H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ούγγρος ομόλογός της Βίκτορ Ορμπαν είχαν αναλυτική συζήτηση, χθες το απόγευμα, στο κυβερνητικό μέγαρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Η Μελόνι κατέστησε σαφές ότι στηρίζει την ατζέντα της Βουδαπέστης για την εκ περιτροπής προεδρία της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ξεκινά σε μία εβδομάδα. Η Ιταλίδα υπερσυντηρητική πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη, όπως είπε, να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα της υπογεννητικότητας και εξήρε τη συνεργασία με τον «φίλο Βίκτορ», τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο μάλιστα εμφανίστηκαν ως υποστηρικτές της άμεσης ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.
Δεν ήταν, όμως, όλα τόσο αρμονικά. Μπορεί να συμφωνούν φυσικά στο μεταναστευτικό, για το οποίο ο Ορμπαν δήλωσε ανοιχτά ότι στηρίζει την προσέγγιση της Ιταλίας «υπέρ ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου αρωγής της Αφρικής». Με κύρια προτεραιότητα, βέβαια, την απαίτηση να μη φτάνουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Η Μελόνι χάρηκε ιδιαίτερα και αναφέρθηκε στη θέση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες «ζήτησαν από την Κομισιόν να θεωρηθεί σημείο αναφοράς η ιταλική αυτή προσέγγιση». Η αναφορά της ήταν στην πολυσυζητημένη συμφωνία Ρώμης - Τιράνων για την «εξαγωγή» αιτούντων άσυλο από την Ιταλία σε δύο κλειστά κέντρα στη βόρεια Αλβανία.
Στη χθεσινή συνάντηση, όμως, οι δυο «φίλοι» δεν τα βρήκαν ούτε στο θέμα της Ουκρανίας, ούτε και σε καυτά ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Μελόνι πρόλαβε τον Ορμπαν και αναγνώρισε ότι «οι θέσεις των δύο χωρών δεν συμπίπτουν πάντα σε ό,τι αφορά το ουκρανικό», αλλά τον ευχαρίστησε για το ότι «η Βουδαπέστη επέτρεψε στους συμμάχους να λάβουν σημαντικές αποφάσεις».
Οσο για την Ευρώπη, ο Ορμπαν κατ’ αρχήν αποσαφήνισε ότι «δεν έγινε αναφορά σε κομματικά θέματα», διότι το κόμμα του «δεν μπορεί να γίνει μέλος μιας ευρωομάδας στην οποία μετέχει μια ρουμανική πολιτική δύναμη που τάσσεται κατά της χώρας μου». Η αναφορά, βέβαια, ήταν στην ευρωομάδα των Συντηρητικών, με πρόεδρο την Τζόρτζια Μελόνι.
Δεν έλειψε, τέλος, και αναλυτική δήλωση για το κύριας σημασίας και άμεσης επικαιρότητας θέμα της επιλογής προσώπων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και όχι μόνον.
«Υπάρχουν τρία κόμματα τα οποία έχουν δημιουργήσει συνασπισμό και μοιράζονται τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να συμμετέχουν οι υπόλοιποι. Αυτή η φιλοσοφία δεν απαντά στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος ακροδεξιός πολιτικός.
«Το αρχικό ευρωπαϊκό σχέδιο είχε ως βάση τη συμμετοχή όλων, μεγάλων και μικρών, διότι καμία χώρα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει βρεθεί στην αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε, κατά συνέπεια, την κομματική συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», συμπλήρωσε. Η Μελόνι, πάντως, απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στο όλο θέμα. Ελπίζει, ακόμη, να λειτουργήσει ως χρήσιμο στήριγμα για την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν ή να συνεργαστεί με τη Λεπέν ζητώντας μια εναλλακτική δεξιότερη λύση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας