Βασιλικές άμαξες, στέμματα και χορογραφημένα τελετουργικά μιας βασιλευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στην οποία ο βασιλιάς -εν προκειμένω ο πάσχων από καρκίνο Κάρολος Γ’- εκφωνεί την «ομιλία», γραμμένη στην πραγματικότητα από την εκλεγείσα κυβέρνηση, για το νομοθετικό έργο της το επόμενο έτος.
Δεν ήταν ακριβώς το φόντο που ταιριάζει στην ανανεωτική κεντροαριστερή -πρώτη ύστερα από 14 χρόνια συντηρητικής λαίλαπας των Τόρις- κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τους πανηγυρικά επανακάμψαντες στην εξουσία Εργατικούς, με κύριο σύνθημα «αλλαγή» και «εθνική ανανέωση».
Ηταν ωστόσο αυτό ακριβώς το πνεύμα του προγράμματος που παρουσίασαν, με ένα σύνολο 40 νομοσχεδίων, που θα περάσει άνετα η υπερπλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Περιλαμβάνουν δημοσιονομική σταθεροποίηση, τόνωση της ανάπτυξης -και δη της πράσινης- και νομικά δεσμευτικό έλεγχο του προϋπολογισμού από ανεξάρτητους φορείς.
«Δημιουργία πλούτου για όλες τις κοινότητες» και άμβλυνση της κρίσης κόστους ζωής, που έχει οδηγήσει σε βίαιη φτωχοποίηση εκατομμύρια Βρετανούς.
Ισχυρότερη προστασία των εργαζομένων και αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
Εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων. Κατάργηση της απαλλαγής του ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.
Επιτάχυνση της παροχής «υποδομών» και κοινωνικών «κατοικιών υψηλής ποιότητας», καθώς και μέτρα προστασίας των ενοικιαστών.
Μεγαλύτερη αποκέντρωση εξουσιών και μεταρρύθμιση της ελιτίστικης Βουλής των Λόρδων, κόντρα στην «ξεπερασμένη και αδικαιολόγητη» κληρονομική παρουσία ευγενών.
Εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, κατάργηση του επαίσχυντου «σχεδίου Ρουάντα» της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης Σούνακ, που προέβλεπε απελάσεις-εξπρές στο αφρικανικό κράτος και εξωχώρια επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.
Ενίσχυση της Διοίκησης Συνοριακής Ασφάλειας με αντιτρομοκρατικές εξουσίες.
«Επαναφορά της σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους» στον απόηχο του Brexit (σημειωτέον σήμερα αναμένεται συνάντηση του νέου πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν), καθώς και διατήρηση της ισχυρής στήριξης στην Ουκρανία.
Οχι τυχαία, ωστόσο, ο Στάρμερ, προέτρεψε σε υπομονή. Η αλλαγή θα απαιτήσει «αποφασιστική, υπομονετική δουλειά και σοβαρές λύσεις», υπογράμμισε, αντί για εύκολες απαντήσεις και «την απατηλή γοητεία του λαϊκισμού».
Κατά τα λοιπά, σε σχέση με το προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, έλειψαν οι αναφορές για μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 16 έτη -αν και η κυβέρνηση το προαναγγέλλει μέχρι τις επόμενες εκλογές- καθώς και για ηλιακό όριο στα 80 έτη στα μέλη της Βουλής των Λόρδων.
Σε πρώτη φάση, συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις υποδέχθηκαν με επιφύλαξη τις οικονομικές ανακοινώσεις.
«Ο Στάρμερ υποσχέθηκε προεκογικά τολμηρές αλλαγές στη Βρετανία, με μέτριο κόστος για τους φορολογούμενους», σχολιάζει το πρακτορείο AP. «Στόχος του είναι να είναι υπέρ τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων, υπέρ τεράστιων νέων κατασκευαστικών έργων, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί να καταλήξει να μην ευχαριστήσει κανέναν». Οψόμεθα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας