Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
sunak-meloni-rama
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Μια δεξιά φιέστα για το μεταναστευτικό

Σούνακ, Ράμα, Vox και Ελον Μασκ στο «φεστιβάλ νεολαίας» που οργάνωσε το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη με κύριο θέμα συζήτησης και αναφοράς το μεταναστευτικό.

Tετραήμερο «φεστιβάλ νεολαίας» οργάνωσε το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, σε μικρή απόσταση από το Βατικανό και κάτω ακριβώς από το Καστέλ Σαντ Αντζελο. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ οργανώνεται από τo 2009, αλλά, φέτος, ο κύριος στόχος των συνεργατών της Μελόνι ήταν να αποδείξουν ότι δεν είναι απομονωμένοι, κυρίως σε διεθνές επίπεδο. Στους προσκεκλημένους «ξεχώρισαν» ο Εντι Ράμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ. Με κύριο θέμα συζήτησης και αναφοράς, φυσικά, το μεταναστευτικό.

Η Μελόνι είδε τους δυο πρωθυπουργούς και ξεχωριστά, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Αμέσως μετά την ομιλία τους στη «γιορτή». Ο Ράμα επέμεινε ότι θέλει πολύ να συνεργαστεί με την Ιταλία στο μεταναστευτικό και προσπάθησε να κρύψει την όποια ανησυχία του: ως γνωστόν, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του «πάγωσε» προσωρινά την κύρωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη Ρώμη, το οποίο αφορά τη δημιουργία δυο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες στη Βόρεια Αλβανία. Οι δικαστές θα πρέπει να εξετάσουν, πρώτα, κατά πόσον η συμφωνία αυτή είναι νόμιμη και αν διαθέτουν νομική βάση δυο προσφυγές βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για μια φυσικότατη συμφωνία ανάμεσα σε δυο χώρες διαφορετικές που εγώ, όμως, θεωρώ ως δυο κομμάτια του ίδιου λαού. Εμείς νιώθαμε πάντα την Ιταλία σαν δική μας χώρα, ακόμα και στα χρόνια που απαγορευόταν να διασχίσουμε την Αδριατική και να φτάσουμε μέχρι εδώ», είπε ο Ράμα. Πρόσθεσε δε ότι «και άλλες χώρες είχαν ζητήσει από τα Τίρανα να υπογράψουν παρόμοιες συμφωνίες», αλλά ο ίδιος δεν συναίνεσε, διότι «με τους Ιταλούς υπάρχει αδελφική σχέση, ενώ οι άλλοι είναι ξαδέλφια». O Ρίσι Σούνακ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «με τη Μελόνι υπάρχει μια στενή φιλία, η οποία ενισχύεται διαρκώς» και στηρίζεται «σε κοινές αξίες και συμφέροντα», όπως και στη διαπίστωση ότι «οι άνθρωποι πρέπει να αποδεχθούν την ανάπτυξη και να σέβονται τον νόμο».

Οι συμφωνίες

Η Μελόνι και οι δυο «φίλοι πρωθυπουργοί», σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, «συμφώνησαν στον περαιτέρω συντονισμό της συνεργασίας για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων». Σε διμερές επίπεδο με τον Σούνακ «αποφασίσθηκε η συγχρηματοδότηση ενός κοινού σχεδίου υποβοηθούμενων εθελοντικών επιστροφών στις χώρες καταγωγής, που ετοίμασε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, για τους μετανάστες που δεν μπορούν να φύγουν από την Τυνησία».

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, η εφημερίδα La Repubblica μας πληροφορούσε για άλλο ένα τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης με τουλάχιστον 61 πρόσφυγες νεκρούς, ενώ 25 επιζώντες επέστρεψαν στη Λιβύη με ρυμουλκό. Οπως επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης, το μοιραίο πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Σουάρα στις 13 ή 14 Δεκεμβρίου και σε αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, επέβαιναν 86 άτομα που στη μεγάλη τους πλειονότητα προέρχονταν από χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση να πάρει μέρος στο «φεστιβάλ», όπως και στελέχη των οικολόγων και της Ιταλικής Αριστεράς. Κύρια αιτία της άρνησής τους ήταν η συμμετοχή του αρχηγού του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «θα έρθει η στιγμή που ο κόσμος θα θελήσει να κρεμάσει από τα πόδια τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ». Κατά την άφιξή του στη Ρώμη, ο ακροδεξιός Αμπασκάλ πρόσθεσε ότι «αυτό που επιθυμεί, στην πραγματικότητα, είναι να δικαστεί ο Σάντσεθ για προδοσία και διαφθορά», με αναφορά στην αμνηστία στους Καταλανούς πολιτικούς ηγέτες.

Είχαμε, τέλος, και την εμφάνιση του Ελον Μασκ. O ζάπλουτος επιχειρηματίας παρουσιάστηκε στην εξέδρα των κήπων του Κάστρου Σαντ Αντζελο με αγκαλιά το μικρότερο παιδί του και έκανε «κήρυγμα» υπέρ των γεννήσεων: «Χρειάζονται έξυπνες και βασικές κινήσεις», διότι «αν οι Ιταλοί δεν κάνουν παιδιά, ο πολιτισμός τους θα αφανιστεί. Η Ιταλία απαρτίζεται από τους Ιταλούς, από ανθρώπους» είπε ο ιδιοκτήτης του Χ και της Tesla. Μια τοποθέτηση η οποία, σίγουρα, γέμισε ικανοποίηση τη Μελόνι, από τη στιγμή που και η ίδια αναφέρεται αδιάκοπα, όχι στον ιταλικό λαό, αλλά «στο ιταλικό έθνος».

Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια. Οπως υπενθύμισε ο γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς, Νικόλα Φρατογιάνι, ο Μασκ έχει αποκτήσει παιδιά χάρη σε παρένθετη μητέρα. Κάτι που η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να απαγορευτεί, ει δυνατόν, σε όλο τον κόσμο. Προφανώς, όπως είπε ο Φρατογιάνι, «στην περίπτωση του Μασκ μάλλον δεν πρόκειται για αδίκημα επειδή είναι λευκός, πλούσιος και ετεροφυλόφιλος».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια δεξιά φιέστα για το μεταναστευτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας