λοιπόν ο πρόεδρος, ο οποίος από νωρίς έβγαλε πολλά ναπολεόντεια ή λουδοβίκεια συμπλέγματα (ας διαλέξει ο καθένας ποια ιστορική περίοδο προτιμά), χωρίς ποτέ να αποδεχτεί την πραγματική δύναμη του ίδιου και της παράταξής του στους κόλπους της γαλλικής κοινωνίας, αποφάσισε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη λαϊκή εντολή και να διορίσει τον πρωθυπουργό που αυτός γούσταρε, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την ανοχή τής κατά το δοκούν επάρατης και εξωβελιστέας Ακρας Δεξιάς.
Υστερα από 50 και πλέον ημέρες διαβουλεύσεων και κωλυσιεργιών και με ένα γενναίο διάλειμμα ενδιάμεσα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, ο Εμανουέλ Μακρόν διέρρηξε την παράδοση της Γαλλικής Δημοκρατίας που θέλει ο πρόεδρος να διορίζει πρωθυπουργό από την παράταξη που ήρθε πρώτη στις εκλογές. Αντί για τη διακεκριμένη οικονομολόγο Λουσί Καστέ που πρότεινε το Νέο Γαλλικό Μέτωπο, πρώτη δύναμη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, προτίμησε τον δεξιό πολιτικό Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο 73χρονος Μπαρνιέ, ο οποίος γίνεται ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, είναι από τις πιο γνωστές φιγούρες της γαλλικής Δεξιάς. Βουλευτής επί πολλά χρόνια και υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις της Δεξιάς, διετέλεσε δύο φορές Ευρωπαίος επίτροπος, διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, ενώ τo 2022 προσπάθησε ανεπιτυχώς να διεκδικήσει την ηγεσία των δεξιών Ρεπουμπλικανών.
Το τρίπτυχο
Συντηρητικός τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά ζητήματα, ο Μπαρνιέ υποστηρίζει την υιοθέτηση αυστηρής πολιτικής σε σχέση με το μεταναστευτικό. Γεγονός που, όπως φαίνεται, έπεισε τη Λεπέν να μην μπλοκάρει την υποψηφιότητά του.
Οπως μάλιστα θυμήθηκαν χθες τα γαλλικά ΜΜΕ, το 1981 επί κυβέρνησης Μιτεράν, ο Μισέλ Μπαρνιέ, νεαρός βουλευτής εκείνη την εποχή, είχε καταψηφίσει την πρόταση για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, η οποία τελικά πέρασε κυρίως χάρη στις ψήφους της Αριστεράς.
«Πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, ασφάλεια στην καθημερινότητα και περιορισμός της μετανάστευσης» είναι το τρίπτυχο στο οποίο σκοπεύει να βασίσει τη θητεία του, όπως είπε κατά τη χθεσινή τελετή παραλαβής - παράδοσης (από τον απερχόμενο Γκαμπριέλ Ατάλ) στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Η θητεία του, βέβαια, δεν προβλέπεται ανέφελη. Ο Μπαρνιέ, με εξαίρεση την παράταξη Μακρόν, το κόμμα του, τους Ρεπουμπλικανούς, και ενδεχομένως τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος επιφυλάσσεται να ακούσει την εναρκτήρια ομιλία του στη Βουλή για να αποφασίσει αν θα υποβάλει πρόταση μομφής, θα έχει πολύ μεγάλο τμήμα των βουλευτών εναντίον του. Οπως σημείωνε χθες η Le Monde, το σενάριο να εξαναγκαστεί η κυβέρνησή του σε παραίτηση δεν είναι διόλου απίθανο.
Το σύνολο των εδρών των κομμάτων που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μαζί με αυτές του Εθνικού Συναγερμού (σε περίπτωση που οι λεπενικοί αλλάξουν στάση) ξεπερνά το όριο των 289 ψήφων που απαιτούνται για να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής. Ομως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι μεν θα υπερψήφιζαν την πρόταση μομφής των δε. Ανεξάρτητα όμως από την τύχη του Μπαρνιέ, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι ο Μακρόν υπερέβη τα δημοκρατικά εσκαμμένα.
«Μπαίνουμε σε φάση πολιτειακής κρίσης», δήλωσε μέσω τουίτερ ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ. Το κόμμα του στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε δήλωσε πρώτο ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι «δεν διαθέτει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση». Αργότερα το βράδυ και τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δήλωσαν ότι θα υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Βάζουν φρένο
«Είναι μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τη λογική των θεσμών μας», σχολίασε η Λουσί Καστέ σε συνέντευξή της στον ιστότοπο Médiapart, εκτιμώντας ότι ο διορισμός του δεξιού Μισέλ Μπαρνιέ σημαίνει «τη συνέχιση της πολιτικής του Μακρόν, αν όχι ακόμα χειρότερα».
Τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και συνδικαλιστικές και φοιτητικές οργανώσεις καλούν τους Γάλλους σε κινητοποιήσεις για να βάλουν φρένο στο «πραξικόπημα» του Μακρόν. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Ανυπότακτης Γαλλίας έχει ξεκινήσει διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την καθαίρεση του Γάλλου προέδρου.
Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνοι που χαίρονται ανοιχτά για την ανατροπή της λαϊκής βούλησης. Οπως, για παράδειγμα, ο Πατρίκ Μαρτέν, πρόεδρος της Medef, της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας, ο οποίος χαρακτήρισε «θετικό οιωνό» τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ.
Ή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία συνεχάρη τον Μπαρνιέ για τον διορισμό του σχολιάζοντας ότι «έχει τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Γαλλίας στην καρδιά του, όπως αποδεικνύει η μακρά εμπειρία του». Το αν η δημοκρατία στη Γαλλία γίνεται λάστιχο, φαίνεται να μην έχει καμία σημασία. Αρκεί να μη χαλάσει ούτε στο ελάχιστο η ευρωπαϊκή σούπα του νεοφιλελευθερισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας