Το κύριο γνώρισμα του Πάπα Φραγκίσκου είναι η ανθρωπιά, το γνωρίζουμε όλοι μας. Και το αποδεικνύει για ακόμα μια φορά με την αυτοβιογραφία του «Life, η ιστορία μου μέσα στην Ιστορία», την οποία έγραψε μαζί με τον Ιταλό δημοσιογράφο Φάμπιο Μαρκέζε Ραγκόνα. Ο Πάπας ξέρει καλά ότι έχει πολλούς εχθρούς μέσα στο Βατικανό, έχει όμως και μια συγκεκριμένη ιδέα σε ό,τι αφορά την αποστολή του κλήρου και το χριστιανικό μήνυμα και, τέλος, δεν κρύβει ότι έχει ερωτευτεί, όπως όλοι μας.
Το τελευταίο αυτό σημείο, φυσικά, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Ο Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι «είχε αρραβωνιαστεί με μια κοπέλα εκθαμβωτικής ομορφιάς». Επί μία εβδομάδα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να τη σκέφτεται συνεχώς, «ζαλίστηκε με τόση ομορφιά» και ήταν δύσκολο να προσευχηθεί. Τελικά, όμως, «κατάφερε να αφιερωθεί και πάλι, ψυχή τε και σώματι, στην αποστολή του και να υπηρετήσει τον Κύριο».
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας, ο Αργεντινός Ποντίφικας μας λέει ότι «μετά την εκλογή του κάποιοι είπαν ότι μιλά συχνά για τους φτωχούς, επειδή μάλλον είναι μαρξιστής ή κομμουνιστής». Ο Αγιος Πατέρας των καθολικών, όμως, εξηγεί σε όσους κληρικούς δυσκολεύονται να το κατανοήσουν, το αυτονόητο: «Το να μιλάς για τους φτωχούς δεν σημαίνει αυτόματα ότι είσαι κομμουνιστής. Οι φτωχοί είναι η σημαία του Ευαγγελίου και είναι στην καρδιά του Ιησού». Αλλωστε, όπως γράφει στο βιβλίο του, «στις χριστιανικές κοινότητες όλα τα αγαθά ήταν κοινά, υπήρχε κοινοκτημοσύνη, κάτι που είναι απόλυτος χριστιανισμός».
Προς το παρόν, ο Πάπας δεν εννοεί να παραιτηθεί και στέλνει το συγκεκριμένο μήνυμα στους εσωτερικούς επικριτές και εχθρούς του. Σε περίπτωση, πάντως, που αναγκαστεί σε παραίτηση, διευκρινίζει ότι «θα είναι απλά και μόνον επίτιμος επίσκοπος Ρώμης και όχι επίτιμος Πάπας» και ότι «θα πάει στη βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μεγίστης, πάντα στη Ρώμη, όπου θα εξομολογεί πιστούς και θα δίνει τη θεία κοινωνία στους αρρώστους».
O Φραγκίσκος έστειλε με το βιβλίο αυτό ακόμα ένα σαφές μήνυμα σε όσους προσπαθούν να τον υπονομεύσουν. Και την ίδια μέρα ακριβώς της προδημοσίευσης των αποσπασμάτων της αυτοβιογραφίας του από την εφημερίδα Corriere della Sera, η τραγωδία των μεταναστών και των προσφύγων έγινε και πάλι πρώτο θέμα. Περίπου εξήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο λόγω -όπως φαίνεται- της αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών. Εμειναν αβοήθητοι επί μία εβδομάδα μέσα σε πλοιάριο που είχε σαλπάρει από τη Λιβύη, χωρίς νερό και φαγητό.
Οι είκοσι πέντε διασωθέντες διηγήθηκαν στα μέλη της ΜΚΟ SOS Mediterranèe ότι «αεροσκάφη και ελικόπτερα περνούσαν πάνω από το κεφάλι τους, αλλά δεν τους βοήθησε κανείς». Είναι οι φτωχοί και αβοήθητοι, για τους οποίους, με πείσμα και συνείδηση, συνεχίζει να μας μιλά με κάθε ευκαιρία ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας