Τέλος στο μέτρο της «χρυσής βίζας», που εξασφάλιζε ισπανικό διαβατήριο και άδεια παραμονής σε όποιον επένδυε ποσό άνω των 500.000 ευρώ σε ακίνητα στην Ισπανία, βάζει η κυβέρνηση του Πέδρου Σάντσεθ.
Ο Πέδρο Σάντσεθ, από τη Σεβίλη, δήλωσε ότι στόχος είναι να σταματήσει η κερδοσκοπία στην αγορά των ακινήτων που πλήττει την Ισπανία και η απόφαση θα επικυρωθεί αύριο Τρίτη 9 Απριλίου από το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, η κατάργηση της «χρυσής βίζας» θα δώσει τη δυνατότητα να καταπολεμηθούν οι «κερδοσκοπικές επενδύσεις» από τις οποίες πλήττονται «πολλοί νέοι και οικογένειες» καθώς αδυνατούν να βρουν στέγη.
Η «χρυσή βίζα» είναι μέτρο που επιτρέπει σε μη Ευρωπαίους να αποκτούν τριετή άδεια παραμονής και εργασίας στην Ισπανία, εφόσον επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε κάποια εταιρεία ή σε ακίνητα. Την εισήγαγε το 2013 η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι, καθώς τότε ήθελε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις, εν μέσω οικονομικού μαρασμού λόγω της οικονομικής κρίσης και της φούσκας των ακινήτων.
Ωστόσο, και η Ισπανία, όπως και η Πορτογαλία που κατάργησε το μέτρο στις αρχές του 2023, διαπίστωσαν ότι ενέτεινε το πρόβλημα της στέγασης, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων αύξαναν κατακόρυφα της τιμές τους για να πωληθούν ακριβά σε ξένους, ενώ οι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν κατοικία λόγω του υψηλού κόστους.
Ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι «σήμερα, 94 στις 100 χρυσές βίζες συνδέονται με επένδυση σε ακίνητα» και όχι σε εταιρείες, με τις επενδύσεις να επικεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, η Βαλένθια και οι Βαλεαρίδες, όπου η κτηματαγορά είναι πολύ πιεσμένη.
«Οι χρυσές βίζες είναι όνειδος για την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο να δίνεται άδεια παραμονής σε κάποιος απλώς και μόνο επειδή είναι πολυεκατομμυριούχος», επισήμανε από την πλευρά του ο Έρνεστ Ουρτασούν, υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας και εκπρόσωπος του ακροαριστερού κόμματος Sumar, του συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.
Οι Βρυξέλλες είχαν εκφράσει ανησυχίες το 2019 για αυτήν την πρακτική, την οποία ακολουθούν κυρίως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση αντί να την καταργήσει, έδωσε κίνητρα για «επενδύσεις» σε πιο μικρές πόλεις. Από τη «χρυσή βίζα» επωφελούνταν κυρίως πλούσιοι Κινέζοι και Ρώσοι με τις Βρυξέλλες να θεωρούν ότι συνιστά κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ιδίως για την ασφάλεια, το ξέπλυμα κεφαλαίων και τη φοροδιαφυγή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας