«Μου πρότειναν να δουλέψω ως ψαράς σε μια βάρκα, αλλά όταν φύγαμε από την Αλεξάνδρεια μου είπαν ότι θα μεταφέραμε εκατό ανθρώπους στην Ευρώπη. Προσπάθησα να αντισταθώ, όμως ο καπετάνιος είχε όπλο και με απείλησε. Κατάλαβα ότι θα πηγαίναμε φυλακή μόνο όταν ένα άλλο μέλος του πληρώματος μας είπε, πως οι Ιταλοί θα μας έπιαναν και θα μας κλείδωναν μέσα. Με έπιασε απελπισία κι άρχισα να κλαίω...»
Γράφαμε χθες για τα δεκάδες εκατομμύρια των σύγχρονων σκλάβων ανά την υφήλιο. Μια μορφή σύγχρονης δουλείας είναι κι αυτή που περιγράφει στην «Guardian» ο 19χρονος πλέον Σαΐντ, ο οποίος στα 15 του βρέθηκε φυλακισμένος στην Ιταλία, έχοντας καταδικαστεί για αυτουργία και συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο νεαρός Αιγύπτιος προέρχεται από οικογένεια ψαράδων, η οποία γονάτισε από την οικονομική κρίση που σάρωσε την χώρα μετά τη λαϊκή εξέγερση κατά του Μουμπάρακ. Ο πιτσιρικάς έπεσε έτσι εν αγνοία του στα νύχια κυκλώματος ντόπιων διακινητών, που ουσιαστικά τον απήγαγαν στη θάλασσα, εξαναγκάζοντάς τον να συμμετάσχει παρά τη θέλησή του στην παράνομη μεταφορά ανθρώπινου φορτίου.
Πίσω από τα σίδερα
Ο Σαΐντ κι άλλοι δύο ανήλικοι, που επέβαιναν στο σαπιοκάραβο, συνελήφθησαν και βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα με τις ίδιες κατηγορίες. Τέσσερα χρόνια μετά, παραμένει με την πλάτη στον τοίχο. Οπως προβλέπει η ιταλική νομοθεσία, είναι υποχρεωμένος να μείνει σε κέντρο «φιλοξενίας» της Σικελίας μέχρι να συμπληρώσει τα 21 του χρόνια. Μόνο τότε θα έχει δικαίωμα να γυρίσει πίσω. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, σ’ αυτά τα αόρατα δεσμά παγιδεύονται όλο και συχνότερα, όλο και περισσότεροι ανήλικοι συμπατριώτες του, λέει ο νεαρός. «Δεν είναι κάτι που θέλουν να κάνουν. Εξωθούνται σ’ αυτό επειδή προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Οι αρχηγοί των συμμοριών δεν μπαρκάρουν στις βάρκες, παραμένουν ατιμώρητοι πίσω στη στεριά. Υπάρχει ένα δίκτυο προστασίας γύρω απ’ αυτούς τους ανθρώπους».
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Guardian», οι μαφίες των διακινητών σε Λιβύη και Αίγυπτο απεργάζονται διαρκώς νέους τρόπους για να κερδοσκοπούν και να τη βγάζουν καθαρή, αποφεύγοντας τη Δικαιοσύνη. Κρύβουν την αλήθεια και δελεάζουν συστηματικά πια εφήβους, ακόμα και παιδιά, να κάνουν τη βρόμικη δουλειά τους, με «καρότο» χρηματική αμοιβή, μια γενναία έκπτωση ή ακόμα και δωρεάν μεταφορικά για τη Γη της Επαγγελίας.
«Μεσάζοντες γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν από τους γονείς ν’ αφήσουν τα παιδιά τους να φύγουν, με την υπόσχεση ότι θα βγάλουν μια περιουσία στην Ευρώπη» αναφέρει η Βιβιάνα Βαλάστρο από το ιταλικό παράρτημα της οργάνωσης Save the Children. Βολικός στόχος οι έφηβοι από οικογένειες που απασχολούνται στην αλιεία και τον τουρισμό και ξέρουν από θάλασσα. Αν όχι, με ταχύρρυθμα «σεμινάρια» λίγων ημερών τούς μαθαίνουν να κουμαντάρουν ή να επιδιορθώνουν τα πλοιάρια και να χειρίζονται το GPS.
Ετσι ακριβώς την πάτησε και ο 17χρονος Χάλεντ, που φυλακίστηκε πέντε μήνες στο σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων Μπικόκα της Κατάνιας και σήμερα ζει με περιοριστικούς όρους σε κέντρο ανηλίκων. Οταν οι τουρίστες έπαψαν να επισκέπτονται την Αίγυπτο, η εμπειρία του από την οικογενειακή επιχείρηση που διοργάνωνε κρουαζιέρες στην Ερυθρά Θάλασσα αποδείχτηκε πολύτιμη στους λαθρέμπορους. Τον στρατολόγησαν τάζοντάς του τσάμπα ταξίδι στην Ιταλία για ψάρεμα, αν οδηγούσε ο ίδιος τη βάρκα. Ανυποψίαστος ο μικρός «τσίμπησε», πριν τον... τσιμπήσει το ιταλικό ναυτικό και οι «επιβάτες» τον υποδείξουν ως τον καπετάνιο.
Παρόμοια κι η ιστορία του 16χρονου Αλί, επίσης από την Αίγυπτο, που δεν είχε ιδέα, λέει, ότι διέπραττε κάποιο έγκλημα. «Η φυλακή ήταν πολύ ζόρικη για μένα, ιδιαίτερα επειδή δεν είχα κανένα να μιλήσω. Δεν ξέρω ιταλικά. [...] Αισθανόμουν ενοχές, γιατί η μάνα μου είναι άρρωστη και τη φόρτωνα με περισσότερο πόνο. Το πρώτο πράγμα που έκανα, όταν ο δικαστής με μετέφερε σε κέντρο ανήλικων, ήταν να τηλεφωνήσω σπίτι μου. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είμαι ζωντανός».
Φέτος οι ιταλικές αρχές έχουν καταδικάσει τουλάχιστον 18 ανηλίκους σε καθείρξεις έως και 15 ετών και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Το κατηγορητήριο μονότονα ίδιο: αυτουργία και συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Στο μεσοδιάστημα οι εγκέφαλοι παραμένουν ασύλληπτοι και συνεχίζουν ακάθεκτοι να σκλαβώνουν κυριολεκτικά ζωές αθώων παιδιών, που πληρώνουν αντ’ αυτών το βαρύ τίμημα της τιμωρίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας