Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάνει ένα πρώτο νομικό βήμα κατά της Ουγγαρίας, με αφορμή έναν νέο νόμο που κρίνεται πως παραβιάζει δημοκρατικές αρχές, αυξάνοντας τις εντάσεις με τη Βουδαπέστη εν όψει ευρωεκλογών.
Πιο αναλυτικά, τον Δεκέμβριο το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νόμο που δημιουργεί ένα νέο «Γραφείο Προστασίας της Εθνικής Κυριαρχίας» με ευρείες εξουσίες για να ερευνά τους Ούγγρους που δραστηριοποιούνται στη δημόσια ζωή.
Το νέο Γραφείο, του οποίου ηγείται μια προσωπικότητα με στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα Fidesz, μπορεί να ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουγγαρίας πληροφορίες για άτομα και οργανισμούς, χωρίς δικαστική εποπτεία.
Σε δήλωσή την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία για παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ουγγρική νομοθεσία που διακυβεύεται παραβιάζει αρκετές διατάξεις του πρωτογενούς και του δευτερογενούς δικαίου της ΕΕ», σχολίασε η Επιτροπή.
Η Επιτροπή παρείχε έναν μακρύ κατάλογο που κρίνει ότι ο νέος νόμος υπονομεύει, συμπεριλαμβανομένης της «αρχής της δημοκρατίας και των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε.» καθώς και «το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή και σε δίκαιη δίκη».
Υπήρξε σημαντική κριτική για το νέο νόμο εντός και εκτός της Ουγγαρίας. Ανεξάρτητα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει ότι ο νόμος «είναι ικανός να περιορίσει σοβαρά την ελευθερία του Τύπου», ενώ κορυφαίες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών προειδοποίησαν ότι είναι «μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να φιμώσει όλες τις επικριτικές φωνές».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επικρίνει τον νόμο. Σε συνέντευξή του στον Guardian τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, είπε ότι η δημιουργία του νέου γραφείου προστασίας της κυριαρχίας αντιπροσώπευε «ένα σοβαρό βήμα προς τα πίσω στη δημοκρατία της Ουγγαρίας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η Ουγγαρία είχε δύο μήνες για να απαντήσει στην επιστολή της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας