O Πάπας Φραγκίσκος είχε αναφερθεί εδώ και καιρό στην ανάγκη να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την επομένη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας ο Ποντίφικας είχε πάει -πεζός- να δει τον Ρώσο πρέσβη παρά τη Αγία Εδρα για να του ζητήσει να σταματήσει η εισβολή. Το ότι ο Φραγκίσκος χρησιμοποιεί άμεση και σαφή γλώσσα, το γνωρίζουμε καλά. Επιβεβαιώθηκε και με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική τηλεόραση, όταν ρωτήθηκε ακριβώς τι πιστεύει για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
«Θεωρώ ότι είναι ισχυρότερος αυτός που βλέπει την κατάσταση, νοιάζεται για τον λαό, έχει το θάρρος της λευκής σημαίας, θέλει να διαπραγματευτεί. Στη φάση αυτή μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με τις μεγαλύτερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους», είπε ο Φραγκίσκος. Ο Πάπας ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο σχετικά με τη θέση μέρους των Ουκρανών πολιτών ότι «θα έπρεπε να υψωθεί λευκή σημαία» και πρόσθεσε:
«Οταν βλέπεις ότι ηττάσαι, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να βρεις το θάρρος να διαπραγματευτείς. Ντρέπεσαι, αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα τελειώσει όλο αυτό; Πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση εγκαίρως βρίσκοντας μια χώρα η οποία να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Στη φάση αυτή υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο με την Ουκρανία. Η Τουρκία αυτοπροτάθηκε, κάτι που έκαναν κι άλλες χώρες. Μην ντρέπεστε να πάτε σε διαπραγμάτευση, πριν η κατάσταση γίνει ακόμη χειρότερη».
Μεγάλες αντιδράσεις
Η θέση αυτή του Αργεντινού Ποντίφικα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, ιδίως από ουκρανικής πλευράς. Από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτησή του στο «Χ» υπογράμμισε: «Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Αυτή είναι η σημαία με την οποία ζούμε, πεθαίνουμε και κερδίζουμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες». Η δε πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βατικανό σε ανακοίνωσή της ζήτησε «συνοχή» και πρόσθεσε: «Οταν γίνεται αναφορά σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο διανύουμε τώρα, πρέπει να μας γίνει μάθημα ο Δεύτερος: την περίοδο εκείνη αναφέρθηκε κανείς σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ και σε λευκή σημαία, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του;».
Ο υπεύθυνος της αίθουσας Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, απάντησε ότι ο Λατινοαμερικανός Πάπας με την έκφραση «λευκή σημαία» εννοούσε την εκεχειρία, η οποία συνδέεται με τη διαπραγματευτική φάση. Αλλά πολλοί δεν συμφώνησαν με τη συγκεκριμένη ερμηνεία. Αυτό που μπορεί να υπενθυμίσει κανείς από τη Ρώμη, είναι ότι ο Ποντίφικας τασσόταν ανέκαθεν και συνεχίζει να τάσσεται κατά του πολέμου, του κάθε πολέμου. Διότι, όπως τονίζει, «με τους πολέμους πλουτίζουν μόνον οι έμποροι και οι βιομηχανίες όπλων». Ηξερε ότι οι δηλώσεις του για την Ουκρανία θα προκαλούσαν αντιδράσεις, από τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για χώρα με μειονότητα καθολικών πιστών.
H συνεπής στάση του Πάπα φαίνεται και στις δηλώσεις του, πάντα στην ίδια συνέντευξη, για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γάζα. «Στον πόλεμο υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες πλευρές, όχι μία. Οι ανεύθυνοι είναι οι δύο αυτοί που πολεμούν. Και δεν έχουμε μόνο τον στρατιωτικό πόλεμο, αλλά και τον “ανταρτοπόλεμο” –ας τον αποκαλέσουμε έτσι– της Χαμάς, ενός κινήματος που δεν αποτελείται από στρατό. Eίναι κάτι το πολύ άσχημο». Ιδια μέτρα και ίδια σταθμά για την καταδίκη κάθε πολέμου, ώστε να αναζητηθεί μια ανθρώπινη, χριστιανική, εναλλακτική λύση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας