Αλλη μια άκρως ανησυχητική εκλογική νίκη κατέγραψε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο υποψήφιος του κόμματος Τιμ Λόχνερ αναδείχτηκε την Κυριακή νικητής στον β’ γύρο τοπικών εκλογών για τη θέση του δημάρχου της Πίρνα, μιας πόλης 40.000 κατοίκων στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας. Τρεις βδομάδες μετά την πρωτιά του στον α’ γύρο, ο 53χρονος ξυλουργός (υποψήφιος και το 2017) κέρδισε με ποσοστό 38,5% τους συνυποψηφίους του από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους υπερσυντηρητικούς Ελεύθερους Ψηφοφόρους (Freie Wähler/FW), που συγκέντρωσαν 31,4% και 30,1% αντίστοιχα.
«Με τη νίκη του στην Πίρνα, το AfD πήρε για πρώτη φορά τον έλεγχο μιας πόλης μεσαίου μεγέθους. Η πρόεδρος του κόμματος Αλίς Βάιντελ χαιρέτισε το “ιστορικό” αποτέλεσμα την Κυριακή το βράδυ. Μέχρι τώρα, οι υποψήφιοι του AfD είχαν αποτύχει να κερδίσουν σε δήμους παρόμοιου μεγέθους», σημείωνε η γαλλική Monde. «Οι κανόνες ψηφοφορίας έπαιξαν αναμφίβολα ρόλο. Στη Σαξονία, πολλοί υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών και αρκεί να προηγείται κάποιος -χωρίς απαραίτητα να έχει την απόλυτη πλειοψηφία- για να κερδίσει».
Είναι η δεύτερη δημαρχία που κατακτά το AfD μέσα σε έξι μήνες στα κρατίδια-προπύργιά του στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου εμφανίζεται πρώτο κόμμα δημοσκοπικά ενόψει των κρατιδιακών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο. «Κάθε διαδοχική νίκη θεωρείται ότι βοηθά να γκρεμιστούν οι φραγμοί με ψηφοφόρους, που παλιότερα μπορεί να ήταν επιφυλακτικοί να επιλέξουν το εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό και αντιμουσουλμανικό κόμμα», σχολίαζε η βρετανική Guardian. Η σταδιακή αυτή απενοχοποίηση συντελείται μάλιστα παρά τον επίσημο χαρακτηρισμό της Νεολαίας του κόμματος, καθώς και των «ριζοσπαστικοποιημένων» παραρτημάτων του σε Θουριγγία και Σαξονία-Ανχαλτ, ως «εξτρεμιστικών» από το ομοσπονδιακό ή αντίστοιχα το κρατιδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος - κοινώς την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.
Μόλις την περασμένη βδομάδα, δε, «σταθερά ακροδεξιό εξτρεμιστικό» χαρακτηρίστηκε και το παράρτημα της Σαξονίας, αν και ο νέος δήμαρχος της Πίρνα δεν είναι τυπικά μέλος του, έχοντας κατέβει υποψήφιος με τη στήριξη του AfD. «Ο Λόχνερ είναι πρώην μέλος του CDU, που εξέφρασε πρόσφατα ανησυχία για τους κινδύνους μιας “Μεγάλης Αντικατάστασης” στους παιδικούς σταθμούς λόγω του αυξανόμενου αριθμού αλλοδαπών στην πόλη του», επισήμαινε η Monde. «Ο Λόχνερ έχει δεχτεί κριτική για τη χρήση του αμφιλεγόμενου όρου “Bewölkerungsaustausch” ή ανταλλαγή πληθυσμών, που αναφέρεται επίσης ως “Μεγάλη Αντικατάσταση”», εξηγούσε η Guardian. Πρόκειται για «ένα αφήγημα συνωμοσίας που μοιράζονται ακροδεξιοί εξτρεμιστικοί κύκλοι και αφορά την πεποίθηση ότι μια μυστική ελίτ σχεδιάζει να εξαλείψει τον λευκό πληθυσμό στη Δύση, αντικαθιστώντας τον βαθμιαία με έναν μη λευκό πληθυσμό».
Τα αλλεπάλληλα εκλογικά κέρδη του AfD σε τοπικό αλλά και κρατιδιακό επίπεδο ακόμα και στη δυτική Γερμανία, καθώς κι η ζοφερή δημοσκοπική παγίωσή του σε δεύτερο κόμμα πανεθνικά μετά το CDU, αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις διαρκείς εσωτερικές διαφωνίες και τους κακούς χειρισμούς του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ολαφ Σολτς στην οικονομία, την ενεργειακή πολιτική, την κρίση του κόστους ζωής και τη μετανάστευση. Με αιχμή του δόρατος την τελευταία, το CDU υπό την ηγεσία του σκληρού δεξιού Φρίντριχ Μερτς πασχίζει τώρα να προσελκύσει ψηφοφόρους, προωθώντας σκληροπυρηνικά πλέον σχέδια ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα οποία έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησε τελικά η Ανγκελα Μέρκελ, εγκαλούμενη βέβαια ότι τροφοδότησε την άνοδο του AfD στη Γερμανία.
Σπάζοντας άλλο ένα ταμπού (μετά από εκείνο μιας κάποιας συνεργασίας με το ακροδεξιό, φιλοναζιστικό κόμμα που πρότεινε ο Μερτς, προτού το πάρει πίσω -προσώρας τουλάχιστον- υπό το βάρος ακόμα και εσωκομματικής κατακραυγής), το CDU υιοθετεί τώρα το παράνομο όσο και απάνθρωπο αυστραλιανό και βρετανικό «μοντέλο» για εξορία αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες: από τη... μοδάτη τελευταία Ρουάντα και την Γκάνα, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, μέχρι το Μαρόκο και τη Σενεγάλη. «Η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Ρουάντα κερδίζει έδαφος διεθνώς», παρατηρούσε η Guardian. «Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει προτείνει τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Αλβανία. Η Αυστρία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για ένα τέτοιο σχέδιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας