Παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα στη Βρετανία έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μία μέρα αφότου ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο απέλασης προσφύγων και μεταναστών στη Ρουάντα, κάλεσε την κυβέρνηση των Εργατικών να προχωρήσει σε «αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής» και να προετοιμάσει «ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης». Επίσης πρότεινε να δημιουργήσει μια ψηφιακή ταυτότητα, ιδέα που απορρίφθηκε από τον αρμόδιο υπουργό.
Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και πρωθυπουργός, σε άρθρο του στους Sunday Times, απαριθμεί μια σειρά από «συμβουλές» του προς τον Κιρ Στάρμερ, κάνοντας και κάνει έναν παραλληλισμό με την κατάσταση στη Γαλλία και την Ιταλία. Αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της μετανάστευσης, που αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των Βρετανών και συνέβαλε στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Τόνι Μπλερ προειδοποιεί πως το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ «συνιστά πρόκληση για τους Εργατικούς», παρά το γεγονός ότι ανέβηκε παίρνοντας ψήφους κυρίως από τους Συντηρητικούς. Το Reform UK προσέλκυσε ένα ποσοστό άνω του 14% των ψήφων και εισήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο με 5 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του.
Σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ, «τα πολιτισμικά ζητήματα, το ίδιο ή και περισσότερο με τα οικονομικά θέματα, βρίσκονται στο επίκεντρο» αυτών των εκλογών και σε αυτό το θέμα «η βρετανική πολιτική έχει πολλά κοινά με την ευρωπαϊκή πολιτική», όπου τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, κυρίως στην Ιταλία και τη Γαλλία, «βρίσκονται αντιμέτωπα με την αποσταθεροποίηση».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας θεωρεί πως η χώρα «χρειάζεται ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης», «μια νέα αυστηρή προσέγγιση» στο θέμα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης και τάσσεται υπέρ της εισαγωγής ενός ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για τους Βρετανούς, προκειμένου «να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος έχει το δικαίωμα να βρίσκεται εδώ». Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία χαρακτήρισε «ιδανικό εργαλείο» στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης.
Το εθνικό δελτίο ταυτότητας δεν υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η υποχρέωση τον περασμένο χρόνο για πρώτη φορά σε μια τοπική εκλογική αναμέτρηση στην Αγγλία οι ψηφοφόροι να επιδείξουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης με φωτογραφία (διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.ά.) προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Απαντώντας στον Τόνι Μπλερ, ο υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς απέρριψε την ιδέα εισαγωγής ψηφιακού δελτίου ταυτότητας, λέγοντας πως δεν «αποτελεί μέρος» των σχεδίων της κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας