«Ο χαρακτηρισμός ως ασφαλούς χώρας καταγωγής δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για όλους τους υπηκόους της χώρας αυτής. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διενεργούν ατομική αξιολόγηση κάθε αίτησης ασύλου…». Με αυτή τη χαρακτηριστική στάση… Ποντίου Πιλάτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χθες σε ακόμη ένα βήμα προς την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, καταθέτοντας μια πρώτη λίστα με «ασφαλείς χώρες καταγωγής». Το Κοσσυφοπέδιο, το Μπανγκλαντές, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Μαρόκο και η Τυνησία είναι κατά την Κομισιόν ασφαλείς χώρες καταγωγής, που σημαίνει ότι αν κάποιος υπήκοός τους έχει ζητήσει άσυλο σε χώρα της Ε.Ε. γιατί διώκεται για τη θρησκευτική, πολιτική, σεξουαλική, εθνοτική του ταυτότητα, μπορεί να απορριφθεί το αίτημά του χωρίς να θεωρηθεί ότι τίθεται σε κίνδυνο τη ζωή του ή ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων.
Φυσικά, κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να εμπλουτίσει αυτή τη λίστα, σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού της Κομισιόν, όπως και να καταρτίσει αντίστοιχη λίστα ασφαλών τρίτων χωρών προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων, δηλαδή των χωρών τελευταίας διέλευσης πριν περάσουν τα σύνορα της Ενωσης.
Οι αιτήσεις των υπηκόων από «ασφαλείς χώρες καταγωγής» θα διεκπεραιώνονται με ταχεία ή συνοριακή διαδικασία, δηλαδή στο σημείο εισόδου των μεταναστών στην Ε.Ε.
Το νέο Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση που υιοθέτησαν οι 27 έπειτα από πολύχρονα παζάρια, που ήταν σαφέστατα ένας θρίαμβος της αντιμεταναστευτικής ρητορικής της Ακροδεξιάς, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2026.
Δύο κανόνες
Με τη νέα πρότασή της η Κομισιόν στοχεύει να διευκολύνει την εφαρμογή του Συμφώνου με ενεργοποίηση από τώρα δύο κανόνων του:
Πρώτον, ενεργοποιώντας το «πλαφόν» 20%. Που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εφαρμόζουν τη «φαστ τρακ» εξέταση αιτημάτων ασύλου σε πρόσφυγες από χώρες σε υπηκόους των οποίων κατά μέσο όρο χορηγείται διεθνής προστασία σε ποσοστό 20% και κάτω.
Δεύτερον, ασφαλείς τρίτες χώρες και ασφαλείς χώρες προέλευσης μπορούν να οριστούν με εξαιρέσεις, δίνοντας στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία να εξαιρούν συγκεκριμένες περιοχές ή σαφώς αναγνωρίσιμες ομάδες ατόμων. Για να υπάρξουν ομοιόμορφα κριτήρια στην κατάρτιση αυτών των καταλόγων από τα κράτη-μέλη, η Κομισιόν επέλεξε τις παραπάνω επτά χώρες που θεωρούνται ασφαλείς για όλη την Ε.Ε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι σκοπός αυτής της «προληπτικής» εφαρμογής του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το αναφέρει ρητά η σχετική ανακοίνωση: «Η λίστα θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις ασύλου υπηκόων από χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με ταχεία διαδικασία, με βάση το γεγονός ότι οι αιτήσεις τους είναι απίθανο να ευδοκιμήσουν». Αυτό σημαίνει το τέλος της ατομικής αξιολόγησης και την εφαρμογή της ομαδικής απόρριψης, πράγμα που είναι πολύ μακριά, αν όχι πλήρως αντίθετο προς τη Διεθνή Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας