Εν μέσω θεμελιωδών μεταξύ τους διαφορών, αντιπαραθέσεων, όπως επίσης κριτικής και επιβολής κυρώσεων από μέρους των Βρυξελλών εναντίον της, η Ουγγαρία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχοντας ως σύνθημα «Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Ευρώπη», μιμούμενη προφανώς το αντίστοιχο «Make America Great Again» του τέως -και πιθανόν εκ νέου μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου- προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, που έχει στη Βουδαπέστη ένθερμο οπαδό και σύμμαχο τον δεξιοεθνικιστή πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπαν.
Αυτός ο θεωρούμενος λαϊκιστής και ο μεγαλύτερος ευρωσκεπτικιστής μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα συγκρουστεί την τελευταία δεκαετία με αξιωματούχους της Ε.Ε., με τους θεσμούς της και με επιμέρους χώρες-μέλη της εξαιτίας της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στη χώρα του, του μεταναστευτικού, αλλά και, πιο πρόσφατα, λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης της Ε.Ε. προς την Ουκρανία.
Σε πολλές σημαντικές ψηφοφορίες η Βουδαπέστη, προβάλλοντας το «βέτο» της, κωλυσιέργησε και καθυστέρησε την εφαρμογή των πολιτικών που είχαν ήδη συμφωνήσει όλα τα άλλα μέλη της Ενωσης, η οποία, εξαιτίας συνταγματικών και δημοκρατικών ανησυχιών της, αρχικά παρακράτησε δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια προς την Ουγγαρία, απελευθερώνοντας πρόσφατα ορισμένα από αυτά, αλλά επιβάλλοντάς της, από την άλλη πλευρά, μόλις αυτές τις ημέρες πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για το άσυλο.
Καθώς καθήκον της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης -που εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες μεταξύ των 27 κρατών-μελών της- είναι να ενεργεί ως «έντιμος μεσίτης» για να μεσολαβεί μεταξύ των μελών, να προωθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να παραμερίζει τα εθνικά συμφέροντα προς όφελος των κοινοτικών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την καταλληλότητα της Βουδαπέστης να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και όχι μόνον.
Ετσι, με πλειοψηφία, πέρυσι τον Ιούνιο, το Ευρωκοινοβούλιο είχε εγκρίνει ψήφισμα με το ερώτημα ως προς τον εάν η Ουγγαρία θα μπορούσε να εκπληρώσει αξιόπιστα αυτό το καθήκον ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2024, δεδομένης της αποτυχίας της να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Ενωσης. Ωστόσο, η ένσταση εκείνη δεν ήταν δεσμευτική και δεν οδήγησε σε περαιτέρω επιπτώσεις, με τη χώρα αυτή να διαδέχεται το έως τώρα προεδρεύον Βέλγιο και να εκπροσωπεί πλέον, έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη.
Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη το πρόγραμμά της, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της προεδρίας, διαβεβαίωνε ότι αυτή θα εκτελέσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της, «ενεργώντας ως έντιμος μεσίτης, δουλεύοντας πιστά με όλα τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς», με το σύνθημά της, όπως διατεινόταν, να υπογραμμίζει «την προσδοκία ότι θα πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί μαζί παρά μόνοι, αλλά και ότι θα πρέπει να μας επιτραπεί να παραμείνουμε αυτό που είμαστε όταν βρεθούμε μαζί».
Οπως χαρακτηριστικά τόνιζε ο ίδιος, στη διάρκεια της προεδρίας της η Ουγγαρία θέλει να αυξήσει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., να ενισχύσει την αμυντική πολιτική, να αγωνιστεί για μια «συνεπή και προσανατολισμένη στις επιδόσεις πολιτική διεύρυνσης» και να περιορίσει την «παράνομη μετανάστευση» μέσω καλύτερα ασφαλισμένων συνόρων και πιο αποτελεσματικών απελάσεων σε συνεργασία με χώρες εκτός Ε.Ε.
Υπογράμμιζε επίσης την ανάγκη αναδιάρθρωσης του Ταμείου Συνοχής, με στόχο να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων περιοχών, καθώς και μιας αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. πιο προσανατολισμένης στον αγρότη, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων της Ε.Ε. για την κλιματική πολιτική.
Και αυτό, προφανώς, ιδιαίτερα ενάντια στον καθορισμό των στόχων για το 2030 με τους οποίους οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν προς τον γενικό στόχο τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Για τη Βουδαπέστη, η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, άσχετα εάν το Κίεβο ελπίζει να προχωρήσει γρήγορα ξεκινώντας συγκεκριμένες συνομιλίες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις-διαπραγματευτικά κεφάλαια, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γιάνος Μπόκα, είναι απίθανο να υπάρξει κάποια σημαντική κίνηση πριν από το 2025 και ο ίδιος υποθέτει ότι το ζήτημα του ανοίγματος κεφαλαίων δεν θα τεθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας.
Σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία σε μια στιγμή που πολλά αλλάζουν στις Βρυξέλλες, ειδικότερα μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με την τελική σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαρκεί αρκετό ακόμη χρόνο και ως εκ τούτου να υπάρχουν λίγες νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες μέσα στους επόμενους μήνες.
Με ένα ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο που έχει μετατοπιστεί πολύ προς τα δεξιά, μια ευρωσκεπτικιστική χώρα επικεφαλής της Ε.Ε. θα μπορούσε να έχει γενικότερα αρνητικό αντίκτυπο στη θέση της Ενωσης αυτό το εξάμηνο, χωρίς βέβαια να πρέπει να υπερεκτιμάται η επιρροή των χωρών που ασκούν την κοινοτική προεδρία.
Παρ’ όλη την κριτική απέναντί του, ο Βίκτορ Ορμπαν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή του στις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τους κομματικούς του φίλους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την πλειοψηφία που εξακολουθεί αυτό να διαθέτει και μετεκλογικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας