Το σκληροπυρηνικό σχέδιο του Λονδίνου για εξορία χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα φέρνει ξανά Βρετανία και Ιρλανδία σε τροχιά σύγκρουσης. Την ίδια ώρα μάλιστα, η κυβέρνηση Σούνακ αναμένεται να επισπεύσει ψηφοθηρικά -πριν από τις μεθαυριανές τοπικές εκλογές- την έναρξη πανεθνικής επιχείρησης-«σκούπα», ώστε να θέσει άμεσα υπό κράτηση τις πρώτες παρτίδες ανθρώπων που έχει λυσσάξει να απελάσει στην αφρικανική χώρα. Η επιχείριση «θα συμπεριλαμβάνει την κράτηση αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα γραφεία της υπηρεσίας μετανάστευσης για προγραμματισμένες συναντήσεις» και τον εγκλεισμό τους σε προαναχωρησιακά κέντρα, έγραφαν οι Financial Times. «Δικηγόροι και ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι κρατήσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν παρατεταμένες νομικές μάχες, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία», συμπλήρωνε η Guardian που αποκάλυψε πρώτη το θέμα, κάνοντας λόγο για «κίνηση-σοκ» του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Με πάτημα πλέον την κοινοβουλευτική έγκριση της κατάπτυστης νομοθεσίας που βαφτίζει τη Ρουάντα «ασφαλή τρίτη χώρα», το υπουργείο επιβεβαίωσε τη σαρωτική επιχείρηση χωρίς να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Την ενέταξε πάντως «στην τελική φάση υλοποίησης αυτής της πολιτικής-ορόσημο για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και να σταματήσουν οι βάρκες» με πρόσφυγες/μετανάστες που φτάνουν από τις γαλλικές στις βρετανικές ακτές. Επέμεινε δε ότι οι πτήσεις της ντροπής για Ρουάντα θα αρχίσουν σε 10-12 βδομάδες, πιθανώς τον Ιούλιο δηλαδή αν δεν προκύψουν νέα δικαστικά εμπόδια. «Ο Σούνακ αρνήθηκε την Κυριακή να αποκλείσει το ενδεχόμενο προκήρυξης γενικών εκλογών τον Ιούλιο», επισήμαιναν διόλου τυχαία οι FT, καταδεικνύοντας την ψηφοθηρική σύνδεση του «σχεδίου Ρουάντα» με τις κάλπες: είτε τις τοπικές της Πέμπτης στην Αγγλία -στις οποίες αναμένεται μεταξύ άλλων να επανεκλεγεί ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν- είτε τις βουλευτικές, το αργότερο ώς τον Ιανουάριο, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν συντριπτική ήττα των κυβερνώντων Τόρις υπέρ των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ.
Κοκορεύτηκε
Το «σχέδιο Ρουάντα» γινόταν παράλληλα αφορμή να ξεσπάσει διπλωματικός καβγάς μεταξύ Λονδίνου και Δουβλίνου, στον απόηχο απόφασης ιρλανδικού δικαστηρίου που έκρινε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα» ώστε να επιστρέφονται εκεί αιτούντες άσυλο, αφού αντιμετωπίζουν την απειλή εξορίας στο κράτος της Αφρικής! Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστήριξε πως 80% των αιτούντων άσυλο που φτάνουν πλέον στην επικράτεια της χώρας -και κατ’ επέκταση της Ε.Ε.- το κάνουν μέσω των χερσαίων συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Σούνακ άρπαξε την ευκαιρία για να κοκορευτεί ότι η αυξημένη ροή αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία αποδεικνύει πως το «σχέδιο Ρουάντα» ήδη λειτουργεί αποτρεπτικά. Η ιρλανδική κυβέρνηση, που υφίσταται από σπόντα τις συνέπειες, αντέτεινε πως δεν προτίθεται να προσφέρει «παραθυράκι» για τις «μεταναστευτικές προκλήσεις» άλλων χωρών, εξαγγέλλοντας έκτακτο νομοσχέδιο για να μπορεί να επιστρέφει αιτούντες άσυλο πίσω στη Βρετανία. Το Λονδίνο ανταπάντησε βέβαια πως δεν θα τους δεχτεί, τουλάχιστον μέχρι η Ε.Ε. να δεχτεί με τη σειρά της ότι οι βρετανικές αρχές μπορούν να επιστρέφουν στη Γαλλία τους αιτούντες άσυλο που διαπλέουν με βάρκες τη Μάγχη. Κι η απάνθρωπη κολοκυθιά συνεχίζεται…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας