Το όλο θέμα επέστρεψε στην άμεση επικαιρότητα ύστερα από ανάλυση και συνεντεύξεις των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με τι οποίες «στο σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μελόνι αντηχούν φασιστικές μνήμες».
Η αναφορά είναι στην επιμονή της Ιταλίδας πρωθυπουργού να καταφέρει να αλλάξει το θεσμικό οικοδόμημα της χώρας, εισάγοντας την απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τους πολίτες. Το συγκεκριμένο σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης προβλέπει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν στηρίξει τον εκάστοτε εκλεγμένο πρωθυπουργό, θα εξασφαλίζουν ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή και στη Γερουσία. Αρχικά, είχε γίνει αναφορά σε ποσοστό του 55% των εδρών, αλλά όταν γνωστοί συνταγματολόγοι και αναλυτές εξέφρασαν σειρά ενστάσεων σχετικά με πιθανή αντισυνταγματικότητα, η συντηρητική κυβέρνηση της Ρώμης προχώρησε σε «διόρθωση»: τώρα ζητά να προκύπτει σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το ποσοστό της οποίας, όμως, θα πρέπει να καθορίσει το ίδιο το Κοινοβούλιο, με νέο νόμο.
Μνήμες... Ντούτσε
Οι Times γράφουν ότι «στο σχέδιο αυτό της Μελόνι αντηχούν μνήμες του Μουσολίνι, με αναφορά σε δηλώσεις της ισόβιας γερουσιαστή Λιλιάνα Σέγκρε, η οποία κατάφερε να επιζήσει της επίγειας κόλασης του Αουσβιτς. «Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πάση θυσία, ακόμη και διαστρεβλώνοντας -πέρα από κάθε λογικό όριο- την ελεύθερη επιλογή των ψηφοφόρων», εξήγησε η διαυγέστατη, ενενηντατριάχρονη Ιταλίδα γερουσιαστής. Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, αντιθέτως, ελπίζει να κερδίσει την όλη αυτή μάχη, διότι θεωρεί ότι ένας «ισχυρός πρωθυπουργός» μπορεί να ενώσει όλες τις δυνάμεις της Δεξιάς και να σαγηνεύσει ένα μέρος του μετριοπαθούς Κέντρου. Βασίζεται, επίσης, και στην ιστορική «πολυμορφία», αν όχι εριστικότητα, των προοδευτικών δυνάμεων.
Δυσκολίες
Δεν είναι όμως όλα τόσο απλά και η Τζόρτζια -τουλάχιστο σε έναν βαθμό- λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Πρόκειται για πολιτικό σύστημα που δεν ισχύει σε καμία, απολύτως, ευρωπαϊκή χώρα. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου υπάρχει κάτι το παρεμφερές, με την καγκελαρία, δεν υπάρχει απευθείας εκλογή.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη, παράλληλα, ότι αν η συγκεκριμένη πρόταση δεν εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του Κοινοβουλίου, υπάρχει το δικαίωμα να υποβληθεί σε δημοψήφισμα. Φτάνει να συγκεντρωθούν, για παράδειγμα, πεντακόσιες χιλιάδες υπογραφές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το δημοψήφισμα για τον περιορισμό του ρόλου της Γερουσίας, το οποίο ο μεταρρυθμιστής Ματέο Ρέντσι έχασε το 2016. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και το κόμμα του, σήμερα, δεν ξεπερνά το 3%.
Η θεσμική μεταρρύθμιση της Μελόνι έχει μόλις ξεκινήσει την όλη πορεία της στη Γερουσία και στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει, προς ψήφιση, στη Βουλή. Το ότι η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και τα Αδέλφια της Ιταλίας διαθέτουν σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι γεγονός. Γνωρίζοντας, όμως, την πολιτική πραγματικότητα της γειτονικής μας χώρας δεν αποκλείεται κάποιοι από τους «συμμάχους» της Τζόρτζια να μπουν σε σοβαρό πειρασμό και να της βάλουν, τελικά, αρκετές τρικλοποδιές. Ο κίνδυνος, δηλαδή, είναι «όποια πρωθυπουργός θέλει τα πολλά -ή μάλλον σχεδόν όλα- να χάσει και τα λίγα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας